BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,30
ALTIN 2.918,66
HABER /  DÜNYA

Başbayan Gül’den Karacaoğlan şiiri

Yürüttüğü ‘Konuşan Kitap Şenliği’ projesi kapsamında düzenlenen şenliğe katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Karacaoğla...

Abone ol

Yürüttüğü ‘Konuşan Kitap Şenliği’ projesi kapsamında düzenlenen şenliğe katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Karacaoğlan’ın ‘Elif’ şiirini okudu.
Hayrünnisa Gül, Mersin Valiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği’ne katıldı. Mersin Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen şenlikte Gül’e, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve eşi Ayşe Güzeloğlu eşlik etti. Mersinli yazar ve sanatçılar ile çok sayıda Mersinli ve öğrencinin katıldığı şenlikte Hayrünnisa Gül, kitaptan ilk okumayı da yaptı.
Şenliğin açılışında konuşan Vali Güzeloğlu, Hayrünnisa Gül’ün Mersin’e gelme sözünü bu şenlikle yerine getirdiğini söyledi. Konuşan Kitap Şenliği’nin sonuncusunun Mersin’de yapıldığını belirten Güzeloğlu, Hayrünnisa Gül’ün, Türkiye’nin sosyal sorunlarına, gelişmesine, kalkınmasına ve sorunların çözülmesine dönük çok özel bir ilgisi olduğunu vurguladı. Hayrünnisa Gül’ün himayesinde daha önce ‘Eğitim Her Engeli Aşar, ’81 İlden 81 Yıldız’, ‘Emekliyiz Gönüllüyüz’, ‘Diyabeti Durduralım’ projelerinin hayata geçirildiğini aktaran Güzeloğlu, bu projelerin her birinin kendi alanında Türk toplumunun gelişmesine, sorunlarının çözülmesine dönük çok büyük katkılar üreten projeler olduğunu kaydetti. Hayrünnisa Gül’ün başlattığı ‘Konuşan Kitap Şenliği’ projesinin de Türkiye’nin her köşesinde okumaya olan ilgiyi ve farkındalığı çok büyük oranda artırdığını dile getiren Güzeloğlu, “Türkiye’nin değişim sürecinde okumaya dönük rakamlar henüz bizi mutlu etmese de Hanımefendi ile başlayan bu yolculukta, okuma alışkanlığının sadece öğrencilerimizi değil, herkesi ve her kesimi kapsayan bir buluşmanın ve coşkunun parçası olduğunu görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Hanımefendiye, katkıları ve destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“KİTAP İNSANIN EN TEMEL İHTİYAÇLARINDAN BİRİDİR”
Hayrünnisa Gül ise yaptığı konuşmada, 5 yıl önce çocuklara okumayı sevdirmek, insanları daha çok kitap okur hale getirmek amacıyla yola çıktıklarını söyledi. O tarihlerde gelişmiş ülkelerde yılda ortalama 20 kitap okunurken, bu sayının Türkiye’de sadece 7 olduğuna dikkat çeken Gül, “Yapılan araştırmalar, Türkiye’de her 4 kişiden birinin okuma alışkanlığı olduğunu ve toplumumuzun yüzde 32’sinin hiç kitap okumadığını gösteriyordu. Oysa ülke olarak ileriye gitmek, bilimde, sanatta ve sporda başarılı nesiller yetiştirebilmek ve bilgi üreten bir toplum haline gelebilmek için dün olduğu gibi bugün de her şeyden çok okumaya ihtiyacımız var. Kitap insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. Çünkü insan dünyaya öğrenmek ve kendini geliştirmek için gelir. Öğrenmenin en ucuz ve etkili yolu da okumaktır” dedi.
Kitap okumanın bazen dünyayı tanımak ve hatta değiştirmek için yeterli olduğunu vurgulayan Gül, kitabın yol gösterici ve ilham verici olduğunu belirterek, “Kendimizi buluruz kitaplarda, en iyi kitaplar anlatır bizi. Bu nedenle Konuşan Kitap Şenliği adını verdik yolculuğumuza. Biz değil kitaplar konuşsun, neden daha çok okumak gerektiğini onlar anlatsın istedik” ifadelerini kullandı.
Şenlik kapsamında ilk günden itibaren kendilerini yalnız bırakmayan, şenliklere katılarak çocuklara model olan yazar, sanatçı ve aydınlara teşekkür eden Gül, ülkenin dört bir yanında çağrılarına misliyle cevap verildiğini, seferberlik ruhuyla kitaba sahip çıkıldığını görmenin ümitlerini artırdığını kaydetti. Bu alanda yapılan projeleri heyecanla takip ettiklerini dile getiren Gül, ‘Dünyanın en yüksek katılımlı kitap okuma etkinliği’ rekorunu Türkiye’ye kazandıran Mersin’i de diğer şehirlere örnek gösterdiklerini söyledi.
Konuşmasında çocuklara da seslenen Gül, şunları söyledi: “Biliyorum anneleriniz, babalarınız, öğretmenleriniz, büyükler olarak hepimiz size sürekli kitap okumanız konusunda telkinde bulunuyoruz ve belki bazen sizi sıkıyoruz, bıktırıyoruz. Ama inanın bu o kadar önemli bir mesele ki, belki de az bile söylüyoruz. İnsan kelimelerle düşünür. Ne kadar çok kelime bilirseniz düşünme ufkunuz o kadar genişler, zeka seviyeniz o oranda artar. Zekayı ölçen en önemli kriterlerden biri kelime hazinesidir. Okumak, sadece kelime hazinenizi, bilgi dağarcığınızı geliştirmekle kalmaz, sosyal ve kültürel yönlerinizi de geliştirir, hayal dünyanızı zenginleştirir. Yeter ki, kitapların zengin dünyasından, size kazandıracaklarından kendinizi mahrum etmeyin.”
Hayrünnisa Gül, konuşmasının sonunda ilk okumayı da yaparak, Karacaoğlan’ın ‘Elif’ şiirini okudu. Şenlikte daha sonra Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Hayrünnisa Gül’e bir plaket takdim etti.
Şenlikte ayrıca Mersinli gazeteci Yavuz Donat, yazar İpek Ongun ve ressam Ahmet Yeşil’in de aralarında bulunduğu yazar ve sanatçılarla söyleşiler gerçekleştirildi. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nun okumanın önemini anlattığı gösterisi ise salondan büyük alkış aldı.
Şenlik sonunda emeği geçenlere teşekkür plaketi veren Hayrünnisa Gül, çıkışta da salon dışında sergilenen ‘Üç Boyutlu Tablo’ sergisini gezdi.
(İHA)