BIST 9.673
DOLAR 35,15
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  POLİTİKA

Başbakan'dan Londra'da kritik açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra'da 'İstanbul' konulu forumda türkiye ekonomisine ilişkin çok çnemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra'da "İstanbul" konulu foruma katıldı. Davutoğlu, Londra'da yaptığı konuşmada özellikle Türkiye'nin ekonomik gelişimine dair çok önemli açıklamalar yaptı.

İşte Başbakan Davutoğlu'nun o konuşmasından satırbaşları: 

İstanbul- Londra biraraya geldiğinde Avrupa Birliği de güçlenecektir. Farklı alternatiflere bakılacağına İstanbul-Londra'ya bakması gerekiyor Brüksel'in.

Türkiye nasıl oldu da önde giden bir ekonomi haline dönüştü. Türkiye için ''Avrupa'nın Hasta Adamı'' ibaresi kullanılıyordu. Bu günlere iyi bir irade, istikrarlı bir duruş ve şeffaf bir yönetim ile gelindi.

BÜTÇE AÇIĞI

Hükümetimizin bütçe açığı yüzde 7'nin altına indi. Önümüzdeki sene biz bütçede fazlalık hedefliyoruz. Bütçe açığı yüzde 5,6'ya inmiş durumda. Bu başarıyı petrole bağlayabilirsiniz. Ama unutmayın ki bu başarı başladığında petrol fiyatları yüksekti.

2014 kritik bir yıldı ama biz 1.3 milyon kişilik iş hacmi oluşturduk. Eğer Türkiye Avrupa Birliği üyesi olsaydı işsizlik rakamları çok daha düşük olacaktı. Türkiye Avrupa'da en fazla büyüyen ekonomi oldu.

"ENFLASYONUMUZ İNDİ"

Enflasyonumuz indi. Nisan mayıs da daha da inecek. Bütün ekonomiler daralırken Türkiye'nin ekonomisi daha da büyüdü. Demek ki ekonomi için ilaçlar ve reçeteler çok önemli. Son 12 yıldaki başarıda en önemli nokta siyasi istikrardı.

Türkiye bölgesel bir hap, bir merkez. Gerçek bir merkez olarak bakacak olursak. Orta Avrupa'dan Çin'e kadar en büyük endüstri Türkiye. 65 ülke ile serbest ticaret antlaşmaları imzaladık bölgesel bir hap olabilmek için.

Bizim insan gücümüz istediği heryere gidebilmeli. Dolayısıyla Afrika'ya açıldık.

62. Türk Hükümeti olarak gücün transferi ile en iyi şekilde gerçekleştirildiği bir örneğiyiz. 5 ay içinde 25 sektörel transformasyon programı gerçekleştirdik. Bin 500'ün üzerinde eylem planı gerçekleştirdik.

3'ÜNCÜ HAVALİMANI

Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul'a yapıyoruz. Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli olacak bu havaalanı. İstanbul gereçk bir merkez 4 saatlik uçuşla 60 ülkeye gidebiliyorsunuz.

İstanbul hem cografi merkez hem de bir finans merkezi sahip oluyor. İstanbul dünyanın en bütük 5 finans merkezinden biri haline dönüşecek. Türkiye'de biz reel sektör ile finans sektörünü bir arada yaşatıyoruz.

"AB TÜRKİYE'NİN DİNAMİZMİNİ ANLAYAMADI"

Birinci kategori ki Türkiye bu kategoride etkili bir vizyonu, demokrasisi var. İkinci kategori ilerleyemezler, üçüncü kategoride olanlar geriye gitmeye mahkumdurlar. En büyük endüstriyel üretimde bulunan ülke Türkiye. geçen yıllarda bir strateji geliştirdik, 65 ülke ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladık Türkiye'yi bölgesel bir hap haline getirebilmek için. Afrika'ya açıldık. Afrika için Latin Amerika için politikalar yayınladık. AB Türkiye'nin dinamizmini anlayamadı. Gücün transferi ile ilgili en iyi örneğiz biz. Avrupa'daki bazı meslektaşlarım bunu nasıl başardınız dediler. Bu bizim politik yapımızın güçlü bir testiydi ve başarı ile geçtik. 1500'ün üzerinde eylem gerçekleştirdik. Eğitimin değişmesi, araştırma geliştirmenin gelişmesi değişmesi teknoparklarla ilgili söylüyorum bizim İhracatçılar Meclisi Başkanımız yüzde 0,5 olan rakamı biz yüzde 0,3'e çekeceğiz. 4 Saatlik uçuşla 60 farklı ülkeye ulaşabiliyorsunuz. Napolyon bir keresinde demişti ki kendisine sadece bir dünya hükümeti olsaydı başkenti hangi şehir olmalı dendiğinde Napolyon İstanbul olmalı demişti. Bugün 57 milyon yolcu İstanbul'dan geçiyor. Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a inşa ediyoruz. İstanbul'un tarihi yapısını muhafaza edecek ama büyük yatırımlar da yapacağız.

"TÜRKİYE DESTEĞE HAZIR"

Geçtiğimiz 3 yıl boyunca küresel finans endeksi İstanbul'un 30 basamak yukarı çıktığını gösteriyor. Şuanda 42. sırada daha önce 72. sıradaydı bu 3 yıl içinde oldu. 5 Yıl sonra ne olur siz düşünün. Biz kişisel hayatımızda fazla böbürlenmeyebiliriz. Ama bu tür konulara geldiğinde etkili ve açık olmak zorundayız. Sermaye Piyasaları Yasası 2011'in sonlarında geçmişti. Yeni bir yasal yapıya sahibiz. 25 Sektörde transformasyonlar gerçekleştirdik ve makro ekonomik değişikliklerden biri de İstanbul'un Finans Merkezi haline gelmesiydi. Bu herşeyin temelindeydi. Biz Türkiye'de reel sektör ile hizmet sektörünü bir arada yürütüyoruz. Borsa İstanbul bunun omurgası olarak görülüyor. Bugün yapılacak anlaşma yeni bir adım ileriye dönük. Bu iki güzel şehri bir araya getiriyor. Benim iki güzel şehrimi bir araya getiriyor. izin verirseniz şöyle söylemek istiyorum. Pek çok iyi gelişmelere sebebiyet verecektir. Bu anlaşmadan dolayı tebrik ediyorum. Ne zaman yardıma ihtiyaç olursa hükümetimiz her zaman bu desteği verecektir.