BIST 9.765
DOLAR 35,16
EURO 36,44
ALTIN 2.937,59
HABER /  DÜNYA

BARIŞ SÜRECİ KÖYLERE DÖNÜŞÜ HIZLANDIRDI

Son dönemde başlatılan barış süreciyle birlikte terörün ilk baskın yeri olan Siirt’in Eruh ilçesinde köylere dönüşler yavaş yavaş sağlanmaya...

Abone ol

Son dönemde başlatılan barış süreciyle birlikte terörün ilk baskın yeri olan Siirt’in Eruh ilçesinde köylere dönüşler yavaş yavaş sağlanmaya başlandı. 58 yaşındaki Şükriye Toprak, 1997 yılında terk ettiği köyüne geri dönerken, Yeşilören köyünde oturan Mehmet Sait Ekinci ise kurşunlama korkusuyla yıllardır gitmediği tarlasına bu yıl biber ekti.
Siirt Eruh karayolu üzeri 42. kilometresinde Eruh’a bağlı Üzümlük (Paris) köyünde oturan Şükriye Toprak, 1997 yılında yaşanan olaylarla birlikte, kendisi de çok sevdiği evini ve tarlasını terk ederek Siirt ve Diyarbakır’da oturan çocuklarının yanına yerleşti. Okuma yazması olmadığı için kendini tam olarak ifade edemediğini belirten Şükriye Toprak, yıllarca köyüne döneceği günü hasretle beklediğini ifade etti. Toprak, "Yaşanan çatışmalı süreç ile birlikte yeşilliğiyle cennetten bir bahçe olan köyümüz 1997 yılında kısmi olarak göç verdi. Bende bu tarihlerde Siirt merkez’de bulunan oğlumun yanına yerleştim. Ama köyüm, evim ve bahçem her zaman burnumda tüttü. 27 yıl önce eşimin vefat etmesi nedeniyle 3’ü kız, 3’ü erkek 6 yetimimi bu köyde büyüttük. O yüzden mutlaka döneceğim bir günün hayalini kuruyordum, Rabb’im nasip etti, barış süreci ile birlikte bende köyüme döndüm" dedi.

"ARTIK BARIŞ GELSİN"
20 gün önce köyüne yerleştiğini ifade eden Şükriye Toprak, “Evimi terk ettiğimde harabeye dönmüştü. naylonla çevrili pencerelerini değiştirdim, evin içini ve dışını, bana yardım eden bir akrabamızın yardımıyla onardım, evin odalarında bulunan duvarların büyük bir bölümü hala çatlak duruyor. İmkanlarım el verirse bunu da onaracağım. Artık anneleri ağlatmasınlar, barış gelirse bu bölgeye huzur gelir, kan ve gözyaşı biter, buna inancım çoktur" diye konuştu. Bir oğlunun cezaevinde olduğunu aktaran Toprak, "4 yıldır oğlum cezaevinde, yüreğim kan ağlıyor, barış gelirde belki çocuğum da bırakılır, Allah bu ateşe bir su döksün" şeklinde konuştu.

KORKUDAN GİDEMEDİĞİ TARLASINA BİBER EKTİ
Siirt Eruh karayolu 30. kilometresinde Eruh’a bağlı Yeşilören köyünde oturan ve geçimini çiftçilikle sağlayan Mehmet Sait Ekinci (64), çatışmalar yüzünden bahçe ve bostanlarına gidemediklerini kaydederek, bu yıl ilk kez bahçede biber ektiğini söyledi. Botan Vadisi’ne paralel olan Yeşilören köyünde bir dönem üretilen domates, patlıcan ve biberin tüm bölgeyi doyurabildiğini anlatan Mehmet Sait Ekinci, barış sürecinden umutlu olduğunu ifade ederek, "Bu bölgede hemen her gün çatışma ve silah sesleri duyulurdu. Köye 4 kilometre uzaklıktaki tarlalarımıza korkudan gidemiyorduk. Köyümüz 80 haneliydi, olaylar yüzünden büyük göç ile 14 haneye düştü. Ancak son günlerde barış süreci ile birlikte yavaş yavaş geri dönüşler başladı. Bu yıl ilk kez tarlaya biber ektik, seneye Allah nasip ederse domates, patlıcan ve yeşillikler ekeceğiz" ifadelerini kullandı.
Tarlada kocasıyla birlikte çalışan Şahika Ekinci ise, Kürtçe olarak yaptığı konuşmasında, son dönemde artık silah sesi duymadıklarına Allah’a binlerce şükrettiğini söyledi.
Mehmet Sait Ekinci’nin gelini Derya Ekinci, dağdaki gencin de askerin de kardeşleri olduğunu ifade ederek, barış istediklerini söyledi.
(İHA)