BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,38
ALTIN 2.837,80
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Başbakan Yıldırım referandum startını verdi 'hayır'cıları eleştirdi

Başbakan Binali Yıldırım referandum startını verdi. Ankara Arena'da on binlere hitap eden eden Yıldırım tanıtım toplantısına Necip Fazıl ve Nazım Hikmet'in şiirleri ile başladı.

Abone ol

Bugün on binler Ankara'ya aktı. İlklerin yaşandığı Ankara Arena'da Ak Parti'nin kampanya tanıtımı yapıldı. Başbakan Binali Yıldırım yeni sistemin maddelerini bir bir açıkladı 'hayır'cıları eleştirdi.

"Bu değişiklik ülkemiz için tarihi fırsattır" diyen Başbakan Yıldırım, Alparslan, Selahattin Eyyübi, Fatih Sultan Mehmet, Gazi Mustafa Kemal örneklerini sıraladı ve "onlara da 'hayır' demişlerdi" dedi.

Anayasa değişikliği ile milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkmasını eleştiren Kılıçdaroğlu'na da seslenen Başbakan, " CHP-DYP koalisyon hükümetinde anayasa değişikliği ile milletvekili sayısını 450'den 550'ye çıkaranların kendileri olduğunu unutuyor. O zaman 100 milletvekili arttırdınız.Sayın Kılıçdaroğlu istismarı bırakın eğer yapmaya çalışırsanız eski kayıtlara girer yanlışları önünüze koyarız." dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Ankara Arena'da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Kampanya Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

İşte Başbakan'ın konuşmasından önemli satır başları;

Gücünü milletten alan adam gibi adam kurucu genel başkanımız cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın size selamlarını getirdim. Öyle bir 'evet' deyin ki milyonlar sesinizi duysun. Liderimizin, Recep Tayyip Erdoğan'ın emnatine sahip çıkıyor muyuz?

Terörle mücadele sırasında ülkenin birliği için, dirliği için hayatını seve seve veren tüm şehitlerimize, alçak darbe girişiminde hayatını seve seve veren tüm şehitlerimize, Bab'da hayatını kaybeden kahraman silahlı kuvvetlerimizin mensuplarına ve tüm gazilerimize buradan şükranlarımızı sunuyor, şehitlerimize rahmet diliyorum.

Bugün bu muazzam toplantımızı gerçekleştiriyoruz ama bir eksikliği hissediyoruz. Ak Parti kuruluşumuzdan bugüne etkinliklerimizi gerçekleştiren şehit Erol Olçak kardeşimizi ve oğlu Abdullah Tayyip'i de anmak isyorum. Ömer Halis Demir'den, Halil Kantarcı'dan, Fethi Sekin'e tüm şehitlerimizi anıyorum. Mekanları cennet olsun.

"BUGÜN YENİ BAŞLANGIÇ İÇİN 'BİSMİLLAH' DİYORUZ"

Kardeşlerim bugün yeniden kutlu yolculuğa çıkıyoruz. Yeni başlangıç için 'Bismillah' diyoruz. Bugün bu salonda ilk adımı atıyoruz. Allah yolumuzu, bahtımızı açık eylesin. Başımızı yastığa koyarken bugün Allah için ne yaptık, millet için ne yaptık diye muhasebe yapmaktan geri durmadık. Kalkarken bugün yeni gün, bugün yeni şeyler yapmak dedik işe başladık. Bizim ülkemiz ve ilkemiz bellidir. Bir günü diğerine eşit olan anlayışımıza göre ziyandadır.

"KORKAKLAR ASLA ZAFER ANITI DİKEMEZ"

Bu millet ne çekti ise rehavetten, durgunluktan, eskimişlikten çekmiştir. Heyecanımızı yeniledik, çoşkumuzu, hedeflerimizi yeniledik. Asla bitti, yeter artık demedik. Yenilik zordur, reform meşakkatlidir. Zor diye, güç diye, tehlikeli diye yeniliğe direnenler, kaçanlar tarih sahnesinden yok olup giderler. Korkaklar zafer anıtı dikemezler. Değişime, gelişime hayır diyenler ortaya hiç bir eser koyamazlar. Yenilikten korkanlar tarih yazamazlar.

