Başbakan Yıldırım Ege'deki depremle ilgili açıklama yaptı. "Depremle yaşamaya alışmamız lazım" diyen Yıldırım, depremden ağır hasarla çıkan Yunanistan'a da geçmiş olsun mesajı göndermeyi ihmal etmedi.
Abone olBaşbakan Binali Yıldırım Muğla'da depremle ilgili açıklama yaptı. Can kaybının yaşanmadığının ifade eden Yıldırım, yıkılan ciddi durumda bir binanın da olmadığını söyledi. Başbakan darbeciler ve Kardak konusunda ilişkilerin gergin olduğu Yunanistan'a da geçmiş olsun dileklerini iletti. "Acılar ve sevinçler komşularla ortaktır" dedi.
Ege'yi sarsan depremle ilgili Muğla'da açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi:
"Şu anda değişik hastanelerde 20 kadar vatandaşımız tedavi görüyor. Kos Adası'nda bir vatandaşımız bir de İsveç vatandaşı hayatını kaybetti. Depremin hemen sonrasında Sayın Valimizle yaklaşık bir 15-20 dakika içinde görüştük ve kısa süre içinde deprem sonucu durumun ne olduğunu birebir bize anlattı.
İLETİM HATLARI KESİLMEDİ
İletişim hatlarında herhangi bir kesinti olmadı. Bu önemli bir şey. Altyapının ne kadar gelişmiş olduğunun göstergesi. Kos Adası'ndaki vatandaşlarımızın tahliye talepleri feribotlarla sağlanmış vaziyette. Deprem sonrası kesin durum tespiti... Bodrum'da kullanılmayan 3 yıkık bina. 32 binada nispeten ağır hasar var. Bunun dışında başka bir hasar söz konusu değildir.
DEPREMLE YAŞAMANIN YOLLARINI BULMAMIZ LAZIM
Bu vesileyle bir konuyu vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Türkiye bir deprem ülkesi. Yaşadığımız acı depremler var. Ben depremlerin olduğu bir bölgeden geliyorum. Erzincan depremi bugün hala dillerdedir. Dolayısıyla depremler dün olduğu gibi bugün de, yarın da, her zaman olabilir. Telaşlanmaya gerek yok. Depremle yaşamanın yollarını bulmamız lazım. Depreme karşı ilkokuldan başlayarak zaten Milli Eğitim Bakanlığımız bu çalışmaları başlattı, bunlar öğretiliyor. Deprem konusunda 1999 yılında Marmara depreminden sonra bir deprem yönetmeliği çıktı. Ondan sonra yapılan yapılarda bu yönetmelik kullanıldı. Ama evvelinde yapılan yapılarda bu dönüşüm tamamlanmış değil. Bu yapılıyor. Ancak bu büyük bir iştir. Birdenbire tamamlanması mümkün değildir. 15 yıl gibi bir süreden bahsediyoruz."
KOMŞUNUN ACISINI PAYLAŞMAK KOMŞULUĞUN GEREĞİDİR
Yunanistan'a da Yunan halkına da geçmiş olsun diyorum. Bu acılar ve sevinçler komşularla da ortaktır. Komşunun acısını paylaşmak komşuluğun gereğidir. Yunan halkına geçmiş olsun. Yöneticilerine de bu vesileyle selamlarımızı iletiyoruz. Allah böyle büyük afatlarla bir daha memleketimizi imtihan etmesin diyoruz. Tabii ki bunlar hayatın gerçekleri olsa da önemli olan hazır olmaktır. Allah'a şükür bir kez daha hazırlıklı olduğumuz deprem vesilesi ile görmüş olduk.