BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,37
ALTIN 3.018,54
HABER /  EKONOMİ

Bankaların OGS iştahı

Otomatik geçiş sistemi, bankaları hareketlendirdi. Rekabetin cihazı fiyatlarını düşürmesi bekleniyor.

Abone ol

Otomatik geçiş sistemi, bankaları hareketlendirdi. 70 bin sürücü cihaz için Ziraat Bankası'na akın edince, pastadan pay almak isteyen özel bankalar da sıraya girdi. 40 dolarlık cihazın 33-34 dolara düşmesi bekleniyor.

Yurt genelindeki bütün otobanlar ile İstanbul Boğazı’ndaki köprü gişelerinde kuyrukları azaltmak amacıyla uygulamaya konan otomatik geçiş sistemi (OGS), bankaların iştahını kabartmaya başladı. Her gün 200 bin aracın geçtiği Boğaziçi Köprüsü’nde 3 Nisan’dan itibaren nakit gişelerinin kaldırılacak olması cihaz satışlarını patlattı. Bankalar da pastadan pay almak için harekete geçti. Şimdiye kadar sadece Ziraat Bankası’nın satabildiği 40 dolarlık cihaz için bankalar Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kapısını çalıyor. Satış yetkisi alan Garanti Bankası önümüzdeki günlerde OGS satışlarına başlayacak. İş Bankası’nın, Karayolları ile görüşmeleri sürerken, diğer bankalar da pazara girmek için hazırlık yapıyor. Rekabetin sürücülere yansıyacağı ve cihaz fiyatlarının 33-34 dolara kadar düşeceği belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre, 7 yıl içinde 620 bin sürücü araçlarına OGS cihazı taktırmak için Ziraat Bankası’na 40 milyon YTL’ye yakın para ödedi. Boğaziçi Köprüsü’nde 3 Nisan’dan itibaren başlayacak mecburi uygulama sürücülerin yurt genelindeki otobanlarda da işine yarayacak. Cihaza yüklenen geçiş kontörleri tüm otobanlarda geçerli olacak. Cihazların yaygınlaştırılmasına en çok Karayolları Genel Müdürlüğü seviniyor. Otoban gişelerindeki geçişlerin hızlanacağı ve görevli memur sayısının azalacağı hesaplanıyor.

Türkiye’de otomatik geçiş sistemi, 7 yıl öncesine dayanıyor. Köprü ve otobanlarda geçiş kolaylığı sağlamak amacıyla 1999’da OGS satışına başlandı. Cihazın temini ve kullanıcılara dağıtılması işi protokolle Ziraat Bankası’na verildi. Banka, anlaştığı şirketler aracılığıyla cihazları İsveç’ten getirtiyor. 2003 sonuna kadar 280 bin araca OGS takıldı. Köprü ve otoyolları sık kullanmayan sürücüler ise 50 dolarlık bedelin yüksek olduğu gerekçesiyle cihazı almaya yanaşmadı. Ziraat Bankası, fiyatı 40 dolara düşürmesine rağmen beklenen satış rakamlarına ulaşılamadı. Yüzde 20 daha ucuz ödeme ve hızlı geçiş imkanı tanımasına rağmen OGS cihazı satışlarındaki artış sınırlı oldu. 2005 sonu itibarıyla Türkiye genelinde 10 milyon araçtan 550 bininde OGS cihazı takılı.

İstanbul’da ocak ayında yapılan Ulaşım Zirvesi’nde trafik sıkışıklığını önlemek amacıyla 3 Nisan’dan itibaren Boğaziçi Köprüsü’ndeki gişelerin tamamının OGS ve KGS’li olması kararlaştırıldı. Alınan karar OGS cihazını sürücülerin gözdesi haline getirdi. Ziraat Bankası, 2 ayda yaklaşık 70 bin OGS cihazı satışı gerçekleştirdi, abone sayısı 620 bine ulaştı. Banka yönetimi cihaza olan yoğun ilgi nedeniyle 3 Nisan’a kadar köprü ve bazı otoyollardaki gişelerin hafta sonları da mesai yapmasını kararlaştırdı. Banka talepleri karşılayabilmek için anlaşmalı olduğu iki şirkete 350 bin adetlik cihaz siparişi verdi. Daha önce cihazın fazla rağbet görmemesi sebebiyle satışa yanaşmayan özel bankalar ilginin artmasıyla Karayolları’nın kapısını aşındırmaya başladı. Garanti Bankası, satış yetkisini alabilmek için kurum ile protokolleri imzaladı. Banka önümüzdeki günlerde OGS cihazının satışına başlayacak. Karayolları’yla görüşmelerini sürdüren İş Bankası’nın da protokolü imzalaması bekleniyor. Birçok bankanın cihazın satış yetkisini alabilmek için Karayolları ile masaya oturmaya hazırlandığı öğrenildi.