"GAZİ MUSTAFA KEMAL'E HAYIR DİYENLER OLDU"

Yenilikten korkanlar zafer anıtı dikemezler, tarih yazamazlar. Sultan Alparslan Malazgirt'e gelirken onun planına 'hayır' diyenler oldu. Selahattin Eyyübi Kudüs'e giderken ona da 'hayır diyenler oldu. Ama onlar ürkeklere, korkaklara aldırış etmeden tarih yazdı. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethederken ona da hayır diyenler oldu. Ama o bir çağı kapatmış, bir çağı açmıştır. İstanbul'u fethetmiştir. Gazi Mustafa Kemal'i düşünün, Samsun'a giderken ona da karşı çıkanlar oldu, 'hayır' diyenler oldu. Mütareke basını hep bir ağızdan 'hayır' diyordu. Gazi Mustafa Kemal bunların hiçbirine aldırış etmedi. Geldi Anadolu'da yeni bir ruh inşa etti.

Siz hayır siyaset yapamazsınız dediler. Biz evet yaparız dedik. hayır Recep Tayyip Erdoğan milletvekili olamaz, muhtar bile olamaz dediler. Millet Recep Tayyip Erdoğan'ı başbakan da cumhurbaşkanı da yaptı.

Gezi olayları bir provokasyondur dedik. Hayır dediler biz evet dedik. 17-25 Aralık kumpastır dediler hayır dediler biz evet dedik. 15 Temmuz'da ülkeyi işgale geldiler, Meclis'i bombaladılar. Biz yıkamazsınız, böldüremezsiniz dedik. Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren ölümüne milletimle diyerek kahramanca bütün bunların karşısında durdu. Biz onların hayırlarına evet diyerek bugünlere geldik. Onlar hayır söylemleri karşısında korksaydık, çekinseydik tarih bizden hesap sorardı, millet bizden hesap sorardı. Allah bizden hesap sorardı. Şuanda asla unutmayalım bizim İstikak Marşımızın ilk kelimesi 'korkma'dır.

"BİZİM SİYASETİMİZ REFORM SİYASETİDİR"

Bizim siyasetimiz, cesur, yenilik, değişim, heyecan tazeleme siyasetidir. Bizim siyasetimiz reform siyasetidir. 16 Nisan'a kadar meydan meydan gençler 16 Nisan'a kadar sokak sokak, kapı kapı dolaşarak ne diyeceğimizi biliyoruz değil mi? Bizde zorlama yok ama korkutmak da yok. Bizde ayrıştırma, kutuplaştırma yok. Biz gönülden evet istiyoruz. Bunu da tek tek anlatarak akıllara olduğu kadar kalplere de hitap ederek başaracağız. Milletimiz aklı, dili, mühürü ile olduğu kadar kalbi ile de evet diyecek. sandığa gittiğinde her vatandaşımız tüm kalbimle evet deyip mührü basacak. 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması için bugün haydi Bismillah derken bazı konuların altını çizmek istiyorum. Beni sessizce dinleyin. Ortalıkta yalan, yanlış şey söyleniyor. Vatandaşlarımız işin aslını öğrensin. Bu Anayasa değişikliğini biz MHP ile beraber yapıyoruz. Uzlaşma ile yapıyoruz. Bu değişiklik neden yapılıyor? Yıl 2007 cumhurbaşkanı seçimi yapılacak Meclis'te Ak Parti var 354 tane milletvekili var. Cumhurbaşkanı seçeceğiz ana muhalefet partisi yeni icat çıkardı 367 icadı. 367 milletvekili Meclis'e girmezse oylama başlamaz. Hiç uygulanmamış yeni usül ile karşı karşıya kaldık. Oylamayı yaptık ana muhalefet partisi bunu anayasa mahkesine taşıdı ve jet hızla görüşerek iptal etti. Biz bir oylama daha yaptık yine 367'nin altında çıktı kriz zirveye ulaşmıştı. Meclis'in yapacağı bir şey kalmadı kavga edecek halimiz yok. Karar aldık işi aslında götürmeliydik. Hemen millete götürmeliydik. Seçim kararı aldık. Seçim gerçekleşti ve millet bize yüzde 47 destek vererek yanlışı düzeltti. Tekrar toplandık bu kez dedik ki artık bu rezllik, kepazelik bitsin. Krizi çözelim. referandum kararı aldık. Referandumun konusu cumhurbaşkanı halk doğrudan seçsin. Bunu da cumhurbaşkanı geri gönderdi veto etti. Biz ısrar ettik, tekrar gönderdik. bu kez cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer imzaladı ama konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme karar verdi. 21 Ekim 2007'de referandum gerçekleşti. Milletimiz yüzde 69 katılımla cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini onayladı. Her şey ondan sonra değişti Türkiye'de. Bugün halk oylamasına götürdüğümüz anayasa değişikliği 2007'de başlayan işin eksiklerinin tamamlanmasıdır. Cumhurbaşkanlığı sisteminin 2007'de önemli adımı atılmıştır. CHP bu işin sorumlusu değil gibi darbe anayasasının arkasına saklanarak hayır diyerek bağırıyor. Asla başarılı olamayacaksınız. Türkiye'nin aydınlık yarınlara ulaşması, daima iktidara varması için asla başarı olmayacaksınız. Başlanan bu kutlu yürüyüş 16 Nisan'da evet oyları ile tamamlanacaktır.

