Başbakan Binali Yıldırım, Tuzla'daki Gemi Uğurlama Töreni'nde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Abone olAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım Tuzla'da eneji gemisi uğurlama töreninde konuştu.
Yıldırım, "Tersanelerimizin kira sürelerini 49 yıla çıkardık, bunların yıllık kira ödemelerini de indirdik. 'Artık ben Türkiye'nin kıyılarında yabancı bayraklı gemiler dalgalansın istemiyoruz' dediniz. Önümüzdeki hafta düzenlememiz yürürlüğe girecek. Artık Türkiye'deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;
Burada yapılan gemiler dünyanın birçok bölgesini ısıtıyor, aydınlatıyor. oradaki insanların en temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Aynı zamanda küresel dış yardımlarda da Türkiye, dünyanın önde gelen ülkelerin arasına girdi÷ 3 milyar dolar Türkiye az gelişmiş ülkelere öyle ya da böyle bir şekilde destek oluyor, onların sorunlarının azalması, hayatlarının kolaylaşması için katkı sağlıyor. Denizcilik sektörünün dünyada 2009'da başlayıp, halen devam eden küresel krizden en çok et kilenen sektör olduğunu bilmemiz gerekiyor. Dünya ticaretindeki daralma der demez en önce denizcilik sektörü etkileniyor. Türkiye'nin gemi inşa sektörü krizden çıkabilecek yöntemleri de geliştirmeyi başardı. Yeni gemi inşasında her ne kadar azalma varsa da tamir, bakım onarım ve bu tip işler, tadilat yaparak, motorlar koyarak sektörün canlı ayakta tutulması için gereken çalışmalar yapılıyor. Bu anlamda bütün sektörün hareketliliğini devam ettiren tüm gemi inşa ve denizcilik sektörümüze teşekkür ediyorum. Biz de bu kriz süresinde bazı tedbirleri alıyoruz.
3 ÖNEMLİ KARAR ALDIK
Biz de bu kriz sürecinde bazı tedbirleri alıyoruz. Üç önemli karar aldık. Uluslararası gemi siciline kayıttan dolayı sıkıntılar vardı. Armatörlerimizin kayıtlarıyla ilgili sorunlarını çözdük. Tersanelerimizin kira sürelerini 49 yıla çıkardık, bunların yıllık kira ödemelerini de indirdik. 'Artık ben Türkiye'nin kıyılarında yabancı bayraklı gemiler dalgalansın istemiyoruz' dediniz. Önümüzdeki hafta düzenlememiz yürürlüğe girecek. Artık Türkiye'deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk.
TÜRKİYE'DEKİ BÜTÜN YATLAR TÜRK BAYRAĞINA GEÇECEK
Armatörlerimizin inşa edip ikinci sicil diye adlandırdığımız sicil sorununu çözdük. Tersanelerimizin gerek Tuzla'da gerek Yalova'da kira sürelerini 49 yıla çıkardık ve bunun yıllık kira ödemelerini de büyük bir miktarda indirdik. Cironun binde bir mertebesine düşürdük, bu önemli bir katkıdır. Sayın Cumhurbaşkanının talimat verdiği bir konu var: Artık ben Türkiye kıyılarında yabancı bandıralı yatlar dolansın istemiyorum dediniz. Bunun için düzenleme yaptık. Önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek. Devrim niteliğinde bir değişim bu . Türkiye'de bütün yatlar Türk bayrağına geçmesi, hatta dışarıdaki yat sahiplerinin de Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk, engelleri kaldırdık, hayırlı olsun diyorum. 14 yılda yakıtta ÖTV'nin kaldırılması talimatını siz vermiştiniz. 2004 yılında hiçbir sektöre uygulamadık. Bunu uygulamaya başlattık. 5 katrilyon tutarında bir teşviği 14 yıldır denizcilik sektörümüze veriyoruz. Bunun semeresini de gördük. 2003 yılında sadece denizden yolcu taşımacılığı yılda 90 milyon iken bu sayı 165 milyona çıktı. 4 milyon ton yakıt desteği verdik. Boğazlardan geçen gemi sayısı maalesef bu yıllarda azaldı. 56 bin gemi geçerken 43 bin 500 civasında kaldı. Bu da küresel krizin denizcilik sektöründe bir ölçüsü. Bugün Türkiye 185 bin gemi adamı yetiştirmiş durumda. Dünyanın önde gelen ülkelerinin de önüne geçtik, Çin'den sonra geliyoruz.
SON 14 YILDA 110 TANE GEMİ ADAMI YETİŞTİRDİK
14 yılda gemi adamı yetiştirme konusunda 110 tane eğitim kurumu kurduk. Bunlardan üniversite, meslek okulu, lise ve özel kurslar var. 2016 yılında deniz yoluyla taşınan araç sayısı da önemli ölçüde arttı. Geçtiğimiz 14 yıl içerisinde Türkiye'nin deniz ticaret gücü de büyüdü. 2023'e giderken büyük hedeflerimiz var. İnşallah denizcilik sektörü üzerine düşen görevini yapacak. Karadeniz Holding çok güzel bir iş yapıyor. Afrika, Asya'da birçok gelişmekte olan ülkeye sağladığı bu hizmetlerle büyük dua alıyor. Ülkemizin başarısını, ülkemizin sosyal politikalar yönündeki ortaya koyduğu başarıyı da tanıtma fırsatı buluyoruz. Bu sadece bir ticari mesele değil aynı zamanda bu bir sosyal sorumluluk projesi. Türkiye küresel anlamda birçok ülkenin önüne geçti. 3 milyon Suriye-Iraklı kardeşimizi 6 yıldır ülkemizde misafir ediyor onlarla ekmeğimizi, aşımızı bölüşüyoruz. Ekmeğimizi bölürüşürüz ama ülkeyi böldürtmeyiz. Gerek bölücü terör örgütüyle gerek alçak FETÖ ile vargücümüzle mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Hiç kimse endişe etmesin Türk ekonomisi dünyanın en iyi en gelişmiş ülkelerin ekonomisinden daha sağlamdır, daha güçlüdür