BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.004,54
HABER /  EKONOMİ

Bankaların tehlikeli oyunu

Kriz ortamında bankalar muslukları kapadı. Faiz oranları anormal yükseldi. Firmalar büyük tehlikeye dikkat çekti.

Abone ol Bankaların yüksek faiz politikası reel sektörü canından bezdirdi. En çarpıcı tespit Masko Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Recep Güneykaya'dan geldi: Bir saatte fabrika iflaslarına şahit olursak şaşırmam

Krize karşı Türkiye'nin en sağlam kozu olan güçlü bankacılık sektörü, zor durumdaki firmaların kredilerini geri çağırıp yüzde 40-50'lere varan fahiş oranlarda faiz uygulayarak krizi körükleyen sektör haline geliyor.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin krizden etkilenmemesi için ihracatçıların finansa hızlı ve ucuz maliyetle ulaşması gerektiğini belirtirken, bir çok şirketin 2001'deki gibi bir gecede hatta bir saatte batabileceği vurgulanıyor.

Faizi yüzde 35'e çıkardılar

Çelikaylar Üretim Pazarlama Finansman Müdürü Alper Canbaz, şirketin ödemesinde her hangi bir problem olmamasına rağmen, çalıştıkları bankaların, kredi kapatma yoluna gittiğini, yeni kredi vermemek için elinden geleni yaptığını öne sürdü. Net bir geri çağırma durumuyla karşılaşmadıklarını ancak, yeni kredi alamadıklarını belirten Canbaz, "Kullandığın kredinin karşısında çek ver diyorlar. Yeni kredi almak istediğimizde ise yüzde 35'lere varan faizler istiyorlar. Her hafta 1-2 puanlık faiz artışı faksları alıyoruz. Bankaların kriz ortamında tedbir almasını anlayabiliriz. Faizleri de 1-2 puan artırabiliriz ama birden bire iki katına çıkarmaları doğru değil. Faizi yüzde 18'lerden yüzde 35'lere çektiler. Birçok banka ile çalışıyoruz ama en çok problem yaşadığımız bankalar; GSD Bank, Eurobank-Tekfen, Alternatifbank ve Anadolu Bank" dedi.

Geminin limana yanaşması için elbirliği yapmak lazım

Türkiye'nin krizden ihracat yaparak çıkabileceğinin altını çizen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bankaların ihracatçı firmalara pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini belirtti.

Piyasadan zaman zaman bankaların kredilerini geri çağırarak yüksek faiz oranlarından tekrar kullandırdığına dair duyumlar aldıklarını belirten Büyükekşi, "Türkiye'nin bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğu şey döviz. Bu ortamda borsa veya doğrudan yatırımlar yoluyla dövizin gelmesini beklememek gerekiyor. Dövizin Türkiye'ye gelmesinin tek yolu ihracatçı firmalardan geçiyor. Bunun için ihracatçı firmaların el üstünde tutulması gerekiyor. Hatta bankalar bize pozitif ayrımcılık yapmalıdırlar. Çünkü döviz lazım" dedi. Eximbank kaynaklarının arttırılmasını öneren Büyükekşi, "İhracatçı sektörün ayakta kalabilmesi için finansman kaynaklarına ucuz ve son derece hızlı ulaşması lazım. Önemli olan, ihracatçı firmaların gemilerini bu dalgalı sularda limana yanaştırabilmeleri. Geminin limana yanaşması için elbirliği yapmamız lazım" dedi.

Yüksek faizlerin önüne geçilmeli

Bankaların, kredileri geri çağırıp çok daha yüksek bir faiz oranından kullandırmaya çalışmalarını ahlaki bulmadığını belirten Masko Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Recep Güneykaya, devletin bu işe el koyması gerektiğini ifade etti.

Küresel finans kriziyle dünyada bir talep daralması yaşandığını ve reel sektörün bundan zaten etkilendiğini söyleyen Güneykaya, "Bu talep daralmasına bir de işletmelerin finans sorunu eklendi. Devlet bu işe elini koymalı. Bankaların açıkları kapatılarak reel sektöre uygulanan yüksek faizin önüne geçilmeli” dedi.

Kaynak: Yeni Şafak