BIST 9.937
DOLAR 35,18
EURO 36,68
ALTIN 2.967,94
HABER /  GÜNCEL

Barroso: AB ateşle imtihan ediliyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Parlamentosu'na hitaben yaptığı konuşmada Yunanistan'ın para birliğinden ayrılmayacağını söyledi, ancak birliğin 'ateşle sınanmakta' olduğunu kaydetti.

Abone ol

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Parlamentosu'na yaptığı konuşmada Yunanistan'ın para birliğinden ayrılmayacağını söyledi, ancak birliğin zorlukların en büyüğü ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nun Strasbourg'daki oturumunda yıllık durum değerlendirmesi konuşmasını yapan Barroso, "Yunanistan euro bölgesinin üyesidir ve öyle de kalacaktır" dedi.

Yunanistan'da süregiden ekonomik kriz karşısında sabırlı olunmasını isteyen Barroso, "Bu sprint değil, bir maraton" diye konuştu.

Komisyon Başkanı, "Bence bir nesil boyu ateşle imtihan ediliyor olacağız" dedi.

Euro tahvilleri ve daha fazla entegrasyon

AB'de ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesini isteyen Barroso, teminatı tüm birlik üyeleri adına verilecek 'euro tahvilleri' oluşturulması çağrısında bulundu.

Barroso, euro tahvillerinin AB'ye avantaj sağlayacağını söyledi.

"Euro bölgesi hem entegrasyon hem de disiplin sağlamak için gerekli araçlarla donatılmıştır. Ortak borçlanma araçlarının piyasaya sürülmesi de doğal ve avantajlı bir adım olarak görülecektir" dedi.

Hükümet düzeyinde borçlanmakta zorlanan üyelere destek için euro bölgesini oluşturan ülkelerin, hep birlikte güvence verecekleri bir tahvil oluşturması fikri uzun süredir tartışılıyor. Ancak Birliğin en büyük ekonomisi Almanya'nın buna karşı olduğu biliniyor.

Mali işlemlere vergi uygulanması gerektiğini savunan Barroso, bu şekilde mali hizmetler sektörünün de kriz ortamında "üzerine düşen katkıyı yapmış olacağını" ifade etti.

Barroso'nun özellikle Yunanistan konusundaki açıklamaları milletvekillerinin alkışlarıyla karşılandı.

"Yunanistan taahhütlerini tam olarak ve zamanında uygulamalı" diyen Barroso "Buna karşılık, euro bölgesinin diğer üyeleri de Yunanistan'ı ve birbirlerini destekleme sözü vermiştir" dedi.

AB'nin icra kolu olan Komisyon'un Başkanı, "Bugün Birliğimiz tarihinin en büyük zorluğu ile karşı karşıya" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekmeye çalıştı.

Ancak bunu aşmanın "mümkün ve gerekli" olduğunu kaydetti.

AB'nin ekonomide daha güçlü bir merkezi yönetime ihtiyacı olduğunu savunan Barroso, aksi halde birliğin çözülüp hizipleşebileceğine dikkat çekti.

"Ortak bir para birimine, ortak pazara ekonomi ve bütçe siyasetlerini ulusal yaklaşımlarla yönetirken sahip olabileceğimizi düşünmek, bence bir yanılgıydı" diye konuştu.

Bu konuda farklı görüşler olduğunu kabul eden Portekizli yetkili, Nelson Mandela'dan alıntı yaparak "bazı şeyler daima, yapılana dek imkansız görünür" dedi.

Para birliğinin ekonomik birlik ile tamamlanacağını savunan Barroso, Komisyon'un bu konudaki planlarını önümüzdeki haftalarda sunacağını açıkladı.

Ancak bu planların hayata geçebilmesi için öncelikle üye ülke hükümetlerinden destek alması gerekiyor. Bazı üyelerin Brüksel'e deha fazla inisiyatif verilmesine şiddetle karşı olduğu biliniyor.

Atina'da görüşmeler sürüyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkililerinden oluşan 'troyka', borçlarını ödemekte güçlük çeken Yunanistan yönetiminin attığı adımları incelemek için Atina'da görüşmeler yapıyor.

Atılan adımların yeterli olduğu görüşüne varıldığında, geçen yıl hazırlanan kurtarma paketinden 8 milyar dolarlık bir dilim daha Atina'ya aktarılacak.

Ancak son günlerde euro bölgesini oluşturan 17 ülke arasında Yunanistan'a nereye kadar destek sağlanması gerektiği üzerinde görüş ayrılıkları olduğu yolunda haberler alınıyor.

Financial Times gazetesi üst düzey Avrupalı yetkililere dayanarak, bazı ülkelerin Yunanistan'ın borçları yeniden yapılandırılırken özel yatırımcıların getiri beklentilerinden daha fazla fedakarlıkta bulunmalarını istediğini bildiriyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu dün, çok katı kesinti ve tasarruf önlemleri uygulayan ülkesinin 2010'da bütçe açığını yüzde 5'ten fazla düşürdüğünü açıklamıştı.

Ancak tüm bu adımlara rağmen darboğazdaki Yunan ekonomisinin istikrarı konusundaki kaygılar giderilmiş değil.