BIST 8.630
DOLAR 34,35
EURO 37,46
ALTIN 3.028,65
HABER /  DÜNYA

Barzani Türkiye'yi sattı mı son açıklaması konuşuluyor

Irak ile Türkiye arasındaki Başika krizinde Mesud Barzani, denge siyaseti izlelemeye başladı.

Abone ol

Bağdat ve Ankara arasındaki sorunları su yüzüne çıkartan Başika krizinde Ankara’nın açıkça yanında olan Barzani, son dönemde iki başkent arasında daha dengeli bir siyaset izlemeye başladı.

Al Jazeera’ye konuşan Türk yetkiliye göre Ankara bu siyaseti ‘anlayışla karşılıyor’ çünkü Barzani’nin ‘haklı sebepleri var’.

2015'DEKİ KRİZDE TÜRKİYE'YE AÇIK DESTEK VERMİŞTİ

Bağdat hükümetiyle Ankara arasında neredeyse bir yıldır süren Başika krizinde Barzani’nin söylemleri değişti. Krizin başında, Aralık 2015’te kampa giderek eğitim alan birlikleri ziyaret eden Barzani, Türkiye’nin yanında olduğu mesajını en açık şekilde vermişti.

Yakın zamana kadar Türkiye’nin Başika’da Peşmerge’yi de eğittiğini, Bağdat’ın talep ve izniyle kampın kurulduğunu tekrarlayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani, Musul operasyonu öncesi Eylül ayında Bağdat’a giderek merkezi hükümetle işbirliği sağladı.

BARZANİ "BAĞDAT'LA ANLAŞIN" DEDİ

Musul operasyonunun başladığı gün Başika yakınlarındaki Hâzır Peşmerge Üssü’ne giden Barzani, bu kez Türkiye’ye “Bağdat’la anlaşması” mesajı verdi:

“Musul'daki Türk askeri varlığıyla ilgili Ankara ve Bağdat arasında uzlaşı yolu bulunmalıdır. Bağdat’ın rızası olmadan herhangi bir gücün operasyona katılmaması gerektiğini düşünüyoruz."

BARZANİ TAHRAN'LA GERGİNLİK İSTEMİYOR

Barzani’nin bu sözleri Ankara’da ‘anlayışla karşılandı’. Al Jazeera’ye konuşan ve isminin verilmesini istemeyen bir Türk yetkili, Barzani’nin Musul operasyonu için Bağdat’la anlaşmak zorunda olduğunu, bu uzlaşıyı bozmamak için kullandığı dilde değişikliğe gittiğini söyledi. Aynı yetkiliye göre, Bağdat’taki merkezi hükümeti, milletvekilleri aracılığıyla yönlendiren İran, IKBY sınırları dışında neredeyse Irak’ın tümünü etkisini altına almış durumda. Barzani bu sebeple Tahran’la  yani Bağdat hükümetiyle gerginlik istemiyor.

Musul'a bağlı Hazır nahiyesinde yer alan Peşmerge karargahında Peşmerge komutanı Şeyh Cafer (sağda) ve Irak Ordusu Komutanı Abdul Emir (solda) ile basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

PEŞMERGE ELE GEÇİRDİĞİ BÖLGELERDE KALMAK İSTİYOR

Bir diğer neden de, Musul operasyonu sırasında IKBY’ye bağlı Peşmerge’nin Musul çevresinde ele geçirdiği bölgelerde kalmak istemesi ve bu konuda da Bağdat’la uzlaşıya varmış olması. Bu uzlaşının sürmesi Ankara’da da olumlu bir gelişme olarak görülüyor ve Barzani’nin açıklamaları şu an için ‘anlayışla karşılanıyor.’

ERBİL ABD'NİN PKK'YA DESTEĞİNİ ENGELLEMEK İSTİYOR

Görüştüğümüz üst düzey yetkiliye göre, ülkedeki ABD etkisi de Barzani’nin hareket alanını kısıtlıyor. Barzani’nin mücadele halinde olduğu diğer Kürt gruplara Washington’ın özellikle Suriye’de verdiği desteğin Irak’ta da sürmesi en büyük endişe. Sincar bölgesine konuşlanmış olan PKK unsurlarına, yine IŞİD’le mücadele adı altında Washington’ın vereceği olası desteği engellemek isteyen Barzani, Washington’ın açıklamalarının dışına çıkmaktan kaçınıyor.  

Başika kampı hakkında Washington’dan yapılan açıklamalar Ankara’ya tepki niteliğindeydi. 12 Ekim’de konuyla ilgili soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değil ve Başika’daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir sorun” demişti. Daha önce Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de, “Irak’taki tüm askeri eylemler Irak hükümetinin tam rızası ve koordinasyonuyla olmalı” demişti.