BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.032,82
HABER /  EKONOMİ

Bankalardan müşterilere son çağrı!

Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplara ilişkin bankalardan son kez çağrı geldi.

Abone ol

Türkiye'de faaliyet gösteren 20 bankada, 249 bin 455 hesap sahibinin, unutulmuş binlerce lirası bulunuyor. Bankalar bu paraların zaman aşımına uğramaması için hesap sahiplerine son bir çağrı yaptı.

Bankalar, son 10 yılda işlem yapılmayan "zaman aşımına" uğrayan hesaplar için ilanla müşterilerine uyarıda bulunuyor.5411 Sayılı Bankalar Kanununa göre, bankalarda mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibine, en son işlem tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi tutuluyor. Bankalar bu çerçevede, zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacakların listesini Şubat ayı başından itibaren internet sitelerinde yayımlamaya başladı.

Listeler 3 ay süreyle ilanda kalacak ve 15 Mayıs 2011 tarihine kadar söz konusu hesaplar için başvuruda bulunulmaması halinde zaman aşımına uğramış mevduat bakiyeleri, emanet ve alacaklar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.

BİNLERCE HESAP 10 YILDIR İŞLEM GÖRMEDİ

Banka duyurularından derlediği verelere göre, 20 bankada yıldır işlem görmeyerek zaman aşımına uğrayan hesap sayısı 249 bin 455'e ulaştı.

En fazla mevduat unutulan banka Yapı Kredi Bankası (2 Ekim 2006 tarihi itibariyle Yapı Kredi ile birleşen Koçbank bünyesindeki hesaplar da bulunuyor). Bu bankada, 140 bin 294 hesap "zaman aşımına" tabi bulunuyor. Unutulan hesaplar sıralamasında Yapı Kredi Bankasını 39 bin 629 hesapla İş Bankası, 17 bin 362 hesapla Ziraat Bankası, 16 bin 635 hesapla Garanti Bankası, 11 bin 945 hesapla Citibank takip ediyor.

Finansbank'ta unutulan 7 bin 510, Halkbank'ta 6 bin 712, Vakıfbank'ta 5 bin 990, Akbank'ta bin 568, Türkiye Finans'ta 566, Şekerbank'ta 245, Türk Ekonomi Bankasında 139, Adabank'ta 11, ING Bank'ta 359, Denizbank'ta 14, Türk Arap Bankası'nda 47, Tekstilbank'ta 37, HSBC'de 51, Albaraka Türk'te ise 79 hesap "zaman aşımına tabi"bulunuyor.

TÜRK TELEKOM BİLE HESABINI UNUTMUŞ

Bankalarda parasını unutanlar arasında özel şahıs ve şirketlerin yanı sıra bakanlıklar, valilikler, komutanlıklar, belediyeler, muhtarlıklar, okullar, dernekler, partiler, vakıflar, özelleştirilen veya kapatılan kurumlar, hatta bankalar bulunuyor.

Şahıslardan, İş Bankası 4. Levent şubesinde hesabını unutan Deniz Seki, Etiler Şubesinde hesabını unutan Demet Akalın, Tekstilbank'ın Bursa şubesinde hesabını unutan Erol Evcil, TSKB merkez şubesinde hesabını unutan Can Vitali Hakko, Ziraat Bankası'nın Aydın şubesinde hesabını unutan Aydın Menderes gibi isimler de dikkat çekiyor.

Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi, Tuzla Piyade Komutanlığı, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Eğitim Sendikası, Jandarma Genel Komutanlığı, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş., Türkiye Diyabet Vakfı, Ankara Valiliği, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Mimar Sinan Üniversitesi, 4.
Kolordu Komutanlığı, 19. Piyade Tugayı, Toprak Mahsulleri Ofisi, Ürdün Büyükelçiliği, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü gibi kurumlar da hesabını unutan kurumlar arasında yer alıyor.

Hesabını unutanlar arasında Türk Telekomünikasyon A.Ş., Vestel Elektronik, Goldaş Dış Ticaret A.Ş., Renault Mais Motorlu Araçları, Akbank T.A.Ş., Vakko İç ve Dış Pazarlama A.Ş., Onur Air, Turkcell, Tekstilbank, Desa Deri, Sabah Pazarlama A.Ş., Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş., İhlas Holding de dikkati çeken şirketler arasında yer alıyor.