BIST 10.007
DOLAR 35,43
EURO 36,55
ALTIN 3.051,81
HABER /  GÜNCEL

Barolardan Yargıtay'a 'Haberal' tepkisi

Baro Başkanları Yargıtay'ın Ergenekon hakimleri için verdiği tazminat cezasına tepki gösterdi. Başkanlar "Yargılayacak yargıç bulamazsınız, yargı tıkanır" dediler.

Abone ol

Türkiye'nin değişik illerinden Baro Başkanları  Yargıtay'ın  Ergenekon Sanığı Mehmet Haberal'ın şikayeti üzerine yargıçlara verdiği tazminat cezasına tepki gösterdi.  Baro Başkanları," Sistemi tıkadınız, yarın davalara bakacak hâkim bulamayacaksınız" dediler.

Kararın hukuk sistemini içinden çıkılmaz bir hale soktuğunu anlatan baro başkanları, görüşlerini Zaman gazetesine açıkladı.
Malatya Barosu Başkanı Eyüp Kutlubay, hâkimlere tazminat cezası verilmesinin bir hukuk skandalı olduğunu söyledi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararı onamasının daha vahim olduğunu ifade etti. Kutlubay, 60 bine yakın tutuklunun kararı emsal göstererek tazminat davası açabileceği düşünüldüğünde hukukun içinden çıkılmaz bir hal alacağını belirtti.

YARGITAY, 'SANIĞI BIRAKIN' DİYOR

Eyüp Kutlubay, "Tazminat kararının onanması çok vahim bir durum. Bu kararla Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, dolaylı olarak hâkimleri baskı altına alıyor. Yargıtay, 'tutuklu sanığı serbest bırakın' diyor.  Yargıtay Genel Kurulu'nun da bu yönde kararları var. Bu kararı emsal gösteren tutuklular; hâkimler hakkında tazminat talep ederlerse, buna nasıl cevap verilecek? Türkiye'de yargılama biter. Davalara bakacak bir tane hâkim bulamazsınız. "

DAVAYA DOĞRUDAN MÜDAHELE

Sivas Barosu Başkanı Hilmi Bilgin ise Yargıtay'ın kararının Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Bilgin, şu ifadeleri kullandı: "Anayasa'nın 132. maddesi mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen bir maddedir. Bu maddede 'Hâkimler görevlerinde bağımsızdır.  Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, son kararıyla görülmekte olan bir davaya doğrudan müdahale etmiştir. Son karardan sonra artık ceza hâkimlerinin, tazminat tehdidi altında bağımsız karar verme iradeleri baskı altına alınmıştır."

UYGULAMA HUKUKİ DEĞİL

Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel, bugüne kadar hâkim ya da savcılara açılacak davalarda Adalet Bakanlığı'nın muhatap kabul edildiğini ve bakanlığın söz konusu hâkim ya da savcılara davaları rücu ettiğini kaydetti. Güzel, "Hâkim veya savcı doğrudan muhatap alınmaz, Adalet Bakanlığı üzerinden dava açılırdı. Davada şekil eksikliği var, usulsüz ve yanlış bir karar. Hukuka aykırı. Bu karar, yargı bağımsızlığı için büyük bir tehlikedir. Bu, hâkimlerin baskı altına alınması, yargıya müdahale edilmesi demektir." ifadelerini kullandı.

YARGTAYIN KARARI DOĞRU

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay'ın 'Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen hâkimlere para cezası' kararını desteklediğini söyledi. Yıllarca hakim ve yargıçların bağımsız olması gerektiğini söyleyen, yargı mensuplarının haklarını savunduklarını iddia eden Eminağaoğlu, kararın hukukun üstünlüğünün işler kılınması ve insan haklarının korunması yönünden çok önemli bir adım olduğunu savunuyor. C

Konya Denge Hukukçular Derneği Başkanı Erhan Şahin: Kararın hukuki tarafı yok. Kişiye özel. İdeolojik bir karar. Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın fonksiyonunun öneminden kaynaklanan bir karar.
 
Çankırı Baro Başkanı İdris Şahin: Yargıtay Genel Kurulu, hukuku çiğnemiştir. Kurulun kararı tamamen keyfidir. Haberal'ın cezası bile netleşmeden sadece tahliye talebinin reddine karar veren hakimlere böyle bir ceza verilmesi hukuk kurallarına aykırıdır  Haberal ile gelişmeleri de bir hukukçu olarak büyük bir şaşkınlıkla izliyoruz.