BIST 9.673
DOLAR 35,24
EURO 36,77
ALTIN 2.959,25
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Başkandan ÖSS uyarıları

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, sınavdan önce adaylara son uyarılada bulundu.

Abone ol

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl ÖSS'de ilk kez uygulamaya konulacak olan tuvalet iznini, adayların istismar etmemelerini istedi.

Yarımağan, yaptığı açıklamada, ÖSS öncesinde adaylara şu öneri ve uyarılarda bulundu Bu yıl ilk kez ÖSS'de adaylara tuvalet izni verileceğini ifade eden Yarımağan, ''Bir aday sınav sırasında 2-3 kez tuvalete gidebilecek mi, hakkı ne kadar?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''2-3 defa gitmesinler. Biz adaylara bir kolaylık getirdik, bunu istismar etmesinler. Çünkü istismar, yasakları da beraberinde getiriyor. Bundan önceki yasaklar bu yüzden gelmişti.Geçen yıllardaki kuralımız 'herhangi bir nedenle sınav salonundan çıkan bir daha salona giremez' şeklindeydi. Her ne sebeple olursa olsun, başı dönen, midesi bulanan ya da burnu kanadığı için çıkan kişi de salona dönemiyordu. Bu çok insanca bir şey değil ama bunu geçmişte yapmak zorunda kalmışız. Çünkü bunu kötü niyetle kullananlar olmuş. Biraz yumuşama getirdik. Dedik ki, gerçek bir ihtiyacı olan kişi
ihtiyacını giderebilsin. Bu konuda biz yetkiyi salon başkanlarına verdik. Bir aday 'Ben şu amaçla dışarı çıkmak istiyorum' dediğinde salon başkanı onun iyi niyetli olduğuna ikna olmazsa, ona izin vermeyebilecek. İkna olursa bir görevliyle birlikte onun dışarı çıkması sağlanacak. Bu ihtiyaç, yüzünü yıkama, tuvalete gitme şeklinde olabilir. Görevlinin amacı salondan çıkan adayın başkasıyla konuşmasını, temas etmesini engellemektir. Dolayısıyla kötü niyetle bilgi alışverişi olmasını önlemeye çalışacağız. Adayların bence bu
imkanı oto kontrolle iyi biçimde kullanmaları gerekir yoksa ileriki
yıllarda bu hak ellerinden gider.''

''SUYU YUDUM YUDUM İÇSİNLER''
''Adaylar sınav esnasında bir şeyler yiyip içebilirler mi?'' sorusunu, Yarımağan şöyle yanıtladı:

''İçmeye hiçbir şey demiyoruz. Yanlarında su götürsünler ama suyu da yudum yudum içsinler. Çünkü aşırı su içerlerse rahatsız olabilirler. Yeme konusunda ise etrafı rahatsız etmemeleri lazım. Sessizce, etrafı rahatsız etmeden yenebilecek mesela bir çikolata parçası, bir şeker olabilir ama etrafı rahatsız edecek biçimde yemeye izin verilmeyecek.''

''NORMAL YAŞANTINIZI SÜRDÜRÜN''
Yarımağan, adaylara şu öneri ve uyarılarda bulundu:

''-Normal yaşantınızı sürdürün. Çalışma saatlerinizde veya yatma-kalkma saatlerinizde değişiklikler yapmayın. Son birkaç gün çalışmalarınızı azaltın, hatta çalışmayın.

-Sınava girerken yanınızda mutlaka sınava giriş ve kimlik belgesini bulundurun. Bu belge olmadan sınava girilemiyor. Bu belge eline ulaşmayan veya kaybeden adayların, sınav merkezi yöneticiliklerimizden herhangi birine başvurarak yeniden çıkarmaları gerekiyor.

-Sınava giriş ve kimlik belgesine ek olarak ikinci bir kimlik belgesini, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesini ve her olasılığa karşı bir fotoğrafınızı yanınızda bulundurun.

-Yanınıza birkaç tane kurşunkalem alın. Yumuşak kalemler seçin. Önerdiğimiz numaralar 2B, 1B ya da HB kalemleri. Ayrıca kaliteli bir
silgi ve kalemtıraşı yanınıza almayı unutmayın.

-''TELEVİZYONUN ÜSTÜNE KOYUN''-
-Sınava giriş ve kimlik belgesini, diğer kimlik belgesini ve fotoğrafı, kalem, silgi ve kalemtıraşı sınavdan önce hazırlayın ve toplu olarak unutmayacağınız bir yere koyun. Benim önerim, televizyonun üzerine koyun. Çünkü her evde televizyon göz önünde duruyor.

-Sınavdan 1-2 gün önce sınava gireceğiniz yeri görmenizde yarar var. Gidiş-gelişin ne kadar zaman aldığını, nasıl gidildiğini öğrenin. Bazı adresleri bulmak zor olabiliyor. O zorluğu yaşayacaksanız, sınav gününden önce yaşayın. Bu, sınav sabahı olursa olumsuz etki yapar.

-Sınav sabahı 08.30-08.45 gibi sınav yerinde bulunun.

-Sınavın yapılacağı binaya giderken yanınıza cep telefonunu almayın. Ama özellikle başka kentlerden geldikleri için cep telefonunu yanlarında bulunduran, cep telefonuna ihtiyacı olan adaylar bulunabilir. Bu adaylar yanlarında anne-babaları varsa telefonunu onlara bırakabilirler yoksa binanın girişinde görevlilere teslim edebilirler. Binanın girişinde görevlilere teslim etmiyorlarsa mutlaka salon başkanına teslim etsinler. Çünkü adayların bundan dolayı mağdur olmalarını istemiyoruz.

