Galatasaray ile büyük ölçüde anlaştığı iddia edilen Mircea Lucescu’nun kariyeri başarılarla dolu. İlk olarak 200 yılında Türkiye’de Galatasa...
Abone olGalatasaray ile büyük ölçüde anlaştığı iddia edilen Mircea Lucescu’nun kariyeri başarılarla dolu. İlk olarak 200 yılında Türkiye’de Galatasaray’ı çalıştıran Rumen teknik direktör, sonrasında da Beşiktaş’ta görev aldı ve birçok başarıya imza attı.
2003-2004 sezonunda Beşiktaş’tan ayrılan Lucescu, başarılarla dolu Türkiye kariyerinin ardından Shaktar Donetsk ile anlaştı ve 10 yıldır Ukrayna ekibiyle başarılardan başarılara koştu. Rumen teknik adam sadece Ukrayna Ligi’nde liginde aldığı başarılarla değil, Shakhtar’ın Avrupa’da da söz sahibi olmasında da büyük rol oynadı.
Ukrayna’da yaşanan olaylar sebebiyle Mircea Lucescu’nun ve ailesinin bu durumdan rahatsız olduğu, şu an teknik direktör arayışlarında olan eski takımı Galatasaray ile büyük ölçüde anlaştığı bildiriliyor.
Romanyalı Mircea Lucescu’nun teknik direktörlük kariyeri şu şekilde:
ROMANYA MİLLİ TAKIMI
1982 FIFA Dünya Kupası elemelerinde başarı gösteremeyen ve İsviçre’ye kendi sahasında 2-1 yenilen Romanya Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Valentin Stanescu kovuldu. Ardından 11 Kasım 1981’de yine İsviçre’yle oynanacak son eleme maçından itibaren Corvinul hocası ve futbolcusu Lucescu takımın başına getirildi. Romanya, formalite maçında 0-0 berabere kaldı.
HAGİ’Yİ MİLLİ TAKIMA KAZANDIRDI
Lucescu, milli takım ile ilk ciddi sınavını 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde verdi. Genel olarak Dinamo Bükreş, Universitatea Craiova ve Corvinul Hunedoara takımlarından oluşturduğu kadro ile İsveç, Çekoslovakya, İtalya ve Güney Kıbrıs’lı gruptan birinci olarak çıktı. Bunun dışında hazırlık maçlarında 17 yaşındaki Gheorghe Hagi’yi milli takıma kazandırıp, bir eleme maçında da 45 dakika oynattı. EURO 1984’te ise İspanya, Portekiz ve Batı Almanyalı grupta 3 maçta 1 beraberlik alarak grup sonuncusu oldular. Romanya Futbol Federasyonu, 1986 FIFA Dünya Kupası elemelerinde de Lucescu’yla çalıştı. İngiltere, Kuzey İrlanda, Finlandiya ve Türkiye gruplarında Kuzey İrlanda’nın bir puan gerisinde kalan Romanya, Dünya Kupası’na gitme şansını elde edemedi. Federasyon, takımı Lucescu ile o sezon Steaua Bükreş’i Şampiyon Kulüpler Kupası’nda şampiyon yapıp tarihe geçen teknik adam Emeric Lenei’yi takımı 1988 Avrupa Şampiyonası elemelerine hazırlamak için görevlendirdi. Bir hazırlık maçı ve ilk eleme maçında Avusturya karşısında alınan 4-0’lık galibiyetten sonra Lucescu, görevi Lenei’ye bıraktı. Lucescu toplamda 59 maça çıkarak o zamanın en fazla maça çıkan milli takım antrenörü oldu.
