BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bartın ketende marka olacak

Bartın'da hasat dönemi yaklaşan keten tohumu üretimi, üretici ve tıp sektöründe heyecana sebep oldu.

Abone ol

Birçok sağlık sorununun giderilmesinde kullanılan ve aranan keten tohumu, alternatif tıp için üretiliyor. Bartın'da hasat dönemi yaklaşan keten tohumu üretimi, üretici ve tıp sektöründe heyecana sebep oldu.

Bartın'da, Birleşmiş Milletler (BM) destekli geliştirilen Küre Dağlarında Alternatif Bir Geçim Stratejisi olarak doğa dostu, sürdürülebilir keten tarımı projesi kapsamında 100 dönüm araziye ekilen ketenlerin hasat dönemi hazırlıkları başladı.

Keten tohumu, mide ve bağırsak sorunlarının çözümleri gibi birçok hastalıkta kullanılacak. Yüksek tansiyon ve şeker düşürücü özelliği de bulunan keten tohumu, Bartın'da tarlalarda ekilerek tıp sektöründe doğal sağlık ürünü olarak kullanılacak. Bartın'da Yaşayan Uluslular Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından geliştirilen keten üretim projesinde sona yaklaşıldı.

Bartın'ın Ulus ilçesi Hoca köyünde 100 dönüm araziye ekilen ketenlerin hasat dönemine yaklaşıldı. Keten üretimini, ekim döneminden itibaren yerinde inceleyen Uluslular Derneği Başkanı Coşkun Yılmaz, Yönetim Kurulu üyeleri ve köylüler, hasat hazırlarına başladı.
Uluslular Derneği Başkanı Coşkun Yılmaz, keten üretiminin yaygınlaştırılması için aralıksız çalıştıklarını söyledi. Hoca köyünde 3 Ekim 2009 tarihinde ekilen ketenleri tarlada incelediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Köylülerle birlikte toplantı düzenledik. Uygulama bahçesinde ketenlerin hangi aşamada ve verim düzeyini tespit etmek istedik. Örnek bir tarlada inceleme yapıyoruz" dedi.

MARKA OLUŞTURMAK İSTİYORUZ
Projenin yürütülmesinin gerçekten zor olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Or-Köy keten bezinin dokuması konusunda proje hazırlıyor. 100 dönüm tarlamızda elde edilen keten Or-Köy tarafından katılımcı çiftçilerimizden ketenin sap kısmını satın alacak. Burada bunun sanayisinin kurulması düşüncemiz var. Önce ip sonra dokuma ile bez haline getirerek yöremizin markasını oluşturmak istiyoruz. Ulus ve Bartın bezi olarak köyümüze ve bölgemize artı değer katkısı olacak. Yöremizde göçü bir nebze durdurabilmenin yolu da bu şekilde yapılan tarımsal üretimden geçer. Yöremizin tarım, hayvancılık ve ormancılık üzerine planlanması nedeniyle, biz de bu çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. Uluslular Derneği olarak böyle bir projeyi geliştirdik."