Günümüzde, her şeyde olduğu gibi artık doğum kontrolünde de pratik yöntemler aranıyor. Bazı girişimciler, işte bu ihtiyaca cevap vermek için 'doğum kontrol bantlarını' üretti.
Abone olİlerleyen zamanlarda kolay kullanımı açısından birçok kadının tercihi olacak bu bantların, yararları kadar zararları da var. Tam anlamıyla 'profesyonelleşememiş' bu yöntem, kadınlarda ciddi sağlık sorunları da yaratabilir.
Nasıl kullanılır?
Kullanımı çok kolay olan bantlar, vücudun herhangi bir bölümüne yapıştırılabilir. Çoğunlukla tercih edilen bölgelerse kollar, sırt, göbek çevresi ve kalçalar olmalıdır.
Adet başlangıcı ile yapıştırılan bantlar, üç haftalık sürenin ardından çıkarılarak bir hafta ara veriliyor.
İçeriğindeki etken maddeyle yumurtlamayı engelleyip sperm geçişine engel olan bantların 90 kilo ve üzerindeki kadınlarda güvenirliliği düşüyor.
Avantajları
Kullanımı son derece pratiktir ve etkilidir. Adeti düzene sokmaya, kanama miktarını azaltmaya, yumurtalık ve endometrium kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
Dezavantajları
Her yararlı şey gibi bu bantların da birkaç dejavantajı mevcut. Bunlardan ilki olası cilt reaksiyonlarına, cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı koruyucu gücünün olmaması.
Sıklıkla meme hassasiyeti, bulantı, adet miltarında azalmaya yol açan bantlar, bazı antibiyotik ve migren tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabiliyor.
Yan etkileri nelerdir?
Jinekolog Özgür Kavaz'ın verdiği bilgiye göre, en sık görülen yan etkiler, ciltte irritasyon, adet düzensizliği, vücutta sıvı tutumuna bağlı ödem, kan basıncında artık, memelerde hassasiyet, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı ve duygusal değişimler.
Şiddetli karın ağrısı, göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, bacak ağrısı, şiddeti baş ağrısı gibi şikayetlerde acilen hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Kavaz, "Sonuç olarak bu yöntem diğer hormonal yöntemlerle kıyaslandığında kullanım kolaylığı ve yan etki azlığı nedeni ile avantajlı kabul edilebilir" diyerek, diğerlerine göre bu yöntemin üç haftada bir uygulanması ve enjeksiyonlara göre uygulama açısından profesyonel bir destek gerektirmemesinin üstün tarafı olduğunu da belirtiyor.