BIST 9.109
DOLAR 34,27
EURO 37,65
ALTIN 2.916,83
HABER /  DÜNYA

Barış Ortadoğudan uzakta

İsrail'in Lübnan'daki operasyonları genişleyerek devam ediyor.

Abone ol

Lübnan'ın güneyinden içeriye doğru ilerleyen İsrail birlikleri, sınırdan 100 kilometre uzaklıktaki Balbeek kentinde büyük bir operasyon başlattı. Hizbullah üyelerine karşı düzenlenen hava saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduğu 11 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Saldırıda ölenlerden birinin Suriye vatandaşı olduğu kaydedildi.

Lübnan polisi, operasyon sırasında İsrail askerleri tarafından 5 Lübnanlı'nın kaçırıldığını söyledi. Bu kişilerin Hizbullah üyesi olduğu sanılırken, İsrailli yetkililer de bu haberi doğruladı. İsrail askeri sözcüsü, söz konusu kişilerin İsrail'e getirildiklerini belirtti, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Bu arada Lübnan'ın güneyindeki Sarba köyünde askeri bir karakola yapılan hava saldırısında üç Lübnanlı askerin öldüğü açıklandı. İsrail ile Hizbullah arasında süren çatışmalarda ölen Lübnan askerlerinin sayısı en az 24 oldu.

Hizbullah da İsrail'in saldırılarına karşı misillemede bulunuyor. Yeniden füze saldırılarına başlayan Hizbullah üyelerinin, İsrail'in güneyindeki Aşkelon, Safed, Acra ve Teberiya kentlerine Katyuşa füzesi fırlattığı bildiriliyor. Bu bölgelerdeki sivillerin sığınaklara gittikleri ifade ediliyor. Operasyonların başlamasından bu yana Hizbullah her gün onlarca füzeyi İsrail tarafına fırlatıyor.

İsrail: Mücadeleye devam

İsrail tarafından yapılan açıklamalar, ateşkesin yakında olamayacağını gösteriyor. Washington'da ABD Başkanı George Bush'la görüşen İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Lübnan'da başlatılan operasyonun birkaç hafta daha sürmesi gerekebileceğini belirterek, bu konuda bir tarih veremeyeceğini söyledi.

Uluslararası çabalardan ise sonuç alınamazken, Beyaz Saray, Lübnan'da acil ateşkesin gündemde olmadığını bir kez daha bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, bu aşamada acil ateşkesin gündemde görünmediğini, tarafların bu yönde ilerlemediğini belirtti.

Snow, Fransa'nın ateşkes çağrısı yapan karar tasarısına ilişkin olarak da tasarının, Lübnan ve İsrail ilişkilerinin gerekliliği de dahil olmak üzere ABD'nin desteklediği birçok noktayı içerdiğini söyledi. Fransa'nın aksine ABD, Lübnan'da acil ateşkes çağrısı yapılmasını reddediyor.

Hamaney'den Müslümanlara çağrı

Bu arada İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'e karşı Ortadoğu'da birlik olunması çağrısı yaptı. Müslüman direnişçilerin ABD ve İsrail'e karşı mücadele etmesini isteyen Hamaney, bütün Müslüman ülkelerdeki gençlerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Hamaney, İsrail'in Lübnan'daki operasyonlarının, İslam dünyasındaki direnişi güçlendireceğini savundu.