Saraybosna Üniversitesi'nde konuşma yapan Başbakan "Ben Türkiye'de '3 çocuk' diyorum ama burada en az 5 çocuk olması lazım" dedi
Abone olBaşbakan Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyareti sürüyor. Erdoğan, Türkler'inde çoğunlukta olduğu Saraybosna Üniversitesi'nde konuştu, nüfus artış hızına dikkat çekerek bu kez 3 çocuk yerine 5 çocuk önerisinde bulundu.
Başbakan Erdoğan, Saraybosna Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Dayton Barış Anlaşması'nın üzerinden tam 17 yıl geçtiğini ve 1995 yılında doğan çocukların bugün 17 yaşına, üniversite öğrencisi olacak çağa geldiklerini söyledi.
Erdoğan, şu an gerek bölge ülkeleri için gerekse Bosna-Hersek için ön planda olan uluslararası mekanizmaların Avrupa Birliği ve NATO olduğunu belirterek, Bosna Hersek'in NATO ve AB üyeliklerine tam destek verdiklerini söyledi.
Bosna-Hersek'te yaşayanların tamamının NATO'ya sıcak bakmadığını anlatan Erdoğan, NATO'nun güvenlik örgütü olmanın dışında önemli bir görev ifa ettiğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:
"NATO, en başta bir güvenlik örgütü olarak kurulmuştur. Ancak bugün NATO, bundan çok daha fazlasıdır. Örneğin ekonomik alanda güvenliktir ve güvendir. Bosna-Hersek'teki tüm kesimlerin de NATO'yu daha geniş bir perspektiften görmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum."
ERDOĞAN'DAN 5 ÇOCUK ÖNERİSİ
Bosna Hersek'in, bugün olduğu yerden çok daha ilerde ve çok daha yükseklerde olabileceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Bosna Hersek'in bunu ziyadesiyle hak ettiğini dile getirdi. Erdoğan, bu ülkenin, Avrupa'nın ortasında ekonomik potansiyeliyle, genç, dinamik nüfusuyla, çalışkan insanlarıyla çok büyük bir atılımın arefesinde bulunduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Herhalde bundan dolayı gücenmezsiniz... Bosna Hersek'in nüfus artış hızı çok düşük. Bunu Bosna Hersek'in artırması lazım ki genç ve dinamik bir nüfusa Bosna Hersek sahip olsun. Bu bakımdan hocalarımızın da desteğine ihtiyacımız var. Ben Türkiye'de '3 çocuk' diyorum ama burada en az 5 çocuk olması lazım. Ailelerde bunu başarmak lazım.
Ekonominin temelini insan teşkil etmektedir. İnsan varsa emek vardır, sermaye, üretim, tüketim vardır. İnsan yoksa bunların hiçbiri yok. Dolayısıyla da başarı genç ve dinamik nüfustadır. Türkiye ile ilgili de genç ve dinamik nüfusa sahip olduğu değerlendirmeleri yapılmaktadır. Ekonomi insan üzerine inşa edilmiştir. İnsanın olmadığı bir ekonomik sistemi konuşamayız. Bugün Avrupa'daki sıkıntının temelinde de yaşlı nüfus yatmaktadır. Onun için Bosna Hersek bunun tedbirini almalıdır."