BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,36
ALTIN 2.930,51
HABER /  GÜNCEL

Barzani petrol parasını mı almaya geldi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Kürt Bölgesey Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Ankara ziyaretini değerlendirdi.

Abone ol

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, öğle saatlerinde Ankara'ya geldi. İlk durağı Çankaya Köşkü oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen Mesut Barzani, Başbakan Erdoğan ile de görüşecek.

Barzani ziyaretinin gündeminde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ilerleyişi, Irak'taki siyasi gelişmeler, Kürt petrolü, ihtilaflı bölge referandumu, IŞİD'e karşı peşmergenin yerleştiği Kerkük’ün durumu gibi bir çok madde var.

BAĞDAT İLE ERBİL ARASINDA PETROL ANLAŞMAZLIĞI
Irak Anayasası'ndaki çelişkili maddeler yüzünden Bağdat ve Erbil arasında Kuzey Irak petrollerinin kaderi konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.
Erbil, anayasada özerk bölgelere tanınan hakka atfen kendi petrolünü Bağdat'tan bağımsız işleyip satmak istiyor.
Ancak Maliki hükümeti, anayasadaki 'Irak petrolleri tüm Irak halkına aittir' maddesini gerekçe gösterip bunu reddediyor.
Henüz meclisten onay almayan 2007 yılında hazırlanan hidrokabon yasasıysa Bağdat'ın tüm petrol gelirlerinden Erbil'e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.
Maliki hükümeti kendilerinden bağımsız petrol satması halinde Kürt bölgesini ödediği bu payı da kesmekle tehdit ediyor.

Başta petrol satışı olmak üzere, Bağdat yönetimi ile uzun süredir kriz halindeki Kürt yönetimi, Batı’da ve ABD’de 'Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakkı var' çıkışlarında yeterince destek bulamadığı bir dönemde Türkiye’de. Barzani'nin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüşmesi, Türkiye’nin Kürt bölgesi ile mevcut politikasını devam ettireceğini gösteriyor.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda görüşlerini koruyor. Bu mesaj Barzani'ye de iletilecek. Kerkük’te Türkmen, Kürt ve Sünni Arapların barış içinde bir arada yaşayacakları bir çerçevenin esas olduğu bir kez daha vurgulanacak.

TAHSİLAT İDDİASI DOĞRU DEĞİL   

Enerji Bakanı Taner Yıldız Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen'i kabulünde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin ziyaretiyle ilgili soruları yanıtladı. Yıldız, Barzani'nin Halk Bankası'nda biriken petrol parasından Kuzey Irak kısmına düşen miktarın tahsili için Türkiye'ye geldiği iddiasını yalanladı:

"3 bakanın parayla alakalı tahsilat için geldiği yönünde bir haber duyuyorum. Bunun doğru olmadığını söylemem lazım. Geçici olan hesapların, kalıcı hesaplar haline gelmesi ve yetkililerle bu hesapların açılması için geliyorlar. Bunun sürdürülebilir bir iş olması için gayret ediyoruz. Irak'taki istikrarın bozulmasıyla beraber petrolün sahibinin el değiştirdiği bir ortamdayız. Yalnızca Kuzey Irak petrolüyle alakalı değil, aynı zamanda Bağdat petrolleriyle alakalı da konuşuyoruz. Kuzey Irak'ın hakkının o bedel içinden alınmasıyla ilgili gündemimiz yok. Tabii ki bunlar ileride olacak. Hem Bağdat'ın hem de Erbil'in haklarıyla alakalı çalışma içinde bulunduğumuzu söylemem lazım."

mesud-barzani-ankarada-cumhurbaşkani-abdullah-gül-ile-görüştü.jpg

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde Mesud Barzani ile görüştü.

İSRAİL'E JET YAKITI MI SATILDI

İlk tankerin parasının henüz gelmediğini ifade eden Yıldız petrol satışının sorumlusunun Irak olduğunu söyledi. Yıldız, İsrail’in Filistin’i vuran savaş jetlerinin yakıtlarınının Türkiye'den İsrail'e taşındığı" yönündeki haberlere de tepki tepki gösterdi.

