BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,30
ALTIN 2.842,85
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Başarılı karne nasıl ödüllendirilir? Buna dikkat!

Cuma günü milyonlarca öğrenci karne alacak. Uzmanlardan ise velilere çok önemli uyarılar var:Başarıyı da başarısızlığı da abartmayın!

Abone ol

Bir eğitim-öğretim dönemi daha sona eriyor, Cuma günü karneler alınacak. Ve her yıl olduğu gibi bazı evlerde sevinç bazılarında ise hüzün olacak.

Uzmanlar ise hem başarılı hem de başarısız karne getiren çocukların ailelerine uyarılarda bulunuyor.

Ailelerin, çocukların başarısında ve başarısızlığında rolü olduğuna vurgu yapan Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Sevinç, başarı kadar başarısızlığın sorumluluğunun da paylaşılması gerektğini belirtti. Prof. Sevinç, karnesi başarısız olan öğrencilerin ailelerine, “Çocuğu suçlamak, aşağılamak ve cezalandırmak olumlu sonuçlar vermediği gibi çocuğun ileriye dönük motivasyonunu yok ederek ileriki öğrenmelere de ket vurabilir” şeklinde seslendi.

İyi bir dinleyici olmanın, sorunları samimiyetle paylaşmanın veli ile çocuk arasında kurulacak en sağlıklı köprü olduğunu vurgulayan Dr. Sevinç, başarısız karne getiren çocukların ailelerine önerilerini şöyle sıraladı:
- Çocuğun başarısızlıklarının üstesinden geleceği hissini vererek özgüven oluşturmasına yardımcı olun.
- Bunu başarabilecek gücün kendisinde olduğunu ve disiplinli bir çalışmayla performansını istenilen seviyeye getirebileceğini ve bu yönde kendisine her zaman destek olunacağı anlatın.
- Birlikte yapılacak bir çalışma planı içinde zayıf derslerin tekrarı genel başlıklarıyla anlatın ve bununla ilgili alıştırmalar yapın.
- Gerektiğinde aile dışından bir öğretmenle birlikte çalışma imkanı hazırlayın. Çocuğa çalışma yöntemleri ve öğrenme eksiklikleri konusunda yardımcı olun.

PARA VE PAHALI OYUNCAKLA ÖDÜLLENDİRMEYİN!

Başarıyı ödüllendirmenin ise çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine göre yapılması gerektiğine değinen Prof. Sevinç, ödüllerin maddi değerine dikkat çekti. Hediyelerin daha çok manevi ve haz uyandıracak sürpriz niteliğinde, aynı zamanda işlevsel olmasını öneren Sevinç, başarılı karne getiren çocuğu ödüllendirirken motivasyon artırıcı yaklaşımlara işaret ederek ailelere şu önerilerde bulundu:

BAŞARILI KARNE NASIL ÖDÜLLENDİRİLMELİ?

“Okul öncesi çağında olan çocuklara istekleri doğrultusunda hediyeler alınabilir ve ilgi duyacakları eğlence merkezlerine götürülebilir. Aktif olarak katılabilecekleri etkinlikler planlanabilir. İlköğretim seviyesindeki çocuklarla birlikte aile içinde karar verilip mümkünse tatilin bir kısmında seyahat planları yapılabilir. Gidilecek yerlerin tarihi, kültürü hakkında bilgiler araştırılabilir ve paylaşılabilir. Bu paylaşımların insanları mutlu ettiğini ve aile içi dayanışmanın verdiği güçle çocuklarda başarma güdüsünün kuvvetlendiğini söyleyebiliriz. Farklı kültürlerle tanışmak; yeni kazanımlar, yeni bakış açıları sağlar. Çocuğun hayal dünyasını geliştirmesi, özgür düşünebilmesi, zihin açıklığı, yaratıcılığı yeni öğrenmelere yol açar, motivasyonu artar. İleri yaş seviyesinde olan öğrenciler ise kendi arkadaş grupları ile birlikte planladıkları etkinliklere katılabilirler. Aile dışında sosyalleşmeleri ve dış dünyaya açılma istekleri kişilik gelişimleri açısından desteklenmelidir.”