BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,56
ALTIN 2.923,38
HABER /  DÜNYA

Barış trenine yunan zulmü

Atatürk’ün doğduğu evdeki tören için İstanbul’dan yola çıkan “Barış Treni”, Selanik’e yaklaşık 5 buçuk saat gecikleli olarak ulaştı. Saat 9’...

Abone ol

Atatürk’ün doğduğu evdeki tören için İstanbul’dan yola çıkan “Barış Treni”, Selanik’e yaklaşık 5 buçuk saat gecikleli olarak ulaştı. Saat 9’u 5 geçe treni durdurun yolcular, Ata’yı buruk bir şekilde andı. Yolcular, Yunan basınında gelen Barış Treni heyeti için ‘İşgalci Türk taburu’ diye adlandırmasına tepki gösterdi.
Dün İstanbul Ispartakule Tren Garından saat 17.00’de düzenlenen törenle yol çıkan “Barış Treni”, gümrük işlemleri için Pythion Sınır Garı’nda durdu. Pythion’da bir saat olarak planlanan işlemler, 3 saat sürdü. Gecenin geç saatlerinde hareket eden tren, Gümülcine ile İskeçe arasında bu kez raylardaki kırağı ve ağaç yaprakları nedeniyle durmak zorunda kaldı. Önce raylara kum atılarak aşılmaya çalışılan sorun, daha sonra gönderilen ilave 2 lokomotif ile çözülmeye çalışıldı. Yolda yaşanan sıkıntılar sebebiyle yavaş ilerleyen tren, Selanik’e yaklaşık 5 buçuk saat gecikmeli olarak varabildi.
BARIŞ TRENİ’NDE HAYAT SAAT 09.05’TE DURDU
Bu arada , Barış Treni saat 09.05’te Selanik’teki Atatürk’ün doğduğu evde düzenlenen törene yetişemeyince, yolcuların isteği üzerine durduruldu.
Trendeki, iki ayrı yemek vagonunda toplanan yaklaşık 100’ü aşkın yolcu, önce Atatürk için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, ardından Barış Treni yolcuları hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı okudu.
Öte yandan, törene yetişememenin üzüntüsünü yaşayan yolcular, tepkilerini dile getirdi.

“BİZ ONUNLA HER YERDE BERABERİZ”
Trende bulunan yolculardan AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağlı, trende gazetecilere yaptığı açıklamada, bu saatlerde Selanik’te olmaları gerekirken, hala yollarda olduklarını söyledi. Dağlı, konuyla ilgili üzüntüsünü dile getirerek, “Bu saatlerde Selanik’te olmayı çok arzu ederdik. Ancak nedenini bilmediğimiz bazı sebeplerle, hala yolda gidiyoruz, ama yine de atamız bizim her zaman içimizde, kalbimizde. Biz onunla her yerde beraberiz. Ama bizi oraya ulaştırmasalar da biz hep beraber, trenin içinde de atamızı andık” dedi.
Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir de anlamsız arızalarla dün akşam saat 17.00’dan beri, neredeyse 20 saattir Selanik’e varmaya çalıştıklarını belirtti. Demir, İstanbul-Selanik arasındaki mesafenin aslında çok kısa olduğunu vurgulayarak, “Yunanlılar, pasaportlarla ilgili sınırda 3 saat sorun çıkarttılar, bir insan sınırda 3 saat bekletilir mi? Ardından, ‘Tren çekmedi, yollarda kırağı var, bekleyin 1,5 saat’ dediler, şu an saat 10.00’a geliyor, ve biz Selanek’e daha 2 saat mesafedeyiz. Hala varamadık” görüşünü diye konuştu.

“BİZ HALA YUNANLILARA AYIP OLMASIN DİYE RUHBAN OKULLARI AÇILSIN DİYORUZ”
Yunan basınında çıkan haberlere de değinen Demir, sözlerine şöyle devam etti:
“Son bir yılda 3 kere Mehmet Müezzinoğlu’nun, eski bir Batı Trakyalı olarak buraya gelmesinden duyulan rahatsızlıklar anlatılıyor, Bu seyahatin ‘İşgalci Türk taburu’ diye tanımlanması gibi çok komik şeyler var. Buradaki insanlar işgalci Türk taburuna benziyorlar mı? ‘Türkiye’de Ruhban Okulları neden açılmıyor?’ diye eleştiriler var. Bu hükümet ya da şunun bunun meselesi de değil, ben bizzat anlatayım; bakın Batı Trakyalıların ne Türk öğretmen ne din görevlilerini kendilerinin ataması ne de vakıf mallarının iadesiyle ilgili adım atılıyor Yunanlılar tarafından. Biz hala ‘Ruhban Okulu açılsın, Yunanlılar’a ayıp oluyor’ diyoruz. Bazen ülkelerin demek ki bu olayları yaşadıktan sonra bazı şeyleri anlaması lazım. Bu, İstanbul’da oturduğumuz yerden, Nişantaşı’ndaki barlardan sallamakla olmuyormuş bu iş. Buralara gelip görmek gerekiyormuş.”

“İNŞALLAH İLK VE SON OLUR”
Türkiye Gazetesi köşe yazarı Rahim Er de Selanik’e gitmelerinin bir şekilde engellendiğini söyledi. Er, “Bizim şu an Selanik’e gitmemiz, her nedense bir pasif direniş şeklinde engellenmiş bulunuyor. Vaktinde ulaşamamış olduk. Biz buraya tamamen komşuluk duygularıyla aynı kültürün insanları hisleriyle geldik. Fakat böyle bir garip uygulamayla karşılaştık. ‘İlk ve son olsun inşallah’ diyelim” değerlendirmesinde bulundu.

“BU ENGELLEMELER BU DÖNEMDE ÇOK KOMİK”
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer de “Vallahi bu engellemeler falan bu döneme komik, komik. Burada azılı bir düşmanlık var, kafalarda bir önyargı var, onun izale edilmesi ve daha akılcı olmak lazım. Bu tabii Yunanlı siyasetçler için Türk düşmanlığı önemli bir malzemedir” dedi.
Bu arada, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Bursa’nın Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da aralarında bulunduğu protokol, trendeki aksaklıklar sebebiyle Barış Treni’nden ayrılarak törene özel araçlarla gitmek zorunda kaldı.
(İHA)