BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bankalardan vatandaşa yatırım uyarısı

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'dan piyasalara ilişkin uyarılar...

Abone ol

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, her krediye teminat bulmanın mümkün olmadığını belirterek, “Bazen hayalleri de teminat yapmak lazım. Projenin kendisinin teminat olduğu bir yapıya geçmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.

Aydın, yılın ikinci yarısından itibaren faizlerin yönünün aşağıya doğru olacağı tahmininde bulundu. Sektörün kredi büyümesinin ise yüzde 15-20 olacağını söyledi. Aydın, 2012 yılı için tehdit ve fırsatları sıraladı. Tehditleri enflasyon, yükselen faiz, hızlı yavaşlama, uluslar arası istikrarsızlık ve düzenlemeler başlığında topladı.

Hürriyet'in haberine göre, fırsatları ise; küresel toparlama, enflasyonunun düşürülmesi , yeni dış pazarlar, reformlar ve dünya piyasalarında likidite artışı olarak özetledi. Ankara Sanayi Odası üyeleriyle bir araya gelen Hüseyin Aydın, 2011 yılını değerlendirdi, 2012 yılına ilişkin beklentilerini anlattı. Türkiye’nin 2012 yılı büyümesine ilişkin küçülmeden yüzde 5 büyümeye kadar çok çeşitli tahminler yapıldığını belirten Aydın, “Orta Vadeli Plan’da Türkiye’nin bu yıl yüzde 4 büyüyeceği temenni ediliyor. Ancak ben büyümenin yüzde 4’ün üzerinde beklenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kamu borç stokunun GSYİH’ye oranın gelişmiş ülkelerde bu yıl yüzde 108, AB ülkelerinde yüzde 91 beklenirken gelişmekte olan ülkelerde yüzde 36 olduğunu belirten Aydın, Türkiye’de ise yüzde 38 olacağının altını çizdi. Kamu borcunun düşük olmasının Türkiye’yi diğer ülkelerden ayrıştırdığını vurguladı.

AZ BORÇLANIN, AZ RİSK ALIN

Ankaları Sanayicilerin ‘Bankaların İmparatoru’ olarak nitelendirdiği Başkan Hüseyin Aydın, sanayicilere tavsiyelerde bulundu. Bu dönemin her zamankinden daha dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu söyleyen Aydın, “Bu riski iyi yönetenler için bu dönem fırsat; yönetemeyenler içinse tehdit içeriyor” dedi. Aydın, sanayicilere, “Daha az borçlanın, daha fazla öz kaynak kullanın. Hisse senedi ve tahvil ihracı ile kaynak temin edin” dedi.

TEHDİT VE FIRSATLAR

Başkan Aydın, 2012 yılına ilişkin Türkiye ekonomisinin güçlü ve zayıf yanları ile fırsatlar ve tehditlerini ise şöyle özetledi: Güçlü yanlar: Siyasi istikrar, kamu dengesi, finansal sektör, TL talebi, reel kur düzeyi, büyüme potansiyeli. Zayıf Yanlar: Tasarruf açığı, vade yapısı, uluslar arası kredi notu, rekabet gücü. Fırsatlar: Küresel toparlanma, enflasyonun düşürülmesi, yeni dış pazarlar, reformlar, dünya piyasalarında likidite artışı. Tehditler: Enflasyon, Yükselen faiz, hızlı yavaşlama, uluslar arası istikrarsızlık, düzenlemeler.

BANKACILIK YAPMAK CESARET İŞİ

2001 yılı sonrası çıkan Bankacılık Yasası ile bankacılık yapmanın cesaret işi olduğunu belirten Aydın, “Yine de yapıyoruz. Örneğin bir firmaya kredi verdiniz ve firma krediyi ödeyemedi. Mevcut yasa bunu zimmet kabul ediyor ve zaman aşımı da 20 yıl” diye konuştu. Bir sanayicinin teminat sorununa ilişkin şikayeti üzerine de Aydın, her krediye teminat bulmanın mümkün olmadığını, bazen hayalleri de teminat yapmak gerektiğini söyledi. “Bu hayale bankacı arkadaşlar da katıldığında krediye dönüşür. Böyle olursa verilen kredilerin tamamı geri gelir” dedi. Projenin kendisinin teminat olduğu bir yapıya geçilmesi gerektiğini kaydeden Aydın, yoksa her krediye teminat bulunamayacağını vurguladı.

FAİZİN YÖNÜ AŞAĞI DOĞRU

Bir sanayicinin faizlere ilişkin tahminini sorması üzerine Aydın, “Faiz oranı ne olur, biz bankacılar bu soruyu pek yanıtlamak istemeyiz. Bilsek kendimiz de yatırım yaparız” diyerek şaka yaptı. Bu sözlerinin ardından yılın ikinci yarısından itibaren faizleri aşağı yönlü gördüğünü söyledi. Buna gerekçe olarak da 2012’de kaynak maliyetinin aşağı yönlü olduğunu, bunun kredilere de yansıyacağını belirtti. Sektörün, bu yıl kredi büyümesinin de yüzde 15-20 civarında olacağı tahmininde bulundu. Geleceği ‘pozitif’ satın aldığını belirten Aydın, 3 şeyin çok önemli olduğunu vurguladı. “‘Sağlam makro ekonomik temeller, sürdürülebilir büyüme, işleyen finansal sektör’ biz üçüne de sahibiz. İnşallah hep böyle kalırız” dedi.