BIST 9.916
DOLAR 35,22
EURO 36,67
ALTIN 2.962,90
HABER /  GÜNCEL

Başbakan’a Merkez Bankası desteği

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankasını eleştirmeyeceğini ama Başbakan’ın şikayetini haklı bulduğunu belirtti. Bakan Zeybekci, büyüm...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankasını eleştirmeyeceğini ama Başbakan’ın şikayetini haklı bulduğunu belirtti. Bakan Zeybekci, büyümeyle ilgili olarak da "Belki yüzde 4.5 geçen rakam ortaya çıkacak. Temmuz gibi uluslararası kuruluşların Türkiye’nin büyümesi ile ilgili yukarı doğru revizyonları yapacaklarını göreceğiz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez Bankası faizler konusunda piyasalarda yönlendirici olmalı. Merkez Bankası’nı eleştirmeyeceğim ama Başbakanın isyanını haklı buluyorum" açıklamasında bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci şunları söyledi: "Faizin Türkiye’de ne anlama geldiğinin altını çizerek değerlendirmek lazım. Türkiye’de bugün tüketici faizleri yüze 15 seviyesinde. Bugün kredi aldığınız zaman bunun 1 yıl sona ödeyeceğiniz yüzde 15. Bir yıl enflasyon tahminlerine baktığınızda yüzde 7.5 seviyesinde. Reel sektörün ödediği faiz yüzde yüz seviyesine gelmiş durumdu. Bu ekonominin büyümesine, üretimin artmasını destekleyici bir unsur değil. Türkiye’de hiçbir ekonomi aktörü, faizlerin yukarıda olmasın desteklemez. Şu anda faizleri yukarıda olduğu kanaatindeyiz. Bunun için tabii ki ekonominin dinamiklerini gözardı etmeden Türkiye’de şu anda piyasalar faizi aşağı doğru çekiyor. Merkez bankası burada piyasayı arkadan takip etmek yerine piyasanın bu aşağı eğilimini önden takip ederek yönlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. Burada Merkez Bankası yönetimini eleştirmek bir Ekonomi Bakanı olarak ben öyle bir şey içinde olamamam ama Başbakanımızın bu yöndeki şikayetini haklı buluyorum.
Ekonomi tartışmalarında yanlış yerden bakıyoruz. Enflasyon şu an 9.3. Dolayısıyla faizler aşağı doğru inmemesi gerekir çünkü inerse dünya piyasalarından finansman temini sıkıntıyı yaşanabilir deniyor. Bunu kabul etmiyorum. Enflasyon bir sonuçtur. Yaşanan enflasyon bir talep enflasyonu değildir. Türkiye’de yaşanan enflasyon maliyet enflasyonudur. Bunun birinci unsuru Türkiye’de TL’nin değer kaybetmesinden kaynaklana maliyet vardı. Bu da mayıs ayı itibariyle sıfırlandı. Enflasyonu kurun katkısı sıfırlandı. Maliyet enflasyonun katkı veren şu anda faizlerdir. Faizleri maliyetlere katkısı hala var ve olmaya devam edecek. Enflasyon 9.3 ise bugünden itibaren bir yıl geriye doğru alınan değerdir. Bugün faizlerle ilgili hesap yaparken bugün itibariyle bir yıl geçekle ilgilidir. Reel faizin çok yüksek olduğunu, üretimi, büyümeyi ,istihdamı desteklemediğini söylüyoruz. Faizi yüksek buluyoruz. Faizin reel anlamda yüksek olduğu ortamda Türkiye’ye sıcak para akışının da beklenenden fazla olduğu bir dönem yaşıyoruz. Sıcak para akışının fazla olduğu dönemde istenmeyen seviyede değer kazanmasına da sebep oluyor. Şu anki seviyenin ihracatı destekleyici, istenmeyen ithalatı da cazip olmaktan çıkartıcı olduğunu düşünüyoruz"

"MERKEZ BANKASI’NA BASKI YOK"
Merkez Bankası üzerinde baskı olup olmadığını da değerlendiren Zeybekci: "Bunu bir baskı olarak görmüyorum. Biz ekonomide başarılı bir ekonomiden dolayı milletin eleştirdiği tek kurum hükümettir. Burada endişelerimiz dile getirmekle mb üzerinde baskı kurduğumuzu zannetmiyorum. Merkez Bankası bağımsızdır. Biz doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz. Biz Türkiye’nin bu sene ihracatının yüzde 10 artmasını öngörüyoruz. Şu ilk 4 ayda yüzde 10 arttı. Bu artış dış ticaret açığımız beklentilerimizin üzerinde azalmaya gidiyor. Cari açığımızın ilk 3 aylık çeyrekte daralması yüzde 30 seviyesinde. Türkiye’nin bu sene 2014 hedefi 50 milyar dolardı. İlk çeyreket 11 milyar dolarla gerçekleşti. Bu seviyede gidersek 40 milyar dolar seviyede cari açıkla karşılaşabilir. Bu da Türkiye lehine bir durum. Türkiye’de bunu talep etmekten doğal bir şey olamaz. Bunu Merkez Bankası yönetimi ve Başkanlık tartışması olarak görmüyorum" dedi.

"BAŞBAKAN’IN AÇIKLAMALARIYLA KUR DENGESİ AŞIRI HAREKETLENMEZ"
Başbakan’ın açıklamalarıyla kur dengesinin aşırı hareketlenmeyeceğini belirten Zeybekci, "Göreve geldiğimde TL’nin değerinin aşırı şeklide düştüğü dönemde benim ısrarla söylediğim bir şey vardı. Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım diye. Ben bu tarz oynamaları kurdaki herhangi bir dikkate değer görmüyorum. Bundan 4 hafta önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı "Euronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi. Neden Euro değerlenirse bu ihracatın önünde engel oluyor. İhracatın yavaşlaması, üretimin düşmesi, istihdamın düşmesi, piyasanın canlılığı kaybetmesi demek. Çin’in 30 yıldan beri Dünya Ticaret Örgütü’ne, AB’ye karşı direndiği bir şey. Yuan değerini yükseltmeye direnmiştir. Biz TL değerinin en doğru yerinin gereksiz ithalatın önünde engel oluşturma başladığı seviye olarak görüyoruz. Başbakanımızın açıklamalarıyla kur dengeleri aşırı şekilde hareket etmez" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜME BELKİ YÜZDE 4,5 OLACAK"
Büyümeyle ilgili olarak Ekonomi Bakanı Nihet Zeybekci, "Türkiye’nin 1. Çeyrek büyümesi geçen senin son çeyreği büyümesinden fazla olacak. Belki yüzde 4.5 geçen rakam ortaya çıkacak. İkinci çeyrek de farklı olmayacak. Türkiye büyümesi kesinlikle uluslararası kuruluşların beklentilerinden fazla olacak. Temmuz gibi uluslararası kuruluşların Türkiye’nin büyümesi ile ilgili yukarı doğru revizyonları yapacaklarını göreceğiz. 2014 büyümesinin aşağılarda olmayacağına inanıyorum. Bu çünkü matematik olarak ortada" dedi.

"GEREKİRSE KİŞİ BAŞI TEŞVİK VERİRİZ"
Bakan Zeybekci, "Teşvik ile iglili ne düzenleme yapmak lazımsa buna hazırız. Gerekirse ekonomiyi canlandırmak adına kişi başına teşvik veririz" açıklamasında da bulundu.
(iha)