BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Başkanlara Roj davası

Roj Tv hakkında Danimarka Başbakanı'na mektup yollayan belediye başkanları hakkında dava açıldı.

Abone ol

Roj Tv'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı Rasmussen'e mektup gönderen Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyesi 56 belediye başkanı hakkında, terör örgütüne yardım ve yataklık yaptıkları gerekçesiyle 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Roj Tv'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e yazdıkları mektup nedeniyle haklarında soruşturma yürütülen DTP'li 56 belediye başkanı hakkındaki iddianame tamamlandı. 'PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek'le suçlanan belediye başkanları hakkında, 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Roj Tv'nin örgütsel propaganda yaptığı vurgulanarak, "Roj Tv'nin terör örgütü PKK'yla bağlantıları nedeniyle Türkiye tarafından kapatılması için başlatılan girişimler üzerine DTP'li belediye başkanları tarafından hazırlanan bir mektup, Aralık 2005'te Danimarka Başbakanı'na gönderilmiştir" denildi.

İddianamede, mektubun içeriğinin yasal ve demokratik bir talebin dile getirilmesi anlamında kaleme alınmasına karşın, Roj Tv'nin terör örgütü PKK'nın görüşleri doğrultusunda yaptığı ve PKK'nin üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye yönelik tehditlerini içeren yayınlarının göz ardı edildiği belirtildi.
DTP'li 56 belediye başkanı, 21 Aralık 2005 tarihinde Danimarka Başbakanı Rasmussen'e Roj Tv'nin kapatılmaması için mektup göndermişti. Belediye başkanlarının imzasını taşıyan mektupta, "Türkiye'de gerçek bir demokratik hayatın yeşerebilmesi için, Roj Tv'nin sesi susturulmamalıdır. Bu, yerel yönetimler düzeyinde temsil ettiğimiz insanların samimi ve ortak talebidir. Bu sesin ortadan kaldırılması demokrasi, insan hakları ve demokratik medeniyetin temel özgürlükleri için verilen mücadelede önemli bir mekanizmanın kaybedilmesi anlamına gelecektir'" ifadeleri yer almıştı.