Son dönemde artan irtica uyarılarına karşı bazı bakanlar 'irtica' ile ilgili toplantı yaptı.
Abone olCumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın birer gün arayla yapacakları kritik konuşmalar öncesinde iki önemli gelişme yaşandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye seyahatten önce Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’la görüştü. ABD Başkanı Bush ile görüşmesinin ana konularından biri olan PKK terörüyle mücadele konusunda son bir değerlendirme yapan Erdoğan’ın Büyükanıt’a, laiklik konusunda hükümetin de duyarlı olduğunu hatırlattığı, istikrar vurgusunda bulunduğu bildirildi. Erdoğan-Büyükanıt görüşmesinden bir gün önce ise Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun da katıldığı “irtica” gündemli bir toplantı yapıldı. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Sezer’in özellikle son dönemde yaptığı konuşmalarda “dogmatik ve boş inanç” öğretildiğini öne sürdüğü okullar ve kurslar mercek altına alındı.
Hükümet, “gergin bir dönem”in işareti olarak gösterilen Cumhurbaşkanı Sezer’in yarın Meclis’in açılışında, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın da pazartesi günü Harp Akademileri Komutanlığı’nda yapacağı konuşmalara hazırlıksız yakalanmak istemiyor. Bunun için ilk olarak Başbakanlık’ta, “irtica” tartışmalarıyla ilişkilendirilen bakan ve bürokratların katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet İşleri eski başkanları AK Parti İstanbul milletvekili Tayyar Altıkulaç, Ankara milletvekili Said Yazıcıoğlu ile bakanlık bürokratlarının katıldığı toplantıda okul ve kursların durumu yasalar çerçevesinde incelendi.
Toplantıda, konuya ilişkin hassasiyetin devam ettirilmesinin önemine dikkat çekildi. Bürokratlar bu konuda uyarıldı. Toplantı sonrasında okullar ve kurslarla ilgili yapılan envanter çalışmasının dökümü Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’la görüşme öncesi Başbakan Erdoğan’a sunuldu. Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den randevu isteyerek Çankaya Köşkü’ne çıkabileceği de belirtiliyor.
Başbakanlık’ta yapılan toplantıda Kur’an kurslarıyla ilgili ayrıntılı tablolar masaya yatırıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun sunduğu belge ve bilgilere göre, 28 Eylül tarihi itibarıyla açık Kur’an kursu sayısı 5 bin 210, ara verildiği için kapalı olanların sayısı ise 2 bin 656. 1970’li yıllardan bugüne sadece 1999 yılında kurs açılmadı. En fazla Kur’an kursları 2005 yılı (396), 1986 (377) yıllarında açıldı. Kur’an kurslarında artışın gerekçesi, “8 yıllık zorunlu eğitimin mezun vermesi, Kur’an kurslarında eğitim-öğretim kalitesinin artması, çoğunlukla ev kadınlarının tercih etmesi”ne bağlandı. Diyanet’in verilerine göre, 2006 yılında toplam 58 bin 500 yaz Kur’an kursu açıldı, burada 70 bin 43 öğretici görev aldı. 1 milyon 483 bin 449 öğrenci kurslara kayıt yaptırdı.
Haber: Ömer Şahin
Kaynak: www.zaman.com.tr