BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Başı açık AİHMe giderse...

Leyla Şahin kararı yeni düzenlemeyi bağlar mı? Başı açık AİHM'e giderse ne olur?

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yargıç seçilen Işıl Karakaş’a göre, Leyla Şahin kararı Türkiye’de türbanla ilgili yeni düzenleme yapılmasına engel değil. Karakaş, mahkemenin kararını mevcut yasalara göre verdiğini hatırlatıyor.

Karakaş Leyla Şahin kararının Türkiye’de türbanla ilgili yeni düzenleme yapılmasına engel olup olmayacağını şöyle anlattı:

"Leyla Şahin kararı mahkemeyi bağlar, Türkiye’yi de bağlar. Ama şuna bakmak lazım. Mahkeme bu kararı neye göre vermiş, yürürlükteki hukuk düzenine göre. Siz bunu değiştirdiğiniz zaman, yeni hukuki düzenleme yapmışsınız demektir. AİHM türban kararını Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal ve yasal düzenlemelerini dikkate alarak vermiştir. Yeni bir düzenleme yapılmasına karışmaz. Bu konuda yeni düzenleme yapılamaz diyenler var; ama bu doğru değil. Ona engel bir durum yok. AİHM, konu devletin takdir yetkisindedir diyor.

BAŞI AÇIK AİHM'E BAŞVURURSA

Diyelim ki Türkiye’de gerekli yasal düzenleme yapıldı ve türban üniversitede serbest kaldı. Başı açık bir öğrenci de bu durumdan rahatsız oldu ve haklarının ihlal edildiğini düşündü. Onun şikâyeti bize ulaşırsa o zaman mahkeme oturup tekrar konuyu ele alır. O şikâyetin bize gelmesi için de önce iç hukuk yollarının tüketilmiş olması lazım. Sonuçta devlet bu alanda herkesin ve her kesimin hakkını korumalı ki, AİHM ile karşı karşıya gelmesin.

Kaynak: Aksiyon