BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

Barolar Birliğinden dinlemelere sert uyarı

Son günlerde sertleşen dinleme tartışmalarına sert bir uyarı da Türkiye Barolar Birliği'den geldi

Abone ol

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, ''Dinlemeler, Cumhuriyetin temel organlarında görev yapanlara yönelik ve hukuk düzenimizdeki belli usul ve esaslara uyulmadan ve hukuk kuralları göz ardı edilerek yapılıyorsa o zaman durum çok ciddidir, vahimdir ve üzerinde dikkatle durulmalıdır'' dedi.

Besler, 18. Baro Başkanları toplantısının açılış konuşmasını yaptı. Toplantının gündeminin ''ülkede son gelişen olaylarla ilgili çalışma'' olarak belirlendiğini kaydeden Besler, ''Kuşkusuz görüşlerin toplanacağı ve üzerinde çalışılacak olan önemli ve öncelikli konular, hukuk devletinin en önemli özelliği olan yargı bağımsızlığının, siyasi iktidarın keyfi uygulamaları ile aldığı onarılmaz yaralar ile Anayasa ve insan hakları ihlali niteliği taşıyan gizli telefon dinlemeleri ve konu ile ilgili hukuka aykırılıklardır'' dedi.

Toplumdaki düzenin vazgeçilmez kaynağının hukuk olduğunu, hukukun olmadığı, hukuk kurallarının doğru ve dürüstçe uygulanmadığı bir toplumda düzen de olamayacağını vurgulayan Besler, bu nedenle avukatlar ve birlik olarak hukuk devletine büyük önem verdiklerine işaret etti. Besler, şöyle konuştu:

''Ülkemizde hukuk devletinin işlerlik kazanması ve yaşaması için her türlü mücadeleyi yapmak ve devam ettirmek kararlılığımızdan vazgeçmeyiz. Hukuk devletinin en önemli özelliği olan yargı bağımsızlığının özenle, dikkatle korunmasını isteriz, örselenmesine de müsamaha gösteremeyiz. Çünkü savunmanın temsilcisi olan bizler yargı bağımsızlığının olmazsa olmazı temel taşıyız.

İşte bu anlayışla ülkemizde hukukun doğru ve dürüstçe uygulanmasına katkı sağlarız. Bu anlayışla hukuka aykırılıkları izleriz, bu anlayışla hukuk sistemimizdeki eksiklikleri tespite çalışırız ve hiçbir ön yargıya kapılmadan ne kabul ederiz ne de reddederiz.

Avukatlık Yasası'nda belirlenen görev ve sorumluluk anlayışımızla ülkemizde hukuk bilincinin yerleşmesini sağlamaya ve hukuka aykırılıklar karşısında kamuoyunu bilgilendirmeye çalışır ve hukuk tanımayanları da hukuk zeminine gelmeye davet ederiz.''

''Hep birlikte üzüntü ile izlediğimiz son olaylar yargı bağımsızlığını yok etmeye yönelik uygulamalar, Anayasa ve insan hakları ihlali niteliği taşıyan eylemler, parlamenter demokratik sisteme dayalı devlet yapımızda; yürütme lehine erkler arası bozulan dengeler toplumda huzur bırakmamış, halkın yargıya güven duygularını temelinden sarsan boyutlara ulaşmıştır'' diyen Besler, birliğin 16 Kasımda gazetelere ilan vererek yaptığı açıklamayı hatırlattı. Besler, ''duyuruda yer alan her kelimenin arkasında durmaya, gerekeni de yapmaya kararlı'' olduklarını söyledi.

Gelişen olaylar karşısında Ankara, Çorum, Antalya ve İstanbul barolarının görüşlerini çeşitli yollarla kamuoyuna duyurduklarını anımsatan Besler, birlik olarak, bugünkü toplantıda ''yaşanan bu olaylar ve devam edeceği açıkça görülen hukuka aykırılıklar ve hak ihlalleri karşısında barolarla dayanışma ve birlik içinde, nasıl ortak bir tavır alınması gerekeceği konusunda görüş almak istediklerini'' ifade etti.

Besler, konuşmasına şöyle devam etti:

''Ülke gündeminde yer alan, toplumu korkuya sevk eden, huzuru bozan gizli telefon dinlemeleri, yüksek yargı makamlarına, Cumhuriyet başsavcılarına, iktidarın hoşuna gitmeyen kararları alan yargıçlara, yargı alanındaki meslek örgütlerinin yöneticilerine ve halkın hak arama özgürlüğünün sesi ve Avukatlık Yasası'nda belirlendiği üzere sır saklama yükümlülüğü içinde bulunan avukatlara kadar ulaşmıştır.

Anayasamızın 22. maddesinde yer alan ve 'gizliliği esas olan haberleşme özgürlüğü, tarafı olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinde korunan hak ve özgürlükler' elbette sınırsız değildir.

Hangi hallerde telefon dinlemelerinin yapılabileceği bellidir. Şayet bu dinlemeler Cumhuriyetin üniter yapısını ve insan haklarına dayanan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti niteliklerini koruma amacı ile yapılıyorsa bu duruma söylenecek herhangi bir şey olamaz. Ancak, bu dinlemeler Cumhuriyetin temel organlarında görev yapanlara yönelik ve hukuk düzenimizdeki belli usul ve esaslara uyulmadan ve hukuk kuralları göz ardı edilerek yapılıyorsa o zaman durum çok ciddidir, vahimdir ve üzerinde dikkatle durulmalıdır.''

Birliğin ve baroların cumhuriyetin kazanımlarının ve hukuk devletinin sarsılmaz tarafı ve bekçisi olduğunu belirten Besler, Türkiye'de her şeyin hukuk düzeni içinde ve hukuk kurallarına uygun olarak yaşama geçirilmesini ve yürütmenin yargıya müdahalelerinin artık son bulmasını istedi.

Berra Besler'in konuşmasının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bu arada, Yalova Barosu Başkanı Cemal İnci, toplantının açılış konuşmasının ardından basına kapatılmasını usul açısından doğru bulmadığını belirterek, ''Başkanlar toplantısındaki basına yönelik tutumları yanlış buluyoruz. Genel görüşme ve tartışmanın sonucunda basın mensupları davet edilsin, açıklamalar yapılsın. Sizin de sorularınız varsa sorun, biz ya da birlik yetkilileri gerekli cevabı versin. Benim dile getirmek istediğim konu bu'' dedi. İnci, birliğin şeffaflığı ya da demokratikliği konusunda bir tereddütü olmadığını da ifade etti.

Bu arada, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadığı öğrenildi. İstanbul kalkışlı iç hat seferlerinin sis nedeniyle iptal olması sonucu, davet edilen 78 baro başkanından 31'inin toplantıda hazır bulunduğu bildirildi.