İLK YURT DIŞI MACERASI İTALYA
Romanya Milli Takımı’ndan ayrıldıktan sonra yurt dışı macerasına atılan Lucescu, 1990’da ilk kez yurt dışına çıkarak İtalyan ekibi AC Pisa 1909 SSD takımının başına geçti. Serie A’ya yeni yükselmiş bir takımı devralan Lucescu, Pisa’yı birinci ligde tutamadı ve sezon sonunda ayrıldı. Lucescu, görevine İtalya’da devam edip Serie B takımlarından Brescia Calcio’nun başına geçti. Adelio Moro ile çalışan Lucescu, 1991-92 sezonunda Serie B birincisi olarak takımı Serie A’ya çıkarma başarısını gösterdi. 1993-94 sezonunda Anglo-İtalyan Kupası’nda Brescia’ya ilk ve tek şampiyonluğunu yaşattı. 1995-96 sezonuna da takım kötü performans sergileyince kovuldu. 1996-97 sezonu için Rumen Teknik Adam, Serie A takımlarından AC Reggina ile anlaştı. Ancak sonuçlar iyi gelmeyince Lucescu, yine sezon sonunu göremedi ve Reggiana küme düştü.
RAPİD BÜKREŞ’İN BAŞINA GEÇTİ
1997’de Mircea Lucescu, 7 yıllık aradan sonra ülkesine dönmeye karar verdi. Bu sefer Rapid Bükreş takımının başına geçti. 1970’lerin başına beri Romanya futbolundan silinmiş olan Rapid Bükreş’i şaha kaldıran Lucescu, lig ikincisi olmasının yanında 1975’ten alınamayan Romanya Kupası’nı da müzeye getirdi.
1998-99 sezonuna Rapid Bükreş’te başlayan Lucescu, Kasım ayında Luigi Simoni’nin yerine İtalyan Inter Milan’a transfer oldu. Lucescu, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grupların son maçında galibiyet alıp, çeyrek finale çıktı. Manchester United ile karşılaşan Inter, ilk maç çok kötü oynayıp 2-0 yenildi. Kendi sahasında ise 1-0 önde götürdüğü maçta, bir gol daha bulamadı ve 88. dakikada Paul Scholes’un golü ile 1-1 berabere kaldı ve kupadan elendi. Avrupa’dan elenen Inter, ligde de başarılı sonuçlar alamayınca Lucescu, 4 ay görev yaptığı Inter’den 21 Mart’ta kovuldu. Tecrübeli teknik direktör ise sezonun geri kalanında Rapid Bükreş’e geri döndü. Sezon sonu şampiyonluk kazanan ekip 1967’de kazandığı ilk şampiyonluktan sonra ikinci kez şampiyon oldu. Kupada da iddialı olan Rapid Bükreş, kupayı finalde penaltılarla Steaua Bükreş’e kaybetti. 1999’a tarihinde ilk defa Romanya Süper Kupası’nı kazanarak başlayan ekip, sezon sonu lig ikincisi oldu.
TÜRKİYE’DE BÜYÜK İZ BIRAKTI
Rumen Teknik Direktör Mircea Lucescu, Fatih Terim’in İtalya kariyerine başlaması nedeniyle önceki sezonun UEFA Kupası sahibi Galatasaray’a transfer olarak 2000 yılında Türkiye’ye geldi. UEFA Süper Kupa finalinde İspanyol devi Real Madrid’le karşılaşan Galatasaray, uzatmalarda attığı golle maçı 2-1 kazandı. Galatasaray, tarihinde ilk kez Süper Kupa’yı kazanırken, Lucescu ise kariyerinin ilk Avrupa Kupası’nı kazanmış oldu. Rumen hoca 2000-01 sezonunda ligde Galatasaray’ı 2. yaparken, sarı-kırmızılı takımın UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki en başarılı performansını göstermesini sağladı. Çeyrek finale çıkan Galatasaray, Real Madrid’i İstanbul’da 3-2 mağlup etmesine rağmen, İspanya’da 3-0 yenilip elendi. Türkiye Kupası’nda da yarı finale yükselen sarı-kırmızılılar, nefes kesen bir maçta Fenerbahçe ile 4-4 berabere kalıp penaltılarla elendi.
