Tüketiciler ve bankalar arasındaki kart aidatı savaşı sürüyor. İşte bankaların son numarası...
Abone olBankalar, kredi kartı aidatlarını geri talep eden müşterilerden bir yıllık ekstre dökümü isteyerek işi yokuşa sürüyor. Aidat ödemek istemeyenlerin hesaplarına da müdahale edip tahsilatı kartlarda biriken puanlardan yapıyor.
Bankalar ve tüketiciler arasındaki "kredi kartı aidatı" kavgası bir başka boyut kazandı. Bazı bankalar, kesilen aidatı talep eden tüketiciden son bir yıllık kredi kartı ekstrelerini istedi. "Bir yıllık ekstre dökümünüz yoksa aidatı alamazsınız" yanıtıyla karşılaşan tüketiciler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) hem yazılı hem de sözlü şikâyette bulundu. BDDK'ya gelen şikâyetlerde kredi kartı başı çekmeye devam ediyor.
Kredi kartı şikâyetlerinde de ücret ve komisyonlar birinci sırada yer alıyor. Kredi kartı aidatları konusunda Kurum'a resmi şikâyetlerin yanı sıra BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e de çok sayıda mektup geliyor. Bu mektuplarda da, aidat almakta, aldığını vermemekte ısrarlı olan bankalar bunun için her türlü formüle başvurduğunu ortaya koyuyor. BDDK yetkilileri, tüketicilerin, kredi kartı aidatı aleyhine açtığı yüzlerce davayı kazanmalarına rağmen aidat alan bankalara yönelik bir yaptırımın söz konusu olamayacağını belirtiyor.
PUANLARI BİLE ALIYORLAR
Sabah'ın haberine göre yetkilerinden alınan bilgiye göre, bazı bankalar kredi kartı aidatını geri isteyen vatandaşlardan son bir yıllık kart ekstresinin dökümünü istiyor. "12 aylık ekstreniz yoksa böyle bir talepte bulunamazsınız" diyerek tüketiciyi kapıdan çeviriyorlar. Bu şikayetleri dikkate alan BDDK, ekstre talep eden bankaları uyaracak. Bazı bankaların da aidat ödemek istemeyen tüketicilerin kartında biriken puanlarından kesinti yaptığı belirtiliyor. A. Şener, BDDK'ya gönderdiği şikâyet dilekçesinde, "Bankaya ait bir kredi kartımın aidatını puanlarımdan kestiğini 4 ay sonra fark ettim. Onayım olmadan puanımdan 50 lira kesinti yapılmış" diyor.
AİDAT KAZANDIRIYOR
Kart aidatı alan bankaların yıllık aidat geliri 1.2-1.5 milyar TL. Bankalar, müşterilerinden yaklaşık 25-35 lira arasında kart parası kesiyor. Tüketiciler Birliği'ne 400 bin kişi şikâyet başvurusunda bulundu.
MERKEZ BANKASI KART FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadığını duyurdu. Merkez Bankası'nca yapılan açıklamada, bankaların diğer ülkelerde olduğu gibi kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlediği anımsatıldı. Bu nedenle kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamalarının menfaatlerine olacağı da ifade edildi. Açıklamada, 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarının değiştirilmediği belirtildi.