BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.031,84
HABER /  GÜNCEL

Barış süreci en çok kimin işine yaradı?

2 yıldır devam eden çözüm süreci ne kadar başarılı ve süreç en çok kimin işine yaradı? Metropoll Araştırma Şirketi bu soruların cevaplarını araştırdı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

"Hükümetin yürüttüğü barış sürecini başarılı buluyor musunuz?" sorusuna halkın % 49.8'si "başarılı bulmuyorum" derken, % 39.3'ü ise başarılı buluyor. Peki şimdiye dek yürütülen süreçten kim kazançlı çıktı? Türkiye mi, PKK mı? Bu konuda toplum ortadan bölünmüş görülmekte. % 39 sürecin PKK lehine olduğunu söylerken % 41 Türkiye’nin lehine olduğunu belirtmektedir.

İşte Metropoll Araştırma Şirketi'nden Özer Sencar'ın açıklamaları:

SÜREÇ YENİ BİR AŞAMADA

Yaklaşık iki yıldır bir yandan hükümet, diğer yandan da Öcalan-Kandil arasında yürütülen barış süreci özellikle çatışmasızlık ve PKK’nın Türkiye topraklarından çekilmesi ve silahsızlandırılması özelinde arkasına önemli bir toplumsal destek almıştı. Süreçte zaman zaman sıkıntılar yaşanmakla birlikte hiç son günlerdeki gibi bir krizle karşılaşılmamıştı. Çatışmaların yeniden geri gelmesi ve taraflarının birbirlerini ağır biçimde suçlamaları sürecin yeni bir aşamaya geldiği gösteriyor. Zamanın daraldığı, provokasyonların arttığı, öfkelerin biriktiği bir dönemde seçenekler ya hemen ‘tam barış’ ya da ‘topyekun savaş’ arasına sıkışabilir.

ekran-resmi-2014-11-14-12.17.41.png 

ekran-resmi-2014-11-14-12.17.52.png 

Gelinen bu noktada toplumun yarısı ‘barış süreci’ni başarılı bulmamaktadır. Süreci başarılı bulanların oranı % 39’dur. AKP’lilerin % 25’i süreci başarılı bulmazken bu oran CHP’lilerde %75’e, MHP’lilerde % 72’ye yükselmektedir. Sürecin taraflarından birisi görülen BDP’lilerin de % 66’sı süreci başarılı görmemektedir.

Öyle anlaşılmaktadır ki PKK terörünün bir süre durması AKP’lileri memnun etmiş, süreci başarılı bulanlarının oranını % 66’ya çıkarmışken BDP’liler sürecin sonucundan ve geldiği noktadan memnun olmamışlardır. BDP’lilerin ancak % 27’si süreci başarılı bulmaktadır. Kısaca, beklentilerinin karşılanmadığı algısı Kürt siyasetinin tabanında sürecin başarılı olmadığına ilişkin bir kanaat yaratmıştır.

Kobani ile başlayan kırılmanın ve hatta kopuşun Kürt siyasal hareketinin tabanında ciddi bir karşılığının olduğu anlaşılmaktadır. Tabanın bu derecede başarısız bulduğu bir süreç, istese bile Öcalan veya Kandil tarafından sürdürülemeyebilir. Bu durumda sürecin yolunu açmak bazı temel konularda Kürt siyasal hareketinin beklentilerini karşılamak suretiyle hükümete kalmıştır.

BARIŞ SÜRECİ KİME YARADI?

Peki şimdiye dek yürütülen süreçten kim kazançlı çıktı? Türkiye mi, PKK mı? Bu konuda toplum ortadan bölünmüş görülmekte. % 39 sürecin PKK lehine olduğunu söylerken % 41 Türkiye’nin lehine olduğunu belirtmektedir. Sürecin ana aktörü olan hükümetin tabanının % 30’unun sürecin PKK’nın yararına olduğunu söylemesi ilginçtir. AKP’lilerin neredeyse üçte birinin hükümetin yürüttüğü barış sürecinin Türkiye lehine değil PKK lehine olduğunu düşünmesi hükümet üzerinde baskı yaratacak bir durumdur. Öte yandan Kürt siyasal hareketinin temsilcisi olan BDP’lilerin ancak % 13’ünün süreci PKK lehine gördüğünü de not etmek gerekir. Kürt siyasal hareketinin beklentilerinin karşılanmadığı anlaşılmaktadır. Bu iki farklı perspektifin nasıl buluşacağı ve herbirinin nasıl tatmin edilebileceği barış sürecinin en büyük muammasıdır.

ekran-resmi-2014-11-14-12.19.37.png 

ekran-resmi-2014-11-14-12.19.58.png