BIST 10.062
DOLAR 35,38
EURO 36,45
ALTIN 3.019,76
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan Yunanistan açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım Belarus ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. Yunanistan Başbakanı Çipras'la görüşmesinin içeri hakkında bilgi veren Başbakan, İhtilaflı alanlardan uzak durulması gerektiğini ifade ederek sorunun iletişimle çözülebileceğini karşı tarafa söylediğini belirtti.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım Ege'de Yunan botlarıyla yaşanan karşılıklı restleşme ve ardından yapılan açıklamaları değerlendirdi. Gerginlikten uzak durulması çağrısı yapan Yıldırım, 'İhlal varsa tek taraflı değil, sadece Türkiye'nin dikkatli olması gerekmiyor' açıklamasını yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

AFRİN'DE ATAK HELİKOPTERİNİN DÜŞMESİ

Helikopterin düşürüldüğüne yönelik herhangi bir delil ve belirti yok. Bütün ihtimalleri göz ardı etmeden bir kaza kırım heyeti oluşturuldu. Silahlı kuvvetler bünyesinde çalışma devam ediyor. Henüz tamamlanmış değil. 

YUNANİSTAN İLE EGE GERİLİMİ

(Çipras ile görüşme) Ege Denizi Yunanistan ile aramızda bir dostluk denizi olmalıdır. Dolayısıyla Ege'de iki ülkenin paylaşacakları, ayrışacakları konulardan daha fazla. Ege'de zaman zaman baş gösteren sorunlar yeni değil, konjonktürel. Mevkidaşıma şunu söyledim. Her türlü sorunu konuşarak çözebiliriz. Gerginliklerden uzak durulmasının daha hayırlı olacağını açık sözlülükle kendisine ifade ettik. Sahada ithamlar var. Bir gerginlik veya çatışma riski tek taraflı olmaz. İhlal varsa karşı tarafta da ihlal olur. Bu ihlallerin olmaması için sadece Türkiye'nin dikkatli olması gerekmiyor. Aynı zamanda Yunanistan'daki, sahadaki aktörler de daha dikkatli olmalı. İhtilaf alanlarından uzak durmaları gerekir. Kardak ile başlayan gerilimde bazı ihlaller olmuş ve karşılık verilmiştir. Bundan sonra sürekli iletişim hattının açık olması ile çözülmesi yönünde mutabakata vardık. İki ülkenin genelkurmay başkanlarının görüşmesi önceden kararlaştırılmıştı. Yunanistan Başbakanı bu görüşmenin NATO marjında Brüksel'de yapılması teklifinde bulundu biz de kabul ettik. Mayıs ayında zannediyorum bu çerçevede iki ülke genelkurmay başkanları bir araya gelip yaşanan sorunların daha da tırmanmaması için gerekli tedbirleri karşılıklı görüşmüş olacaklardır. Eğer görüşmezseniz, konuşmazsanız yanlış kanallardan yanlı bilgiler devreye girer. Kıbrıs adası civarında petrol teşebbüsünün doğru bir iş olmadığını, adadaki çözümün nihayetlendirilmeden böyle girişimlerin sürdürülmesinin fevkalade olumsuz sonuçlara sebep olacağını da Çipras'a ifade ettim.

AK PARTİ-MHP İTTİFAKI

Yapılan çalışmalar öncelikle yerel seçimler değil, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi ile ilgili. Her iki partinin heyeti çalışmalarını tamamladı. Bunlar parti liderleri tarafından son şekli verilecek ve böylece mutabakat metni kamuoyu ile paylaşılmış olacak. Metnin iki veçhesi var. Yasal değişiklikler var. Bu da malum, seçime bir yıl kalmadan önce yapılması gereken değişiklik. Bazı yerel seçimleri de ilgilendiren düzenlemeler var. İttifakın konusu olmamakla birlikte seçimden bir yıl önce çıkarılması gereken hususlar var. Diğer bölümü de partiler arasında yapılan bir protokoldür. Bu husus da önümüzdeki günlerde, haftalarda kesin karara bağlanmış olacak. Mutabakat konusunda bir ihtilaf söz konusu değildir.