BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,08
ALTIN 2.446,94
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bartın'da engellilerin adı yok

Toplumun yüzde 12'si engelli, ama onların hayatlarını kolaylaştıracak hiçbir düzenleme yok. Son örnek Bartın'dan.

Abone ol

Bartın’da engelli insanlarımızın yaşamsal sorunları devam ediyor. Kent yaşamında engellilerin haraket alanını genişletecek yaşamsal düzenlemelerin yokluğu dikkat çekiyor. Engelli vatandaşlar Bartın’da toplu taşıma araçlarını dahi kolaylıkla kullanamıyorlar.

Bartın Halk Gazetesi'nin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü verilerinde en gelişmiş ülkelerde engellilerin toplam nüfusa oranı %8’dir. Bu oran gelişmişlikle ters orantılı olarak artar. Buna göre ülkemizdeki engellilerin toplam nüfusa oranı %12’dir, yani 10 milyonun üzerindedir.

Ülkelerin ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmişliğiyle orantılı olarak “engelli sorunları” ülkemizde -maalesef- en üst seviyededir. Yapılan istatistiklere göre ülkemizde 8.5 milyon engelli yaşamaktadır. Bu da toplumun yüzde 10’unu aşmaktadır. Yani potansiyel bir güç olan özürlüler örgütsüzlükleri yüzünden bu güçlerini hiçbir zaman kullanamadılar. Engellilerin de oylarını alarak yönetime gelen yerel yöneticiler sanki o yerleşim yerinde hiç engelli yaşamıyormuş gibi kaldırımları sağlam insanların bile zor çıktığı yükseklikte yapmaktalar. Sadece sorun kaldırımlar mı? Bırakın asansörü korkuluğu bile olmayan merdivenler. Klozeti olmayan tuvaletler. Ülkemizde trafik terörünün yanı sıra diğer tehlikeler de her an herkesi engelli adayı yapmaktadır. Bu ülkede yaşayan herkes birer potansiyel engelli adayıdır. Bu nedenle engelli olmadan engelli gibi düşünerek seçeceğimiz yöneticilere engellilere uygun dizayn edilmiş kaldırımlar her genel tuvalete bir klozet konulması gibi mutlak olması gerekenleri yapmayı kabul etmeleri koşuluyla oy verirsek daha uygun olmaz mı?

BELEDİYE BÜTÇELERİNDEN KAYNAK AKTARILMALI
 İlimizde 9 Belediye’nin bütçelerine bakıldığı zaman engellilerin yaşamsal sorunlarını çözmek için kaynak ayrılmadığı görülmektedir. Belediye otobüslerini bile ilimizde kullanamayan engelliler kent yaşamında büyük sorun yaşıyorlar. Şehirlerde engelli-engelsiz herkesin bir arada yaşayacağı düzenlemeler yapılması gerekiyor. `Engelliler zaten evlerinde dışarıdaki hayattan izole yaşıyorlar. Herkesin birlikte ve belediye hizmetlerinden eşit yararlanabilmeleri gerekiyor.