Başbakan Erdoğan’ın avukatı olarak bilinen eski Etimesgut Belediye Başkanı Yılmaz suç örgütü lideri çıktı…
Abone olBaşbakan Tayyip Erdoğan'ın avukatı olarak bilinen eski Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz'a suç örgütü liderliği yaptığı gerekçesiyle dava açıldı.
Tutuklu bulunan Yılmaz, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' başta olmak üzere zimmet, görevi kötüye kullanma gibi 23 ayrı suçtan yargılanacak. Yılmaz için toplam 580 yıl hapis cezası isteniyor.
Halen tutuklu bulunan eski Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz, eski Belediye Başkan Yardımcıları Osman Başbozkurt, Zafer Altınkaynak, İhsan Ağcan, Nurettin Karabal ve Mustafa Yılmaz, Etimesgut'taki Orhan Tan Huzurevi'nin eski Müdürü Ali Kaya, eski Zabıta Müdürü Mustafa Güven ile çoğunluğunu belediye yetkilileri ve firma sahiplerinin oluşturduğu 99 kişi ''sanık'' olarak yer aldı.
İddianamede, ''soruşturmaya konu suç örgütünün, Etimesgut Belediyesince gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinde yasal olmayan yöntemlerle haksız çıkar sağlama amacıyla kurulduğu'' savunuldu.
''Örgütün belirli birtakım ihaleler için değil, sayısı belirsiz olan alım-satım işlemleri üzerinden yasal olmayan yollardan çıkar sağlama amacı bulunduğu'' öne sürülen iddianamede, ''Örgütün kurucusu ve lideri olduğu öne sürülen eski Belediye Başkanı Yılmaz'ın, şüphelilerden bir kısmını belediyede önemli görevlere getirdiği'', ''Yılmaz liderliğindeki suç örgütünün 2004-2009 arasında ihale ve hizmet alımlarında, örgütün menfaati doğrultusunda hareket ettikleri ve örgüt faaliyetleri nedeniyle çok büyük miktarda kamu zararı oluştuğu'' öne sürüldü.
ORGANİZE İHALE İŞLERİ
İddianamede, şüphelilerin, belediyenin ihale ve hizmet alımlarında, şu eylemleri gerçekleştirdikleri savunuluyor:
-İhaleye katılma yeterliliğine ve koşullarına sahip kişilerin ihaleye katılmalarını engellemek, gerekli yeterliliğe ve koşullara sahip olmayanların ihalelere katılmalarını sağlamak,
-Teklif edilen ya da ihale sonucu kullanılan malları, şartnamede belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, değerlendirmeye alarak, hileli davranışlarda bulunmak,
-İhalelerle ilgili gizli tutulması gereken bilgilere başkalarının ulaşmasını sağlamak,
-İhaleye katılmak isteyen veya katılan kişilerin ihale şartlarını ve özellikle fiyatı etkilemek için aralarında açık veya gizli anlaşma yapmalarına göz yumarak, ihaleye fesat karıştırmak.
İÇİŞLERİNDE KÖSTEBEK
Sanık Yılmaz'ın, ses kayıt çözüm tutanaklarına yansıyan görüşmelerde, kendisi ve görev yaptığı dönemde belediyede çalışan arkadaşları hakkında açılan soruşturmalarla ilgili olarak, İçişleri Bakanlığında şef olarak görev yapan sanık Mustafa Gök'ten bilgi aldığı ve bu bilgiler doğrultusunda, soruşturmaları lehlerine sonlandırabilmek için diğer örgüt mensuplarıyla hazırlık yaptığı öne sürüldü.
SANIKLARIN DİKKAT ÇEKEN İFADELERİ
Şüphelilerin telefon görüşmelerinde ve ifadelerinde kullandıkları, ''Otorite emretti, biz de yaptık'', ''İmzalamak zorunda kaldım'', ''Yapacaksın dediler, yaptım'', ''Faturayı yazdı, altını bana imzalattı'', ''Hastane ihalesine katılmama teşvikçi olmuştur'', ''Sizden müsaade almak için aradım başkanım'', ''Şeye giydirdik abi, onların birilerinin üzerine giydirdik'', ''Huzurevinin ihalesini aldık başkanım, tek firma olarak girdik'', ''Emrini yerine getirdik'', ''Selamımı söylersen, işini halleder'', ''Bu ihaleye giremezsiniz, girerseniz iptal edilecek, ''Dostlarımızı üzme'' gibi bazı cümlelere dikkat çekilerek, bu ifadelerin, örgütün varlığı için gerekli hiyerarşinin oluştuğunu gösterdiği kaydedildi.
25 OLAYLA SUÇLANIYORLAR
İddianamede, sanıkların Etimesgut Belediyesi Kadın Doğum Hastanesi inşaatı ve arsası satış ihalesi, Etimesgut Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ihalesi, hafriyat döküm ihalesi, bazı bordür ve trotuvar ihaleleri, park ve yeşil alan bakım ihaleleri, oyun ve spor alanı ihalesi, Kent Konseyi binası tadilat ve ofis yapımı ihaleleri, Orhan Tan Huzurevi temizlik, bakım ve yemek ihalelerinin de içinde bulunduğu 25 olayda suç işledikleri ileri sürüldü.
BELEDİYE ŞİRKETİNDE 1 YILDA, 235 BİN TL'LİK AÇIK İDDİASI
İddianamede, Etimesgut Belediyesi ile Yenikent Belediyesinin ortak şirketi Ahikent Ltd. Şti'nin resmi kasa defterlerinin yanı sıra, bir de gayri resmi kasa defterinin olduğununa yer verildi. Resmi ve gayri resmi kasa defterlerinin bilirkişi incelemesi sonucunda, şirketin 1 Ocak 2006-31 Aralık 2006 arasında, resmi kayıtlara yansıtılmayan 235 bin 333 TL 15 Kr kasa açığının bulunduğunun belirlendiği bildirilen iddianamede, ''bu dönemde şirketin sorumlu müdürü olan sanık Ahmet Bülent Nemutlu ile belediye başkan ve yardımcılarının, şirket hesabındaki paraları, kendi özel çıkarları için kullandığı'' iddiasında bulunuldu.
BAŞKAN 580 YILLA YARGILANIYOR
İddianamede, eski Belediye Başkanı Yılmaz'ın, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ayrıca 23 ayrı olay nedeniyle ''Hakkı olmayan yere tecavüz etme'', ''Görevi kötüye kullanma'', ''Rüşvet'', ''Edimin ifasına fesat karıştırma'', ''Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği'', ''Zimmet'', ''İrtikap'', ''Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak'', ''Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık'' suçlamalarından yaklaşık 580 yıl hapis cezası ile örgüt adına işlenen suçlardan ayrıca cezalandırılması talep edildi.