Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısında katılan liderlerle akşam yemeğinde bir araya geldi.
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT), eşsiz jeo-stratejik konumu ve doğu-batı arasındaki birleştirici özelliği nedeniyle tüm dünyada dikkat çeken bir bölgesel ekonomik oluşum konumuna yükseldiğini söyledi.
Erdoğan, EİT 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılmak üzere İstanbul'da bulunan devlet başkanları onuruna Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde yemek verdi. Başbakan Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, EİT 11. Zirve Toplantıları vesilesiyle konuk devlet ve hükümet başkanlarını, medeniyetlerin beşiği İstanbul'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.
ERDOĞAN'DAN İRAN LİDERİNE TEŞEKKÜR
Erdoğan, iki yıla yakın bir süre EİT Dönem Başkanlığını yürütmüş olan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a, dönem başkanlıkları sırasındaki başarılı ve etkin çalışmaları için tebriklerini sunduğunu ifade etti. “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, eşsiz jeo-stratejik konumu, doğu-batı arasındaki birleştirici özelliği nedeniyle tüm dünyada dikkat çeken bir bölgesel ekonomik oluşum konumuna yükseldi” diyen Erdoğan, “Örgütümüz, 8 milyon kilometrekarelik bir alanda, 400 milyonluk bir nüfusu temsil ediyor. Bu bölge, geniş tabii kaynakları ve dinamik iş gücü ile büyük bir kalkınma potansiyelini, muhteşem bir ekonomik potansiyeli barındırıyor. Bu avantajlarımızı, özellikle ülkelerimiz ve halklarımız için bir fırsata dönüştürmek noktasında Ekonomik İşbirliği Teşkilatının önemli bir imkan olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.
“ZOR GÜNLERİN GERİDE KALDIĞINI İFADE ETMEK İÇİN ERKEN”
Bugüne kadar, küresel krizin aşılması konusunda başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün ülkelerin çok ciddi bir gayret ve azimle çalıştıklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2010 yılının ilk yarısında küresel büyüme hızının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, hepimiz açısından sevindirici bir gelişme. Üstelik küresel ticaret hacminin de yıl ortasından itibaren kriz öncesi seviyelerine ulaştığını görüyoruz.
Ne var ki, küresel ekonomik krizin tam anlamıyla sona erdiğini, zor günlerin geride kaldığını ifade etmenin şu an için erken olduğunu düşünüyorum. Küresel ekonomik canlanmanın itici gücünün, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi örgütlerin üyelerinden oluşan, gelişmekte olan ülkeler olduğu dikkat çekiyor.”
Türkiye'nin, küresel ekonomik krizi en az etkiyle atlatan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Erdoğan, “8 yıl boyunca ekonomide gerçekleştirdiğimiz cesur yapısal reformlar ve kriz sürecinde uyguladığımız tedbirler, krizde Türkiye'yi çok farklı bir konuma taşıdı. 2009'un son çeyreğinden itibaren yüksek büyüme oranına ulaşan Türkiye ekonomisi, 2010 yılı ilk üç çeyreğinde büyüme oranlarıyla dünyada ilk sıralarda, Avrupa'da birinci sırada yer aldı” diye konuştu.