BIST 9.109
DOLAR 34,25
EURO 37,63
ALTIN 2.918,63
HABER /  GÜNCEL

Banka yöneticisinin unvanı geri alındı

Kraliçe İkinci Elizabeth, 2008 yılında batmanın eşiğine gelen İngiltere'nin büyük bankalarından Royal Bank of Scotland'ın (RBS) eski Yönetim Kurulu Başkanı Fred Goodwin'in şövalyelik unvanını geri aldı.

Abone ol

2008 yılında batmanın eşiğine gelen İngiltere'nin büyük bankalarından Royal Bank of Scotland'ın (RBS) eski Yönetim Kurulu Başkanı Fred Goodwin'in şövalyelik unvanı geri alındı.

Goodwin'e 2004 yılında İşçi Partisi'nin iktidarı döneminde, 'bankacılık sektörüne yaptığı katıklıardan' dolayı verilen unvan Kraliçe İkinci Elizabeth'in talimatıyla iptal edildi.

Fred Goodwin'in yönetimindeki RBS, küresel malî krizin ağır etkilerinin yaşandığı 2007 yılında milyarlarca sterlinlik bir anlaşmayla Hollanda merkezli ABN Amro'yu satın almış, bu anlaşma batma noktasına gelen RBS'in 45 milyar sterlinlik bir kurtarma paketiyle kamulaştırılmasının önemli adımlarından birisi olmuştu.

Kararı açıklayan bir hükümet sözcüsü, Fred Goodwin'i 2008'deki malî kriz ve bunun sonucunda İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana İngiltere'nin içine düştüğü en büyük resesyonda önemli bir rol oynamakla suçladı.

İngiltere'de şövalyelik ve benzeri unvanların geri alınması çok alışıldık ve sık rastlanan bir durum değil. Geçmişte bu ceza, ülkeye ihanet edenlere, mahkûm olan suçlulara ve diktatörlere uygulanmıştı.

Son 100 yılda bu cezanın uygulandığı altı kişiden en önemli isim ise, Rus casusu olduğu ortaya çıkan sanat tarihçisi Anthony Blunt oldu.

Fred Goodwin görevinden ayrıldığında, yıllık 650 bin sterlin emekli maaşına bağlanmış, bu miktar daha sonra 342 bin sterline düşürülmüştü.