-Sınav sırasında bir adayın üzerinde, kapalı da olsa cep telefonu olduğu tespit edilirse, adayın sınavı geçersiz sayılacak.

-Cep telefonunun yanı sıra bir fotoğraf makinası da, hesap makinası da, cetvel, açıölçer gibi araç gereçler de aynı sonucu doğurur. Adaylar yanlarında hiçbir şekilde araç-gereç bulundurmamalı.

-Bu sınavı diğer sınavlardan biraz daha önemli bir sınav gibi değerlendirin. Sınava gerekli önemi vererek ama bunu da bir kaygıya dönüştürmeden cevaplarını vermeye çalışın

-Sınavda hangi testten başlayacağınıza kendiniz karar verin. O konuda biz bir öneride bulunmuyoruz, çünkü her adayın kendine göre bir çalışma düzeni, alışkanlığı vardır.

KIYAFET KURALI
Türbanlı olarak sınava girilemeyeceğini söyleyen Yarımağan, ''Yargı kararları var yürürlükte. Biz de onları uygulamakla yükümlüyüz'' dedi. Yarımağan, şunları kaydetti:

''Ben türbanlı olarak girmenin ötesinde, adaylara şu çağrıda da bulunmak istiyorum: Bir sınava giriyorlar, öğretmenlerin, hatta üniversite hocalarının huzurunda bir sınava giriyorlar. Dolayısıyla bu sınava önem verdiklerini, bu kişilere saygı gösterdiklerini belirtmek için bence kılık kıyafetlerinin düzgün olması gerekir. Adayların başı açık olacak. Kendi imkanları içinde temiz pak giyinmiş şekilde sınava giden bir aday, sınavda başarının da ilk adımını da atmış olur.''

Sınav sonuçlarının, sınavın yapıldığı tarihten itibaren yaklaşık 1 ay sonra açıklanabileceğini ifade eden Yarımağan, ''15 Temmuz ile 20 Temmuz arasında olabileceğini tahmin edebiliriz'' dedi.

''SINIFLARIN BOŞALMASI AZALDI''
Yarımağan, bu yıl uygulamaya konulacak yeni sınav sisteminin ''sınıfların boşalmasını önlemek'' amacıyla da getirildiği anımsatılarak, ''Ancak lise son sınıflar bu yıl da boşaldı. Milli Eğitim Bakanlığı bunun ÖSS sisteminden kaynaklandığını belirtiyor, sistemin değiştirilmesi için size de çağrıda bulunuldu. Bir değişiklik söz konusu olacak mı?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
''Sayın Milli Eğitim Bakanı bu sınavdan şikayet ediyor fakat kendileri de benzer bir sınavı, OKS'yi yapıyor. Bu arz-talep dengesi içinde sınavdan başka bir çözüm var mıdır diye düşünüyorum. Sınava giren sayısı azaltılabilir, öğrencilerin okula gitmesi sağlanabilir ama sınavsız bir sistem bulunabileceğini ben düşünmüyorum. Her şeye rağmen, geçen sene ile bu seneki gazeteleri bir incelerseniz, bu sene ile geçen sene arasında bence çok ciddi fark var. Bu sene de belki bir miktar bu olaylar oldu ama ben geçen seneye göre daha sınırlı olduğunu düşünüyorum. Bunun daha da azalması için iş Milli Eğitim Bakanlığı'na düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, yönetmelikleriyle, otoritesiyle öğrencilerin okula gelmesini sağlaması gerekir. Öğretmenler arasında yaygın olarak yerleşmiş olan 'Aman bizim öğrencimiz üniversite sınavında başarılı olsun, gerekirse benim dersime gelmesin, ben onu idare ederim' zihniyetini yıkmaları lazım. Bunu yıktıkları takdirde, bir otorite ve ciddiyet sağlanırsa okulların boşalması için hiçbir neden yok.''

ÖSS'ye giren sayısının azalması gerektiğini vurgulayan Yarımağan, her yıl yaklaşık 500-600 bin öğrencinin liseden mezun olduğunu, mezun olamayan öğrencilerle birlikte lise son sınıflardaki öğrenci sayısının 700 bini bulduğunu anlattı. ÖSS'ye 1.5 milyonun üstünde adayın sınava girdiğini kaydeden Yarımağan, ''Sınava giren sayısının azalması lazım. Üstelik de liseyi bitiren herkesin de sınava girmemesi lazım.

Özellikle meslek lisesi mezunlarının bir kısmı ya iş hayatına atılmalı ya da meslek yüksekokullarına gitmeli'' dedi.

''BİTİRME SINAVI GETİRİLEBİLİR''
Yarımağan, sınava giren öğrenci sayısının ilk aşamada 1 milyonun sonra da 500 binin altına inmesi gerektiğini belirtti. ''Sınava giren sayısı 500 binin altına indiğinde sınav sisteminde de çok ciddi, radikal değişiklikler yapılabilir, ölçme değerlendirme açısından da daha iyi şeyler yapılabilir. Önce bu sayının inmesi lazım'' diyen Yarımağan, aday sayısının azaltılması için ya belli bir diploma notu getirilebileceğini ya da liseyi bitirme sınavı konulabileceğini
söyledi. Yarımağan, ''Bitirme sınavı konulursa belki bazı yükseköğretim programlarına sınavsız girilebilir ve böylece aday sayısı da azalabilir'' diye konuştu.