Barlas'a göre başarısızlığın ana nedenini kulüplerin amatör kadrolar tarafından yönetilmesine bağlıyor.
Abone olSabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas köşesinde siyaset yerine futbola değinmiş. Özellikle Galatasaray'ın yaşadığı mali ve sportif krizin analizini kendine has üslubuyla değerlendiriyor.
Siyasette olduğu gibi sporda da düne baktıklarını dile getiren Barlas, bugünün gerçeği yansıttığını ve dünün mazide kaldığını yazmış. Barlas bunu köşesinde şöyle dile getirmiş:
Kız sen İstanbul'un neresindensin" şarkısının sözleri 1453'te yazılsaydı, Edirnekapı'dan Sultanahmet'e uzanan bir alandaki semtlerin ötesinde yer adı bulunamazdı ki? Yani, "dün" güzel, heyecan verici, büyüleyici olabilir. Ama "bugün", yaşanılan güncel gerçeği ifade ediyor. Futbol kulüplerine olan amatör tutku ile, bugünün profesyonel futbol gerçeği arasındaki farkları da, aynı şekilde ele almak şart.
Toplum olarak duygusal olduklarını belirten Barlas, sporda da gerçekçi yaklaşımların sergilenmesini gerektiğini vurguluyor. Futbolun büyük bir sektör olduğunu ancak bunu kavramamayan yöneticilerin kulüpleri yönettiğini yazan Barlas, şunları söylüyor.
Özetle kulüplerin renklerine, biz taraftarlar aşığız. Tuttukları takımlar yenilince ağlayan ve hayatlarında hiç spor yapmamış arkadaşlarım var. Demek ki bir köklü kulübün yönetimi, bu tutkulu ama sorumsuz taraftarların sayısını artırıp, kulübü profesyonelleştirdiği ölçüde başarılı olur. Çünkü artık futbol, bir spor olayı olmaktan öteye, büyük parasal değerler ve sorumluluklar içeren bir "Show Business"dir de.. Ama bu yeni gerçeğe uyum, bizde tam olarak henüz gerçekleşmedi
Demek istiyorum ki... Büyük kulüplerin amatör kadrolar tarafından yönetilmesi, yöneticilere de, kulübe de haksızlıktır. Bir başkan, aynı zamanda bir genel müdür, bir CEO'dur günümüzde. 16-34 yaşları arasında fizik yetenekleri üstün, fakat geçmişleri, görgüleri ve özel hayatları birbirine benzemeyen genç futbol adamlarının her maçtaki farklı performanslarına, bir büyük işletme olan kulübün kaderi bağlanırken, bunun gerekleri de yapılmalıdır.