18 MADDE NELER GETİRİYOR?

18 madde. Birinci maddede yargı bağımsızdır diyor biz yargı bağımsız, tarafsız olsun diyoruz. Bunun nesi yanlış? CHP buna neden karşı çıkıyor? CHP bunu istemiyor mu?

İkinci madde milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor. Ana muhalefet bunu da istismar ediyor. Bunu söylerken CHP-DYP koalisyon hükümetinde anayasa değişikliği ile milletvekili sayısını 450'den 550'ye çıkaranların kendileri olduğunu unutuyor. O zaman 100 milletvekili arttırdınız. Ülkelere göre seçmen sayısı başına düşen milletvekili adedi hala en az olan ülkeyiz. Sayın Kılıçdaroğlu istismarı bırakın eğer yapmaya çalışırsanız eski kayıtlara girer yanlışları önünüze koyarız.

Üçüncü maddede milletvekili seçilme şartları... Biliyorsunuz Ak Parti iktidarı milletvekili olmayı 30'dan 25 yaşa düşürdü. Şimdi de 18'e düşürüyoruz. Buna da karşı çıkıyorlar ne lüzum var. Seçen mutlaka seçilir. Bu değişiklikle 7.5 milyon gencimize siyasete girmenin imkanı geliyor.

Dördüncü değişiklik seçim süresi. 4 yıl seçimi 5 yıla çıkartıyoruz. 5 yılda bir seçim yapılacak iki sandık kurulacak birinde cumhurbaşkanını birinde de Meclis'in vekillerini seçeceksiniz.

Diğer değişiklik diyorlar ki Meclis'in yetkileri azalıyor. Meclis etkisiz hale geliyor. Nasıl geliyormuş? Hükümete güven oyu kalkıyor. Niye kalkıyor? Çünkü millet güven oyunu doğrudan veriyor. Meclis'e çok önemli yetki geliyor. Artık milletvekilleri dışında kimse kanun teklifi veremiyor bir istisna ile. Cumhurbaşkanı sadece bütçe ve kesin hesap kanununu teklif edebiliyor.

Başka madde cumhurbaşkanının aday olmaz şartları. Her siyasi parti grubu ayrı ayrı ya da beraber aday gösterebilir. En son yapılan seçimde toplam yüzde 5 oy alan siyasi partiler de cumhurbaşkanı adayı gösterebilir.

8. madde cumhurbaşkanının görev ve yetkileri. Cumhurbaşkanı'na çok geniş yetkiler veriliyor deniliyor. 1982 Anayasası yazılırken paşalar cumhurbaşkanları için başkanlık sisteminin yetkilerini yazdırmış. İş orada bozuluyor. Şimdi diyoruz ki yetkiler var ama sorumlulukta var. Yetkileri biraz daha fazla veriyoruz. Bakanlar Kurulu kararı yerine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi getiriyoruz. Bizim yaptığımız gizli ortakları ortadan kaldırmak. Biz seçime gidiyoruz, Ankara'ya geliyoruz. bir de baktık her taraftan kafayı uzatanlar var. Nereden çıktınız kardeşim. Bizimle ter döktünüz mü, milleti dinlediniz mi? Biz otururuz gelenlerden hakkımızı alırız. Türkiye Cumhurriyeti tarihinde ilk defa dayatmalara cevabı veren parti Ak Parti olmuştur.

Madde 9 Cumhurbaşkanı, yardımcıları, bakanları her suçtan yargılanabiliyorlar. Meclis karar verirse yargılamak için gönderiyor. Bugünkü orandan daha düşük. Cumhurbaşkanı hem sorumlu hem de yetkili.

