BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL

Barbie artık çocuklarla konuşacak

Sonunda Barbie de dijital yaşama uydu ve Barbie'nin internetle bağlantılı modelinin tanıtımı yapıldı. Çocuklarla konuşabilecek yeni Barbie ToyTalk tarafından geliştirilen ses tanıma sistemini kullanacak.

Abone ol

Sonunda Barbie de dijital ortama uydu ve Barbie'nin internetle bağlantılı modelinin tanıtımı yapıldı.

Üretici Mattel şirketi, Amerikan ToyTalk firmasıyla işbirliğine giderek çocuklarla diyalog kurabilecek "Hello Barbie"yi geliştirdi.

Yeni Barbie, ToyTalk tarafından geliştirilen ses tanıma sistemini kullanacak.

"Hello Barbie"nin bir örneği, 14 Şubat'taki New York oyuncak fuarında, pekçok "akıllı oyuncak"la birlikte halka tanıtıldı.

Mattel sözcüsü, "dünyanın her yerinden kızlar bize, Barbie ile konuşmak istediklerini söylüyorlar ve şimdi ilk kez Barbie'yle karşılıklı konuşmak mümkün olacak." dedi.

"Hello Barbie" etkileşimli oyunlar oynayabilecek, hikayeler anlatacak ve şaka yapacak. Karşısındaki çocuğun anlattıklarını da dinleyecek olan Barbie, işittiklerine göre hareket edebilecek. Örneğin bir çocuk dansetmekten hoşlandığını söylerse, Barbie ilerde yapacağı konuşmalarda dans konusunu da gündeme getirebilecek.

"Hello Barbie"yle oynamak için kablosuz internet hattı gerekiyor ve oyuncak tamamiyle şarj edildiğinde bir saat süreyle oynamak mümkün oluyor.

Barbie'nin kolyesine bir mikrofon, hoparlör ve iki adet üç renkli LED yerleştirildi. Bacaklarında da duvara takılan şarj cihazına yerleştirilebilecek piller var.

"Hello Barbie"nin ne zaman piyasaya çıkacağı açıklanmadı; ama 75 dolar civarında satılması bekleniyor.

Oyuncak piyasası giderek daha çok eskiden beri sevilen oyuncakların "akıllı" sürümleriyle doluyor.

Geçen Kasım ayında Vivid Toy grubu, sesi tanıyan ve Google'ın çeviri imkanlarını kullanabilen Cayla adlı bebeği piyasaya sürmüştü.

Ancak Ocak ayında güvenlik konusunda araştırma yapan Ken Munro, Cayla'nın yazılımında bir açık keşfetmiş ve bebeğe, çocuklara uygun düşmeyecek şeyler söyletilebildiğini saptamıştı.

Bunun yanı sıra IBM'in geliştirdiği süper bilgisayar Watson ile çalışan bir dizi "akıllı oyuncak" tasarlanıyor.

Elemental Path'ın geliştirdiği "akıllı dinazor" çocuklarla konuşabilecek, şakalaşabilecek ve bazı soruları yanıtlayabilecek.

İngiliz Oyuncak ve Hobi Derneği Natasha Crookes "Oyuncakların çocukların beklentilerine uyması gerek. Çocuklar internet üzerinden başka yerlere erişemedikleri sürece internet bağlantılı oyuncakların bir zararı yok. Şirketler bu tür oyuncakların içeriği konusunda çok titiz davranıyor." dedi.

Bazı eleştirel çevrelerse internet bağlantılı oyuncakların geleneksel ve düş gücünü besleyen oyun tarzını tehlikeye sokup sokmadığını sorguluyor.