Sonraki sezonda Galatasaray’ı ligde şampiyon yapan Lucescu, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde takımını ikinci tura yükselip, FC Barcelona, Liverpool ve Roma’lı grupta 5 beraberlik 1 mağlubiyet alıp, gruptan çıkma şansını son maçta kaçırmıştı. Sezonun tek hayal kırıklığı ise kupada Erzurumspor’a 1-0 yenilerek elenmeleri oldu.
ŞAMPİYON OLDU, GÖNDERİLDİ
Şampiyon olduğu sezondan sonra Galatasaray, eski teknik direktörü Fatih Terim’i tekrar göreve almak için Mircea Lucescu’nun görevine son verdi. Lucescu ise 100. yılını yaşayan Beşiktaş’a transfer oldu. 12. haftada liderliğe getirdiği Beşiktaş’ı sezon sonuna kadar öyle götürdü. Galatasaray ile yarışan Beşiktaş, rakiplerini Lucescu’nun Galatasaray’dan getirip, Beşiktaş taraftarıyla barıştırdığı Sergen Yalçın’ın golüyle yenerek şampiyonluğunu ilan etti. Beşiktaş, sadece bir maçta yenildi. Lucescu’lu Beşiktaş, UEFA Kupası’nda çeyrek finale çıkarak, tarihlerinin en büyük başarısına imza attılar. 2003-04 sezonu da oldukça başarılı başlamıştı. İlk yarıyı 17 maçta 13 galibiyet 4 beraberlik ile bitiren siyah-beyazlılar, en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 8 puan önündeydi. Ayrıca UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gruplarda başarılı bir performans gösteren Beşiktaş, Chelsea’yi İngiltere’de 2-0 yenme başarısını gösterdi. Son grup maçını, İstanbul’da yaşanan terör saldırıları yüzünden Almanya’da oynayan Beşiktaş, burada İngiliz ekibi Chelsea’ye yenildi. Beşiktaş buna rağmen gruptan ikinci olarak tarihinde ilk kez bir üst tura çıkacakken Sparta Prag, Lazio’yu uzatmalarda attığı golle 1-0 yenince Beşiktaş grup üçüncüsü olarak UEFA Kupası’na kaldı. UEFA Kupası’nda Valencia’ya elenen siyah-beyazlı takım, Spor Toto Süper Lig’i de üçüncü sırada bitirdi. Lucescu hem Türkiye Futbol Federasyonu’yla hem de Türk futbol medyasıyla yaşadığı sorunlar nedeniyle hem Beşiktaş’tan hem de Türkiye’den ayrıldı.
SHAKTAR DONETSK’E ALTIN ÇAĞINI YAŞATTI
2004-2005 sezonundan beri Shakhtar’ın teknik patronluğunu yapan Mircea Lucescu, kulüp tarihinin en uzun süre görev yapan teknik direktörü oldu.
Lucescu, Shakhtar’daki kariyerinde toplamda 7 lig ve 5 Ukrayna Kupası şampiyonluğu yaşayarak, Dynamo Kiev’in efsanesi Valeriy Lobanovskiy’i geride bırakmış ve Ukrayna futbol tarihinin en başarılı teknik direktörü olmuştu. Lobanovskiy’nin, Ukrayna’da 5 lig ve 3 de kupa şampiyonluğu bulunuyor. Rumen teknik adam Lucescu, Shakhtar’ı 2008-2009 sezonunda Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki finalde UEFA Kupası şampiyonu yapmış ve 2010-2011 sezonunda da Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynama başarısı göstermişti. Lucescu öncesinde sadece 1 kez Devler Ligi’nde boy gösteren Ukrayna temsilcisi, son 10 sezonda 8 kez Şampiyonlar Ligi’nde gruplarda mücadele ederek, dev organizasyonun gediklisi haline geldi.
Romen Teknik Adam, teknik direktörlük yaptığı takımlarda elde ettiği başarılarının yanı sıra, özellikle Brezilya’dan Ukrayna’ya getirdiği genç futbolcuları yetiştirip Avrupa futbol piyasasına uçuk rakamlarla satmasıyla, Shakhtar Donetsk’e çok önemli maddi katkıda da bulundu.
(İHA)