"Bunların satışlarından, ihale edilmesinden Kuzey Irak sorumlu. Petrolün sahibi Irak. Bunu ihale eden ve satan, sevkiyatını yapan Irak. O yüzden, bu satışın sorumlusu Irak'tır. İsrail'e mi, başka bir yere mi satıyor, biz o kısmına girmiyoruz. Ama kendilerine sordum, İsrail'e satmadıklarını söylediler. Bizim Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak İsrail'e herhangi bir satışımız söz konusu değildir. Biz kamu olarak da böyle bir satış gerçekleştirmiş değiliz. Hele hele Gazze'deki ve Filistin üzerindeki İsrail'in yaptıklarının bu soruyu daha önemli hale getirdiğini biliyorum. Ne geçen ay, ne de ondan önceki ay biz İsrail'e herhangi bir jet yakıtı satmadık. Bu konudaki hassasiyetimizin, (bunu) soranlardan daha az olmadığının bilinmesini isterim."

PRENSİPLER DEĞİŞMEDİ

Yıldız Kuzey Irak petrolünün paylaşımı konusunda Türkiye'nin prensiplerinin değişmediğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin paylaşımdaki oranlara karışmadığını vurguladı:

"Birleşmiş Milletler kararlarının bağlayıcı olduğu ülkelerden biriyiz. Kuveyt'teki savaş tazminatlarıyla alakalı, yüzde 5'lik payın buradan ayrıldığını söylemem gerekiyor. Bu bizim için zorunluluktur. Geriye kalan kısmın, Iraklı kardeşlerimizin kendi verdiği karar doğrultusunda, yüzde 83'ünün Bağdat'a, yüzde 17'sinin de Kuzey Irak'a aktarılması gerektiğini söylemiştik. Bu Irak'ın kendisinin belirlediği bir hak paylaşımıdır. Bu oranın ne olacağına biz değil, Irak halkı karar verdi. Gerek IŞİD'in yaptıkları, gerekse istikrarın bozulmasıyla alakalı bir ortamda prensiplerimizin değişmeyeceğini söylemem lazım."

KUZEY IRAK'TA YENİ RAFİNERİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız'a Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami'nin akaryakıt sorununu aşmak için yeni rafineri kurulacağını yönelik açıklamaları hatırlatıldı. "Türkiye ile bu konuda işbirliği olacak mı?" sorusu yöneltildi:

"Beyci rafinesinin IŞİD'in eline geçmesiyle ham petrolü olan ama üretemeyen, üretirse de rafine edemeyen bir Kuzey Irak karşımıza çıktı. Dolayısıyla ham petrolle ilgili farklı sıkıntılar var. Türkiye bu manada her zaman olduğu gibi elinden gelen gayreti gösterecektir. Buradaki önemli nokta ürün tedariği ama Habur sınır kapısında lojistik ve trafiğinin rahat işleyebiliyor olduğunu görmemiz lazım. Hem Musul'a verilecek elektriğin tedariğiyle alakalı, hem de petrol ürünleriyle alakalı Türkiye yaklaşık artı 4 bin tonluk günlük ihtiyacını karşılayacak durumdadır. Hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Bugün görüşülecek konulardan birisi de enerji sektöründeki konular olacaktır."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami, IŞİD'in saldırılarıyla başlayan akaryakıt sorununu çözmek için özel şirketler aracılığıyla yeni rafineri kurma kararı aldıklarınını açıklamıştı.

DÖRT İMZA GEREKİYOR

Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapılan anlaşma gereği bankada biriken petrol gelirlerinin alınabilmesi için Başbakan Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Maliye Bakanı Rebaz Muhammed ve Enerji Bakanı Aşti Havrami'nin imzası gerekiyor.

Kuzey Irak topraklarından çıkarılıp Türkiye üzerinden sevk edilen ilk petrolün parası 23 Haziran’da Halkbank'a yatırıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen ve Ceyhan'da depolanan petrolün 2,6 milyon varile kadar çıktığını, günlük 120 bin varil civarında bir sevkiyat gerçekleştiğini ifade etti. Yıldız o tarih itibariyle 97 milyon dolarlık Kürt petrolünün satıldığını ve bu miktarın 93 milyon dolarının Halkbank'taki hesaba yatırıldığını söyledi.