Baro başkanları, adalete olan güveni sarsmakla suçladıkları hükümetin, yargıyı siyasallaştırdığını öne sürdü.
Abone olHafta sonu Aydın’ın Kuşadası ilçesinde toplanan 22 ilin baro başkanları, bir sonuç bildirgesi hazırladı. Toplantı sonucunda varılan ortak görüşlerin dile getirildiği bildirgede, hükümete yönelik ağır eleştiriler yer aldı.
Bildirgede; hükümetin, ceza yasalarında yeterince tartışılmadan, Avrupa Birliği’nin isteği yönünde değişiklikler yaptığı belirtilerek, mevzuat değişiklikleri nedeniyle yargılamanın uzadığı, bu nedenle de adalete olan güvenin sarsıldığı vurgulandı.
Birçok yasanın özümsenmeden çıkarıldığının öne sürüldüğü bildirgede, Türk yargısının bağımsızlığının da zedelendiği ifade edildi.
Hakim ve savcı alımında Adalet Bakanlığı’nın belirleyici niteliğinin yargıyı siyasallaştırdığını vurgulayan baro başkanları, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile ilgili soruşturmanın ve Rektör Yücel Aşkın ile ilgili iddianamenin bunu ortaya koyduğunu vurguladı.
TBMM’nin, yargılama konusu olaylar hakkında Meclis araştırması yapıp, kamuoyuna açıklayarak yargıyı etki altına aldığı da belirtilen bildirgede “Yargı, hakim, savcı ve avukat temeline dayanır. Avukatları ilgilendiren birçok yasa, Türkiye Barolar Birliği ve baroların görüşü alınmadan hasmane bir tavırla değiştirilmiştir. Siyasal iktidar kurumsal çoğulculuğu sindirememektedir. Kendisi gibi düşünmeyen kuruluşlara hasmane davranmaktadır” denildi.