BIST 9.870
DOLAR 35,07
EURO 36,62
ALTIN 2.958,18
HABER /  GÜNCEL

Başkan ilk kez hakim karşısında!

Bodrum Belediyesi'ne düzenlenen ihale yolsuzluğu operasyonunda tutuklanan Belediye Başkanı Mehmet Kocadon hakim karşısına çıktı.

Abone ol

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce Bodrum Belediyesi'ne yönelik düzenlenen ihale yolsuzluğu operasyonu kapsamında üç ay önce tutuklanan Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ilk kez hakim karşısına çıktı.

10 ayrı rüşvet, iki irtikap ve kanundışı örgüt kurarak elebaşılığını yaptığı iddialarıyla tutuklu bulunan Kocadon'un ilk duruşması, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)'nın büyük salonunda yapıldı. Toplam 39 yıl hapsi istenen sanık Kocadon, suçlamaları reddetti. Gözaltına alınmasını ise, "Ben terörist değilim." şeklinde değerlendirdi.

Bodrum'da üç yıl önce başlatılan soruşturma kapsamında yapılan operasyonda gözaltına alının, dokuzu tutuklu ve 72'si tutuksuz zanlıları, 20'ye yakın avukat savundu. Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşma, adliyedeki salonun yetersizliği sebebiyle MTSO'da yapıldı. Salon, bir gün önceden duruşmaya hazır hale getirildi. İçeriye, tutuklu ve tutuksuz sanıkların birinci derecede yakınları alındı. Mehmet Kocadon'un annesi Fatma Kocadon ve eşi Hülya Kocadon'un yanısıra Chp milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Nurettin Demir, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ortakent Belediye Başkanı Onur Şahbaz, Bodrum Ticaret Odası Başkanı olan sanık Kocadon'un ağabeyi Mahmut Kocadon, DP Muğla İl Başkanı Zekai Alper, Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık ve Muğla eski Belediye Başkanı Orhan Çakır da katıldı.

'200 MİLYON DOLARLIK GAYRİMENKULÜM VAR'

Duruşma, saat 10.00'da kimlik kontroluyla başladı. Bir saat süren kontrolda önce tutuklu sanık Başkan Mehmet Kocadon'un kimliği tespit edildi. Mahkeme başkanının mesleğiyle ilgili sorusuna, "Turizmci." cevabı verdi. Aylık geliri ve üzerine kayıtlı gayrimenkuller hakkında ise, "Aylık gelirim 15 bin dolar. Üzerime kayıtlı gayrimenkullerin yaklaşık miktarı da 200 milyon dolar civarında." dedi. Daha sonra tutuklu ve son olarak tutuksuz sanıkların kimlik kontrolları yapıldı. Tutuksuz sanıklar arasında dört de kadın bulunuyor.

Bu arada duruşmayı seyretmek ve sanık Kocadon'a destek vermek için Bodrum ve İstanbul'dan yaklaşık bin kişi Muğla'ya geldi. Bazı Bodrumlular arabalarına, "Bodrum başkanını geri istiyor" yazıları astı. Sabah erken saatlerde Muğla'ya gelenler arasında turistlerin olması da dikkat çekti.

Duruşmada ilk savunmayı yapan ve iddiaları cevaplandıran sanık Mehmet Kocadon oldu. Kocadon, "Bodrum'da çok önemli yatırımların altında benim imzam var. Bugüne kadar hiçbir şaibeye adım karışmadı. Aile terbiyem ve yapım buna asla müsaade etmez. Çocuklarıma bırakacağım tek mirasım dürüstlüğümdür. Bodrum'daki bu soruşturma, belediye başkanı seçilmemin hemen dört ay sonrası başladı. Bu konuda bilgim vardı. Bu süreçte defalarca savcılığa giderek, ifade vermeye hazır olduğumu söyledim fakat nedense 28 Mayıs tarihinde belediyeye gelen memurlar tarafından apar topar savcılığa götürüldüm. Benim kaçmak gibi bir düşüncem olsaydı, soruşturmanın devam ettiği süreçte kaçardım. Nedense bir terörist muamelesi yapılarak apar topar savcılığa götürüldüm. Ben terörist değilim." şeklinde konuştu.

Mahkeme başkanı, sanık Kocadon'a, "On ayrı suçtan rüşvet, iki ayrı suçtan irtikap ve örgüt kurarak örgüt liderliği yaptığınız iddiası var. Buna ne diyorsunuz?" sorusuna ise şu karşılığı verdi:

"Tüm iddiaları kabul etmiyorum. Birçok suçlama benden önce yapılmış. Bu suçlamalara ben de dahil edilmek isteniyorum. Gümbet Pazaryeri ile ilgili rüşvet iddiaları var. Gümbet Pazaryeri'nde 100'e yakın binanın yıkımını yaptık. Bir nevi işgaliye rantını önledik. Burası imece usulü yapıldı. Sadece burası değil Hayal Caddesi, Adnan Menderes Caddesi ve Gümbet meydan düzenlemesi de imece usulü yapılan yerlerden."

Mehmet Kocadon, birçok otelle ilgili kaçak kat ve İmar Kanunu'na aykırılıklar olmasına rağmen göz yumma suçlamalarını da reddederek, "Adı geçen suçlamaların çoğu hakkında belediyemiz tarafından tutanak tutularak gerekli yasal işlemler yapılmıştır. Belediyeler Yasası ve hukuk çerçevesinde görevimizi yaptık." dedi.

'ÖRGÜT LİDERLİĞİM İSPATLANSIN, BODRUM'U TERK EDERİM'-

Sanık Kocadon, mahkeme başkanının, "Örgüt kurma ve örgüt liderliği yapma iddialarına ne diyorsunuz?" sorusuna da şöyle cevap verdi:

"2011 yılından bu yana telefonlarım dinleniyor. Telefon kayıtlarınızda, benim örgüt lideri olduğum yönünde bir delil yok. Örgüt kurduğumu ve örgüt lideri olduğumu asla ve asla kabul etmiyorum. Eğer örgüt kurduğum ve örgüt liderliği yaptığım ispatlanırsa Bodrum'u terk ederim."