Başarılı öğrenciler, ÖSS'de diğer adaylara göre bazı avantajlardan yararlanabilecekler.
Abone olOkul birincileri ile ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatları ve proje yarışmalarına katılan öğrenciler, ÖSS tercihlerini yaparken diğer adaylara göre daha şanslı olacak. 2005-2006 öğretim yılında okul birincisi olanlar için ayrılan kontenjanlar, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda, programların yer aldığı tablolarda gösteriliyor.
Bir programın öngördüğü okul türü, yaş, cinsiyet, sağlık gibi tüm koşullar okul birincileri için de aynen geçerli sayılacak. ÖSS'de başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezi yerleştirme ile Y-ÖSS puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecekler.
OKUL BİRİNCİLERİNİN DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR
Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı olduğu için, bu adayların tercihlerini dikkatli yapmaları gerekiyor. Okul birincisi adaylardan tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapanlar, puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanmayabilecek. Okul birincilerinin, kendilerine sağlanan bu olanaktan yararlanabilmek için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmaları gerekiyor.
BİLİM OLİMPİYATLARINA KATILANLAR
Liselerde öğrenim görürken TÜBİTAK tarafından düzenlenen uluslararası ve ulusal bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında dereceye giren adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, derece aldıkları alanlarla ilgili bir yükseköğretim programını tercihleri arasında gösterdikleri takdirde, ayrı bir katsayı ile çarpılarak 2006-Y-ÖSS puanlarına katılacak. Hesaplama yapılırken, uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalya alanlara 0.24, gümüş madalya alanlara 0.21, bronz madalya alanlara 0.18, uluslararası bilim olimpiyatlarına katılan ancak derece alamayanlara 0.14 katsayısı uygulanacak. Ulusal bilim olimpiyatları ile uluslararası proje yarışmalarında birinci olanlar 0.14, ikinci olanlar 0.12, üçüncü olanlar 0.10; ulusal proje yarışmalarında birinci olanlar 0.10, ikinci olanlar 0.08, üçüncü olanlar 0.06 katsayısından yararlanabilecek. Birden fazla kategoride derecesi bulunan adaylar için en yüksek katsayı uygulanacak. Adayların, bu haktan yararlanabilmek için isteklerini TÜBİTAK'a yazılı şekilde bildirmiş olmaları gerekiyor.
ENGELLİ ADAYLAR
Öte yandan, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda engelli adaylar, tercihlerini yaparken engel durumlarını göz önünde bulundurmaları konusunda uyarılıyor. Görme engelli adayların, engelleri yüzünden başarılı olamayacakları yükseköğretim programlarını tercih etmemeleri öneriliyor. Bu adayların başarı olabilmeleri için büyük ölçüde dile dayanan veya işitme gerektiren sosyal, iktisadi ve beşeri bilimler alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih etmelerinin yararlı olacağı belirtiliyor. Bedensel engelli adaylardan ellerini kullanamayanların, ellerin kullanılmasını gerektiren yükseköğretim programlarını tercih etmeleri halinde öğrenimleri sırasında güçlüklerle karşılaşacaklarına dikkat çekiliyor.