BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.958,31
HABER /  GÜNCEL

Başbakan şartları olmadan İsrail ile...

Enerji Bakanı Taner Yıldız Başbakan Erdoğan izin vermeden İsrail ile herhangi bir proje olmayacağını söyledi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail ile Türkiye arasındaki boru hattı projesiyle ilgili olarak, ''Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Başbakanımızın bahsettiği şartlar olmadan İsrail'le bir projeye giremeyiz'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CNBC-e televizyonuna verdiği röportajda, İsrail'in boru hattı yoluyla Türkiye'ye doğalgaz taşıması projesi önerdiği yolunda İsrail basınında çıkan haberlere ilişkin, zaman zaman siyasetin enerjiye, zaman zaman da enerjinin siyasete yük olduğunu söyledi.

Türkiye'nin İsrail ile ilgili incindiği bir hadise yaşadığını ve böyle bir projeye başlamak için öncelikle o hadisenin telafi edilmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, İsrail'in gazının Türkiye üzerinden gitmesi kadar doğru bir yöntem olmadığını, ancak hiçbir şey olmamış gibi de davranılamayacağını belirtti.

Yıldız, ''Başbakanımızın bahsettiği şartlar olmadan biz İsrail'le bir projeye girmeyiz. Bizim amacımız tüm komşularımızla enerji işbirliğine girmek ve coğrafyamızdan kaynaklanan avantajlardan faydalanmak. Bu da onlardan biri ama İsrail hangi konularda hassas olduğumuzu biliyor. O yaklaşımlar oluşmadan, siyasi iklim olgunlaşmadan böyle projelere başlamak risktir. Onlar da bu riski biliyorlar'' dedi.

İkinci nükleer santrali kimin yapacağı sorusu üzerine Yıldız, nükleer müzakerelerin birkaç ay daha sürebileceğini ancak süreci daha fazla uzatmak istemediklerini ifade etti. Yıldız, müzakere ettikleri 4 ülkeden birinin bu yarışta geride kaldığını da bildirdi.

Rusya'nın Mersin Akkuyu'da yapacağı nükleer santralde Türk sanayisinin katkısıyla ilgili olarak, Bakanlığın ilgili birimlerinin sanayi odalarıyla toplantılar yaptığını anlatan Yıldız, ''Bir santral 550 bin parçadan oluşuyor. Akkuyu'da yapılacak santralde 2 milyon metreküp beton, 500 bin ton çelik konstrüksiyon, 20 bin kilometre kablo kullanılacak. Yerli sanayimiz toplam nükleer santral yatırımının yüzde 35-40 civarında bir rakamını, yani 8-9 milyar dolarlık kısmını yapabilir'' diye konuştu.

İRAN'AN PETROL ALIMI

İran'a yaptırımlar ve Türkiye'nin İran'dan petrol ithalatına yönelik soruya ise Bakan Yıldız, İran'dan geçen yıl 6 milyar dolarlık petrol alındığını bildirdi.

OECD'de İran'a komşu olan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldız, ''Bazı AB ülkeleri tedarikinin yüzde 2'sini İran'dan yapıyor. Onlar sıfırladık diyorlar. Ama biz bunu yapamayız. Çünkü biz petrolümüzün zaman zaman yüzde 40-50'sini, doğalgazın beşte birini İran'dan karşılıyoruz. İran'dan tedariki sıfırlamamız mümkün değil. Bizim önceliğimiz vatandaşlarımızdır'' dedi.

Kömüre yatırımcıların ilgisiyle ilgili Kangal ve Seyitömer santral özelleştirmelerindeki rakamlardan memnun olduklarını da belirten Yıldız, kömürdeki yeni yatırım modeliyle Tufanbeyli, Soma ve Bursa-Keles kömür havzalarının ihalelerini yaptıklarını ve yatırımcıların ilgisinden memnun olduklarını belirtti.

Bakan Yıldız, önümüzdeki dönemde TKİ'nin elindeki sahalarda bu şekilde yapılacak ihaleler, Afşin-Elbistan ve Konya-Karapınar projeleriyle 2023'e kadar 16-17 bin MW'lık yeni santraller yapılacağını, bunun da 25 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu sözlerine ekledi.