BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.956,78
HABER /  GÜNCEL

Barış şehri mi Kürtlerin Kudüs'ü mü?

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun "barış şehri olacak" dediği Kerkük için Barzani, 9 yıldır topraklarına katmanın peşinde.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Davutoğlu'nun 75 yıl aradan sonra Kerkük'e giden ilk Dışişleri Bakanı olması gözleri bu kente çevirdi.  Oysa yakın bir döneme kadar Ankara'nın kırmızı çizgileri arasında gösteriliyordu Kerkük Türkmenleri...

Kerkük Türkmenlerinin hakları korunacak, Kerkük'e Kürt peşmergeler girmeyecekti. "Kararlılık" dolu "sert" mesajlar, manşetleri süslemekten öteye gitmedi.

BABA VE OĞUL BARZANİ'NİN SÖZLERİ

Kerkük'te çektirdiği fotoğrafı Twitter'da paylaşan Davutoğlu, "Kerkük Irak'ta Türkmen, Kürt, Arap kardeşlerimizin huzur içinde yaşadığı ebedi bir barış şehri olacak" diye yazdı. Ancak yaşananlar Davutoğlu'nun dediği gibi olmuyor. Kerkük krizi çözülmüş değil ve patlama hazır bombadan farksız. Dün akşam el sıkıştığı Barzani ise 2003'te "Kerkük, Kürtlerin Kudüs'üdür!", babası Molla Mustafa Barzani de "Kerkük, Kürtlerin yüreği" diyordu.

DÖNENLER GÖÇ ETTİRİLENLERDEN FAZLA

İşgal sonrası şehrin demografik yapısını değiştirmek için onbinlerce peşmerge zaten kente yerleştirilmiş durumda. Saddam döneminde göç ettirilenlerin sayısıyla 2003 sonrası yerleştirilen Kürtlerin sayısı arasında büyük fark oldu. Kerkük'ün nüfusu 2004'ten 2008'e kadar 400 bin arttı ve Barzani nüfus üstünlüğünü eline geçirdi. 

KERKÜK REFERANDUMU BİLMECESİ

Bu avantajına güvenen Barzani referandum ısrarını sürdürdü. Kerkük'ün statüsünün belirlenmesini öngören Irak Anayasası'nın 140. maddesinde belirtilen halkoylaması 2007 yılında yapılacaktı. Kürt liderler referanduma sadece Kerkük sınırları içinde oturanların katılmasını istiyor. Merkezi yönetim ise tüm Irak halkının oy kullanması taraftarı. Referandum için yapılması gereken nüfus sayımı da Türkmen ve Arap engeline takıldı. 

Yine referandum öncesi 2008 yılında Saddam döneminde kentten zorla göçettirilen Kürt ve Türkmenlerin dönüşü için çıkarılan yasa çıkarıldı Buna göre Kerkük'ten gidecek olan her Arap ailesine de 15 bin dolar, geri dönen Türkmen ve Kürt ailelere de 8 bin dolar verildi.

BARZANİ'NİN AJANDASI

Tepkiler nedeniyle 2008 Haziran ayına ertelenen "Kerkük referandumu" sonrasında belirsiz bir sürece girdi. Aradan geçen 5 yıl geçse de ajandasında o referandum hiç silinmedi. Barzani "Kürdistan"ın ilan edilmesi durumunda Kerkük'ü Kürdistan sınırları içine alma hayali artık sır değil.

KİM NE İSTİYOR?

Temmuz ayında Kerkük'te malum tartışma yeniden alevlendi. Türkmenler ve Arap aşiretleri "Kerkük Irak şehri" dese de Erbil'in planları çok farklı. Kerkük Kent Meclisi Başkan Yardımcısı Rebar Talabani kentin Kürt kenti olduğunu ileri sürerek, "Kent kuzeye bağlansa da burada özel bir yönetim olabilir" dedi.

ÖZEL YÖNETİM TALEBİ

Kürt gruplar, Kerkük'ün özel yönetimle kendilerine bağlanmasını isterken, Türkmenler ve Araplar kentin Irak'ta kalmasını fakat özel bir yönetimle idare edilmesini istiyor. Sünni ve Şii araplar, Türkmenler ve Türkiye Kerkük'ün kuzeye bağlanmasına karşı.