BIST 9.640
DOLAR 34,68
EURO 36,71
ALTIN 2.963,52
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Baraj havzasında kirlilik önlenecek

Aksaray'ın içme suyunun büyük bir bölümünün temin edildiği Mamasın Barajı'nın kirlilikten kurtarılması için çalışma toplantısı düzenlendi.

Abone ol

Aksaray Valiliği ve Belediye Başkanlığı önderliğinde düzenlenen Mamasın Baraj Havzası Kirlilik Önleme Çalışma Toplantısı Grand Eras Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıya Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) Başkanı Ahmet Özyanık, Aksaray İl Çevre ve Orman Müdürü Yaşar Eser ve Niğde ile Aksaray Çevre Müdürlüğü'nden yetkililer katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aksaray İl Çevre ve Orman Müdürü Yaşar Eser, “Mamasın Baraj Havzası'nda bir çok kirlilik unsuru var. Bölgenin coğrafi özelliliğinden de kaynaklanan sorunların başında yerleşim alanlarının bir çoğunda arıtma ve kanalizasyon olmaması geliyor. Bu bölgelere gerekli arıtma tesislerinin ve sızdırmaz foseptiklerin yapılması gerekmektedir” dedi.

Melendiz Çayı ve barajın durumunun ne olduğunun tespit edilmesi için toplantının gerçekleştirildiğini ifade eden Vali Orhan Alimoğlu ise, “Bu konuları tartışmak için ÖÇK ve Çevre Yönetimi Genel Müdürümüzü buraya çağırdık. Bu toplantıda kirlilik durumu ve neler yapılması gerektiğini konuşacağız” dedi. Aksaray'ın içme suyunda en önemli kaynağının Mamasın Barajı olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Nevzat Palta, “Aksaray'ın içme suyunun yüzde 80'i şu anda Mamasın Barajı'ndan alınıyor. Diğer iki kaynağımızdan da su alıyoruz ancak bunlar çok fazla olmuyor. Şu anda baraj havzasından alınan suyumuz gerekli arıtımdan geçtikten sonra sağlıklı bir şekilde şebekeye veriliyor. Amacımız şehrimiz için önemli olan bu kaynağı kirlilikten kurtarmaktır. Yazın zaman zaman yaptığımız tüm çalışmalara rağmen barajdan alınan suda alt patlaması denilen bir olay sonucu suyun tadında ve kokusunda değişmeler olabiliyor. Çevremizi ve suyumuzu kim ya da ne gerekçe ile olursa olsun kirletmeye hakkı yok.

Bu tür problemlerin çözümü ve gerekli önlemlerin alınmasında bu toplantının önemi büyük olacaktır” şeklinde konuştu. Çevre ve suyun tüm insanların ortak değeri olduğunu ifade eden Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça da, “Çevre ve suyu kirleten etkenlere karşı gerekli önlemleri almamız ve kirliliğe karşı denetimleri yapmamız gerekiyor. Çevre ve su ortak değerimizdir. Belki bu suyu bir belediye kullanıyor olabilir ancak herkes çevrede kendi kirliliğini bertaraf etmek durumundadır. Burada kirliliğe neden olan tüm etkenlere karşı iyi bir rol dağılımı yapmamız gerekiyor. Rol dağılımında birinci husus herkes kendi kirliliğini önlemek için çalışmalar yapacaktır.

Çünkü çevre korunmaya muhtaç bir değerdir. Tüm dünyada çevreyi kirletenlere karşı çok ciddi ve çok büyük cezalar uygulanmaktadır. Burada teknik olarak neler yapılır kimlere ne rol düşer. Bunu bir eylem planı çerçevesinde belirleyeceğiz ve eylem planı çerçevesinde çalışmalar yapacağız” dedi.

Kirliliğin daha çok Niğde sınırlarından geldiğinin tespit edildiğini ifade eden ÖÇK Başkanı Ahmet Özyanık ise, “Havza genelinde kirliliğe karşı çok ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. İzleme sonuçlarımıza göre daha çok Ihlara bölgesi dışından kaynaklanan bir kirlilik mevcuttur. Yani Niğde sınırlarından bir kirlilik mevcut kirliliğin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Toplantıya Niğde'den de temsilcilerin katılması güzel, çünkü sadece Aksaray değil Niğde bölgesinde de çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.

Toplantının geri kalan bölümü basın mensuplarına kapalı devam ederken, alınacak önlem ve yapılacak çalışmaların daha sonra duyurulacağı açıklandı.