BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Barış süreciyle birlikte geri döndüler

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan vatandaşlar, barış süreci ile birlikte, 22 yıl sonra doğdukları köye geri döndü. Terör nedeniyle boşaltıl...

Abone ol

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan vatandaşlar, barış süreci ile birlikte, 22 yıl sonra doğdukları köye geri döndü. Terör nedeniyle boşaltılan köylerine geri dönen vatandaşlar ilk olarak köy mezarlığında bulunan yakınlarını ziyaret etti.
Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Hisar köyü 1991 ve 1992 yılları arasında terör sorunu nedeni ile boşaltılmış ve köylülerin çoğu Silopi’ye yerleşmişti. Silopi ilçesinden yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan köye 22 yıl aradan sonra giden köylüler duygusal anlar yaşadı. Köylüler çözüm süreci ile birlikte 22 yıl sonra yollarını kazma kürek ile açarak köylerine döndü. Sadece cami minaresinin sağlam olduğu köye gelen vatandaşlar ilk olarak aile mezarlıklarını ziyaret ederek dua okudu. Boşaltılan eski köylerinde anılarını tazeleyen vatandaşlardan Abdurrahman Yanalak, yıllar önce şu an yıkık durumda bulunan Hisar İlköğretim Okulu’nda okuduğunu söyledi. Ders yaptığı eski sınıfı gösteren Yanalak, "1960 yılında bu okuldan mezun oldum. Şimdi burayı görünce eski anılarım aklıma geldi. Bizler köyüme topraklarımıza dönmek istiyoruz bunun için devletin bize yardım etmelerini bekliyoruz" dedi. Adnan Onan adlı köylü ise, yolların kapalı olmasına rağmen köylerine ulaştıklarını söyledi. Andan Onan, "Yıllar sonra köyümüze gelebildik köyümüzde hiçbir şey kalmamış sadece cami minaresi var. 22 yıldan beri ibadet yapılmayan camimizde bir arkadaşımız sembolik olarak ezan okudu. Köy harabeye dönmüş. Hastanelerimizi gördük uçaklar tarafından yıkıldığı iddia ediliyor. Yolun kapatılmasına gelince bizi endişeye soktu acaba barış sürecini baltalamak mıdır anlamış değiliz. Köyümüz şuanda askeri atış alanı olarak görünüyor. Köylerimizin çoğu tapulu olmasına rağmen bize gerekli ödemeler yapılmamıştır. Tabiki de köyümüzde yaşamak istiyoruz köyümüze dönmek istiyoruz. Ama kendi imkanlarımızla değil yani devletin sağlayacağı imkanlarla yolun yapılması bahçelerin tazminatının ödenmesi gibi. Barış sürecin gelmesi ile beraber yıllar sonra köylerimizi yeniden gördük. Bu olanakları bize sağlayan özellikle başbakanın sayın cumhurbaşkanımızdan imkanların yaratılması ve köye dönüş için gerekli çalışmaların yapılmasıdır" diye konuştu. Hisar köyünün tarihi bir köy olduğunu belirten Adnan Onan, "Köyümüz Cudi Dağı’nın eteklerinde bulunan bir köydür. Köyümüzün etrafında Kız kalesi, Rüstem kalesi gibi önemli tarihi yerler vardır. Köyümüz bölgede ismi duyulan bir köydü özellikle sebze ve meyvesi bol olan bir köydü. Civar köylerde bulunan vatandaşlar sağlık için köylerimize geliyorlardı. 1991 ve 1992 yılları arasında yaşanan terör sorunu nedeni ile köyler boşaltıldı. Ondan sonra her şey kurumaya başladı. 22 yıl aradan sonra geldikten sonra şimdilerde ise sadece virane ve yıkık evler kaldı" ifadelerini kullandı.
Öte yandan köye dönüş projeleri çerçevesinde köylerine dönmek isteyen vatandaşlar yetkili kurumlardan yardımlar beklediklerini dile getirdi.
(İHA)