Geldik en önemli maddeye muhalefet bazı uzmanlar çok bilmişler bu maddeye takılıyor cumhurbaşkanını millet seçiyor. Yüzde 50+1, peki Meclis'i kim seçiyor millet seçiyor. Fesh etmek diye bir şey koy. Külliyen koca bir yalan. Seçimin yenilenmesi var. Bu hak hem cumhurbaşkanı hem de Meclis'te var. Durup dururken niye seçim kararı alsın. Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa kendisi de yeniden seçime gidiyor. Bu ne demek uzlaşın. Bu sistem kriz çözüyor, uzlaşma kültürünü geliştiriyor. İnat etti seçime gitti diyelim.Millet bunun hesabını sorar. haklı gerekçe olmadan seçime giderseniz millet hesabını sorar bir imkanı da elinde bulundurması lazım.

Diğer madddede ne var. Sıkıyönetim tarih oluyor. Olağanüstü hal devam ediyor. Mevcut sistemde olağanüstü hal ilan ediyorsunuz KHK'lar çıkarıyorsunuz onlarla ilgili açıklayıcı hüküm yok. Boşluk var bu da ortadan kalkıyor. Olağanüstü hali ilan edebilirsiniz ama kararı Meclis'e göndereceksiniz.

Diğer maddede hakimlersavcılar yüksek kurulunun yeniden yapılandırılması. Mecvutta 22 üye sayısı 13'e düşüyor. Bu kez yargı bürokrasinin kendi içindeki seçim kalkıyor onun yerine 7 taneyi Meclis kendisi seçiyor.

Ey Kılıçdaroğlu temsil ettiğin milli iradeyi, siyaseti bu kadar küçümseme, Meclis'i bu kadar aşağılama bu meclis gazi Meclis'tir 15 Temmuz'da bombalara karşı koyan Meclis'tir.

Bir sonraki madde bütçeyi cumhurbaşkanının kurduğu hükümet veriyor. Ne zaman bütçe onaylanırsa yeni bütçe işlem görmeye başlıyor. Her şeye çözüm var. Ak Parti hiçbir işi yarım bırakmaz.

Başka maddede asgari yargıtay kaldırıldı. Bu darbe ürünüdür. CHP buna da karşı şimdi yargıda birlik geldi. Bunların askeri mahkemelerin anayasa mahkemesine verdiği üyeler de düştü sayı 17 idi 15'e düştü. Yapılan değişiklik bundan ibaret. Bunun üzerine de bir sürü laflar. Külliyen yalan. Diğer üç madde de yürürlük, uyarlama...

Anayasa değişikliği 16 Nisan'da 'evet' oyları ile kabul edilecek.  Bu anayasa değişikliği kabul edilince Tayyip Erdoğan yeni sisteme göre cumhurbaşkanı olacak diyorlar bu da yalan. Önümüzdeki seçim yapılacak ve ondan sonra bu uygulanacak. Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği yeniden kurulacak bu hemen yürürlüğe girecek.

"ÜLKEMİZ İÇİN TARİHİ FIRSATTIR"

Diğer maddeler için hazırlık zamanı var. Sonra seçim yapılacak yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yürürlüğe girecek. Bu değişiklik ülkemiz için tarihi fırsattır.

"NE YAPARLARSA YAPSINLAR YOK OLACAKLAR"

Yeni sistem bürokrasiyi azaltacak, terörün sonunu getirecek. Terörü yok edecek. FETÖ, PKK avaz avaz hayır kampanyası yapıyor. Bunun anlaşılır tarafı var. Bu değişiklik onları yok ediyor. Onların hayat damarlarını kesiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar yok olacaklar.Bu değişiklikle Türkiye bölgesinde daha da güçlü hale gelecek.

"BU GENEL SEÇİM DEĞİL"

Bu genel seçim değil parti ayrımı yapmayacağız. CHP,HDP, MHP tüm partilere oy veren kardeşlerimizi selamlayacağız, kucaklayacağız. Biz kavga yakışmaz, ötekileştirmek yakışmaz. Her karara saygımız var.

Başbakan Yıldırım'ın sahnede yanındaki kız kimdi?

AK Parti'nin referandum şarkısı Evet ile güçlü Türkiye

AK Parti referandum startını verdi işte görüntüler