Çerkeslerin Özgür Sesi JINEPS Yayın Kurulu'ndan Habertürk tarih araştırmacısı Murat Bardakçı'ya tepki var...
Abone olİNTERNETHABER.COM/ Habertürk yazarı Murat Bardakçı'nın önceki hafta Çerkesler'le ilgili kaleme aldığı yazı tepkilere yol açtı.
Çerkeszlerin Özgür Sesi JINEPS Yayın Kurulu yaptığı yazılı açıklamada Murat Bardakçı için 'Çerkesliğinden utanan birisi' nitelemesi yapıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Magazin reytinginden yararlanarak, tarih simsarlığına soyunanların her köşede koltuk kapabilmesi acaba, sığlıklarını ya da faşizan zihniyetlerini saklama gereği duymadan Çerkes halkını hedefe koyabilmelerine cesaret veriyor?
Muhtemelen o koltuklar olmasa, Murat bardakçı bir türlü toparlayamadığı diliyle "Ben de Çerkesim ama..." diye başlayıp "utandığını" yazamaz, hele hele tarihi çarpıtarak, Osmanlının Çerkeslere 'atıfet' gösterdiğini aklına bile getirmezdi.
Habze
Gerçekten utanacak kadar erdemi olsa, Çerkes dillerinin ve költürlerinin ölümünden yine Çerkesleri sorumlu tutmaz. Osmanlı'nın Çerkes kırımında oynadığı sinsi rolü, Osmanlı topraklarında kitleler halinde ölüme terk edilen Çerkesleri de bilirdi. Hiç birini bilmiyorsa da en azından Habze'den (Çerkeslerin Yazısız Anayasası) bir parça payını alır, terbiye emareleri gösterebilirdi.
Yani Bardakçı aslında Çerkes değil sıkı bir Türk milliyetçisi olarak, bir tek "Çerkes yoktur, Kafkas Türkü vardır" eksik bırakmış.
Ki, bunu yıllardır dillediren ülküdaşlarına cevap vermek bile gereksiz bir zahmet olduğundan, tebessüm etmekle yetinmeyi tercih ettik hep.
MURAT BARDAKÇI NE YAZMIŞTI?
Murat Bardakçı, Çerkesler'in tepkisine sebep olan yazıda şu ifadelere kullanmıştı:
ÇERKESLERE ATIFET GÖSTERDİK!
Genç nesil anadilini bilmiyormuş, Kafkas dilleri ve gelenekler unutuluyormuş! Türkiye'deki diğer etnik gruplar dillerin unutmuyor, nesilden nesile devam ettiriyor ve hala konuşuluyor ise, Kafkas asıllı gençlerin o dilleri bilmemeleri kendi ayıplarıdır. Kültürel kimliklerini vakti zamanında hatırlamamış, merak etmemiş ve dillerin iöğrenmemiş olmaları bir tarafa; büyükleri de öğretmemiş, bildiklerini aktarmamış demektir ve unutmanın kabahati devlete değil, ailelere aittir.
Meselenin aslı şudur: Türkiye, Çerkesler'e asırlar boyunca "atıfet" göstermiştir. Bu sözün, yani atıfet'in ne demek olduğunu bilmeyen ve Türkiye'de bugün Çerkesler'e özgürlük" talebinde bulunanlar bir zahmet buyurup sözlüğe baktıkları takdirde kelimenin manasını öğrenebilir ve "Acaba bir hata mı ediyoruz?" diye düşünebilirler.