250 bin işçi bu sabah 1 saat iş bıraktı. Başbakan Erdoğan gece Kumlu'yu aradı, "Eylemden önce görüşelim" dedi... Ama bu telefon için artık çok geçti.
Abone olTürk-İş, üyesi bulunan işyerlerinde 1 saat süreli iş bırakma eylemi sona erdi.
Türk-İş'e bağlı sendika üyelerinin “çalışmama hakkını kullanma” eylemi yaptılar.
Konfederasyona üye 241 bin kamu işçisi, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattıkları eylemin ikincisi için sabah saatlerinde işyerleri önünde toplandılar. “Çalışmama Hakkını” kullanan işçiler, mesailerine 1 saat geç başladı.
Eylem kapsamında, illerde daha önce belirlenen işyerleri önünde basın açıklamaları yapıldı.
BAŞBAKAN GECE BAŞKANI ARADI, GÖRÜŞMEK İSTEDİ
Başbakan Erdoğan, geç saatlerde Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yu aradı. "Eylemden önce görüşelim" dedi... Fakat Kumlu "eylem için çağrı yapıldığını artık çok geç olduğunu, eylemden sonra görüşebileceklerini" söyledi. Eylemde şikayetler dile getirildi. Kumlu, eylemde Başbakan Erdoğan'a şöyle seslendi: "Biz hükümeti istismar ediyormuşuz. Ne yapıyoruz? Hakkımızı istiyoruz. Grev bizim için bir amaç değil araçtır. Biz bu sözleşmeleri masa başında bitirmek istiyoruz. Sayın Başbakan'ı da restleşmeye değil, uzlaşmaya çağırıyoruz."
DİSK, KAMU SEN VE HAK İŞ DE DESTEK VERDİ
Eylemin Ankara ayağında ise Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve konfederasyon yönetim kurulu üyeleri TEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde bir araya geldiler. Kumlu, burada bir konuşma yaptı.
Eyleme, Hak-İş, Disk, Türkiye Kamu Sen ve Kesk ve Bask üyeleri de destek verdi.
Türk İş üyeleri geçen hafta da 80 il’de AKP il binaları önünde basın açıklamaları yapmış, Ankara’da ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanıp AKP Genel Merkezi’ne yürümüştü.
Hükümet, kamuda çalışan işçilerin ücretlerine birinci yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 4, ikinci yıl ise her iki altı ay için de yüzde 2.5 oranında artış teklif etti.
Türk İş ise, ücret artışında 2008 yılının yüzde 10.4’lük enflasyon oranının esas alınmasını istiyor.
GREVLER KAPIDA
Taleplerinin yerine gelmemesi halinde Türk İş kamu işyerlerinde ardı ardına grevler başlatacak. Şu anda kamu işyerlerinde yaklaşık 90 bin işçiyi kapsayan grev kararları alınmış durumda. Bu kararlar 60 gün içinde uygulamaya geçirilebiliyor. Grev kararı almış sendikalar arasında Basın İş, Türk Metal ve Tez Koop Sendikaları da bulunuyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk İş’in taleplerine sıcak bakmıyor. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bu talepleri reddederek, “Buyursunlar greve gitsinler” tepkisini göstermişti. Bu tepkiye Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Eğer bu bir restse biz de resti görürüz. Sadece hakkımızı istiyoruz. Almak için de eylemse eylem, grevse grev” karşılığını verdi.