Başbakan Erdoğan'ın YARSAV'ın kapatılacağı iması yargı camiasının tepkisini çekti. Osman Can da şaşkın.
Abone olBaşbakan Tayyip Erdoğan'ın "Yargının içinde dernek kurulur mu? Ama YARSAV, bir boşluktan yararlanarak, bunu kurdu. Ki bunu da bizim ilk fırsatta halletmemiz lazım" sözleri yargı camiasında bomba etkisi yaptı.
Başbakan'ın bu açıklamaları hem hedef aldığı YARSAV'ı hem de Anayasa değişikliğine tam destek veren Anayasa Raportörü Osman Can'ın başkanlığını yaptığı Demokrat Yargı Derneği'nin tepkisini çekti.
YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV'ın kapatılacağı sinyali veren Başbakan Erdoğan'ın sözlerine "Bu iktidar, daha önce de gerek dava yoluyla, gerekse de yasa çıkarmak suretiyle YARSAV’ı kapatmayı denedi. Aynı darbeciler gibi kurucularını veto etti. Bütün bu girişimleri yoğun çabalarımız sonucunda başarısız oldu. Biz bu zorlu yollardan geçerek bugünlere geldik; şimdi Başbakan bu kokuşmuş yemeği yeniden ısıtmaya başladı" dedi.
Tarhan, Erdoğan’ın sözlerini, "Bir haklı itirazın susturulması yoluyla halkın doğruları algılamasını önlemenin vahşi bir yöntemi" olarak değerlendirdi.
TARHAN'DAN DEMOKRATLARA ÇAĞRI
Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin "örgütlenme özgürlüğüne bakışını" ortaya koyduğunu anlatan Tarhan, "Başbakan, demokrasinin değil başka bir anlayışın hizmetkarı olduğunu gösteriyor. Biz bu anlayış sahiplerinin demokrasi derken aslında neyi kastettiklerini biliyoruz ve söylevlerinin tersten okunması gerektiğini söylüyoruz. Başbakanın bu sözlerinin hangisi demokrasiyi güçlendiriyor, hangisi ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile ilgili? İfade ve örgütlenme özgürlüğüne inanmayan bir anlayışın demokrat olması mümkün müdür? Nerede AB ilkelerinin tümüyle hayata geçirilmesini talep edenler? Ülkemizin demokratları neredeler? Bekleyip göreceğiz" dedi.
OSMAN CAN DA TEPKİLİ
"Yargıda dernekleşmenin olabileceğini söylüyoruz. Ve dernekleşmenin de iyi olduğunu ifade ediyoruz. Avrupa’da bunun sayısız örnekleri vardır. Yararları da vardır. Tabii Sayın Başbakan’ın bunu hangi bağlamda dediğini bilmiyorum. Yargıda dernekler vardır; ama demokratik ve özgürlükçü yargı anlayışı için de çaba gösterilmesi gerekir. Bu tür derneklerin olması gerekir. Yargıda dernekleşme son derece önemlidir ve biz bunu da destekliyoruz."