BIST 9.207
DOLAR 34,22
EURO 37,93
ALTIN 2.919,75
HABER /  GÜNCEL

Bardakoğlu gerçekleri açıkladı

Görevden alındı mı yoksa kendisi mi istifa etti? Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, kimsenin bilmediğini kamuoyuyla ilk defa paylaştı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Başbakan Erdoğan'ın Bardakoğlu'nu türbanla ilgili sözleri nedeniyle görevden aldığı iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. İddiaların odağındaki isim Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, söylentilere noktayı koydu.

Bardakoğlu, Teşkilat Kanunu'nun çıkmasından sonra görevi bırakacağını Bakan Faruk Çelik'e geçtiğimiz Kasım ayında söylediğini açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın ve Bakan Faruk Çelik'in ayrılma talebine hemen 'evet' demediğini söyleyen Bardakoğlu, bu kararından eşinin bile haberinin olmadığını belirtti.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Toplantı Salonu'nda görevini yeni başkan Prof. Dr. Mehmet Görmez'e devretti. Devir-teslim töreninde kameralar karşısına geçti ve kendisiyle ilgili iddiaların perde arkasını bizzat anlattı:

İLK DEFA PAYLAŞIYORUM

"Geçtiğimiz Kasım aylarında Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu'nu işleme koyma imkanına kavuştuk. Hiç unutmam sadece benim ve bakanımın bildiği konuyu sizinle paylaşayım. Geçtiğimiz Kasım ayında değerli bakanımla Sait Hocam'dan da istirham etmiştim. Artık nöbet değişimi zamanı geldiğini, Hocam 'biraz devam edelim' demişti.

BAKAN TALEBİ KABUL ETMİŞ

Faruk Çelik Bey'le geçtiğimiz Kasım ayında Teşkilat Kanunu çıkıncaya kadar hiçbir yere kımıldamamam gerektiğini, ama Teşkilat Kanunu çıktıktan sonra yeni yapılanmada bizim talebimizin kabul edileceğini ifade etti. Biz de sabırla metanetle eşimin ve arkadaşlarımın da bilgisi dışında göreve devam ettik. Değerli Başbakanımızın büyük destekleri oldu.

YENİ KANUNLA YENİ KADRO GÖREVE GELSİN

Teşkilat Kanunu'nun olgunlaştığı dönemde tekrar aynı talebimi yani kurumlar insanlara bağlı değildir. Önemli olan sürekli kan tazelemesi yapmak, o heyecanı hiç yitirmemektir. Bunun için de yeni dönemde kanunun öngördüğü yeniden yapılanma döneminde yeni kadronun göreve başlamasının isabet olacağını ilk defa ben telaffuz ettim.

HEMEN 'EVET' DEMEDİLER

Değerli Bakanım Başbakanımız 'o gün gelsin bakalım' dediler. Hemen 'evet' demediler. Ve ben hazırlıklarımı 14 Temmuz'a göre yapmıştım. Değerli Bakanım biliyor.

O SÖZ YERİNE GELMELİDİR

Fakat araya Ramazan ayı ve yaz programları girdi. Üniversitelere ve belli illere verilmiş sözlmerim vardı. Tabi Diyanet İşleri Başkanı söz vermişse o söz yerine gelmelidir. Ramazan sonrasına sarktığı için hem de ınkıtaya uğramasın diye bugüne kaldı bu mutlu hayırlı iş.

PAZARTESİ NOKTAYI KOYDUK

Geçtiğimiz hafta değerli Bakanıma 'hemen buluşalım' dedim. Bakan sezmiş olmalı ki 'bu hafta olmaz' dedi. Pazartesi günü artık noktayşı koyduk. Doğrusu budur.

ZİHNEN TEMMUZ'DA BIRAKTI

Çünkü Teşkilat Kanunu'muz 13 Temmuz'da çıktı ve altı ay içinde yeniden yapılanmayı zorunlu kılmaktadır. Temmuz'da zihnen hazırlıklara başlamıştık. Aslında bugün sadece şekli devir teslim olacaktır. Bizden sonra görevi teslim alacak bilim, adalet ehli Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamız ve çalışma arkadaşlarımızın bu bayrağı çok daha ileri noktalara götüreceğine inanıyorum. Bundan hiçbirinizin tereddütü olmasın. Diyanet İşleri Başkanlığının geleneği aynen devam edecektir. İslam hepimizin İslamıdır, Diyanet hepimizin Diyanetidir."

MEHMET GÖRMEZ KİMDİR?

Prof. Dr. Mehmet Görmez, 1959 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk öğrenimini Nizip'te, orta öğrenimini Gaziantep İmam Hatip Lisesinde tamamladı.

1983'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı.

Bir yandan yüksek öğrenimini sürdüren Prof. Dr. Görmez, diğer yandan önce Kırıkkale'de Kuran kursu öğreticiliği, ardından Ankara'nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu.

1994'te "Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu" adlı teziyle doktorasını bitirdi. Sözkonusu doktora çalışması, 1996'da Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı.

1995-1997 yıllarında Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde dersler verdi. Anadolu Üniversitesi İlahiyat ön lisans programının hazırlanmasında görev alan Prof. Dr. Görmez, 1997-1998 yıllarında inceleme ve araştırmalar yapmak üzere İngiltere'de bulundu.

1998'de yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006 yılında da profesör oldu. 2001-2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde dersler verdi.

Prof. Dr. Görmez, 13 Ağustos 2003'te Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Yayınlanmış bir çok eseri bulunan Görmez, evli ve üç çocuk babası olup, Arapça ve İngilizce biliyor.