Bankaların iştahını kabartan OGS pazarının parasal büyüklüğü gün geçtikçe artıyor. İsveç’te Kombitek adlı firma tarafından üretilen OGS cihazları Türkiye gibi otoyol ağına sahip birçok ülkeye ihraç ediliyor. Özel bankaların OGS cihazı satış yetkisi almaya başlamasının, sürücülerin pahalı bulduğu 40 dolarlık ücrete de etki etmesi bekleniyor. Ziraat Bankası’nın yüklü siparişleri ve diğer bankaların piyasaya girmesinin fiyatı ilk etapta 33-34 dolara indirebileceği belirtiliyor. Sürücülerin ‘Fiyatlar düşecek’ beklentisiyle cihaz alımını ertelememeleri öneriliyor. Çünkü protokol imzalayan bankalar cihazı ithal edip dağıtmanın yanı sıra elektronik yüklemeleri yapacak. Cihazın elektronik altyapısı Aselsan ve yazılımcı firmalar tarafından hazırlanıyor. Altyapının kurulması zaman alacağı için bankaların 3 Nisan’a kadar cihaz satışına başlaması mümkün görülmüyor.

Kartlı geçiş abonesi 150 bine ulaştı

Karayolları Genel Müdürlüğü, gişe önlerindeki trafik sıkışıklığını önlemek için Otomatik Geçiş Sistemi’nin (OGS) yanı sıra 2005’te Kartlı Geçiş Sistemi’ni (KGS) hayata geçirdi. KGS’li araç sayısı 1 yılda 150 bine yükseldi. Boğaziçi Köprüsü’nden geçiş yapan her 100 araçtan 6’sı bu karttan kullanıyor. Sistemin en büyük avantajı satın alma işlemlerinin pratik olması. Ziraat, İş, Vakıflar ve Halk Bankası’na müracaat edilerek 1 Yeni Türk Lirası gibi bir bedelle kart alınıyor. Bu karta yine aynı bankalardan kontör yükleniyor. Kontör yüklenen kart KGS gişelerinden geçiş yapılırken manyetik alana okutuluyor. Kartlı Geçiş Sistemi de OGS gibi sürücülere yüzde 20 daha az ödeme kolaylığı tanıyor. Bazı bankalar sabit müşterilerine kartları ücretsiz veriyor. İş Bankası, Boğaz geçişi sağlayan KGS kartlarından 115 bin adet sattığını açıkladı.

Gişelerden 2 ayda 24 milyon YTL’lik gelir

Köprü ve otoyolların gelirleri her geçen yıl artıyor. 2005’te Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 136 milyon, otoyollardan ise 120 milyon geçiş yapıldı. Devletin kasasına da 356 milyon yeni lira girdi. Bu yılın ocak ve şubat ayında köprü ve otoyollardan 18 milyon geçiş sonucu 24 milyon yeni lira gelir sağlandı. Otoyollarda toplam 86 gişe faaliyet gösteriyor.

8 soruda OGS

1- Geçiş sırasında elektronik etiketim okunamadı ve KAÇIŞ uyarısı aldım. Herhangi bir ceza alır mıyım?

Geçişinizi beyan ettiğiniz araç ile yapmışsanız (kayıtlı plaka) herhangi bir cezanız olmaz.

2- Gişede ödemem gereken miktardan daha fazla ücret ödüyorum. İtirazımı nereye yapabilirim?

45 gün içinde 0212 2634223 No’lu faksa dilekçe gönderdiğiniz takdirde Karayolları gerekeni yapıyor.

3- OGS geçişlerimi nereden takip edebilirim?

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, talep eden kullanıcılara 3 ayda bir ücretsiz ekstre gönderiyor.

4- Hesabıma yeterli miktarda para yatırdım; fakat hâlâ geçiş sırasında ‘kredi az’ uyarısı alıyorum. Bundan dolayı bana gecikme faizi uygulanacak mı?

Geçişleriniz banka tarafından hesabınızdan tahsil edildiği için bankada bakiye durumunuz eksi 10 YTL üzerinde ise geçişlerinize faiz uygulanmaz.

5- Aracımı sattım ve yeni bir araç aldım. Elektronik etiketimi yenisinde nasıl kullanabilirim?

Ziraat Bankası şubenize yeni aracın ruhsat fotokopisi ile devir işlemi için dilekçe vermeniz gerekiyor.

6- OGS üyesiyim, aracımı sattım ve cihazı kullanmayı düşünmüyorum. OGS hesabımı iptal ettirmeli miyim?

Ziraat Bankası şubenize mutlaka hesabınızın iptali için dilekçe verin. Aksi takdirde plakaya bağlı bir aktif hesap olduğu için hesabınıza geçiş ücretleri yansıyabilir.

7- Cihaz arızalandı ve garanti süresi bitti. Ne yapmalıyım?

Cihazların garanti süresi 36 aydır. Garanti süresi dolmuş arızalı cihazınızın hesabının iptali için bankaya mutlaka dilekçe vermelisiniz.

8- OGS cihazım çalındı, ne yapmam gerekiyor?

OGS hesabınızın iptali için Ziraat Bankası’na dilekçe verin. Aksi halde yapılan geçiş ücretlerini ödemek durumunda kalabilirsiniz.