BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Banka rekabetleri ev aldıracak

Bankalar araındaki rekabet kredi kullanıcılarına yaradı.Uzun vadeli kon ut kredisi artık maliyetinin altında veriliyor...

Abone ol

Türkiye’de verilmeye başlandığından beri tüketicilerin ilgisini çeken uzun vadeli konut kredileri şu günlerde bankalar arasında yaşanan rekabet nedeniyle yine ilgi uyandırıyor. Bankaların çok dillendirmek istemediği ancak düşen faiz ortamından yararlanmak isteyen başka bankaların konut kredisi müşterilerini daha düşük faizden kredilendirdikleri anlatılıyor.

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz bankacılar, müşterinin lehine olan bu tabloyu açık ve net bir dille anlatırken, konu bir kredinin maliyetini ortaya çıkaran detaylı bilgileri edinmeye gelince çekinik davrandılar. Bu bilgiyi vermekten kaçınan bankacıların ortak kaygıları, bir yandan bu uygulamalarda bulunarak diğer bankaların müşterilerini kendi portföylerine katmak, diğer yandan da çok açık şekilde beyanda bulunmayarak kendi müşterilerinin konut kredilerini düşük faizden yenileme talepleriyle karşılaşmamak.

Müşteri ne yapabilir?

Bankacılık sektöründe konut kredilerinde yaşanan bu durumu kredi kullanıcıları kendi lehlerine çevirebiliyorlar. 2009’da yüzde 1.49 oranlarında olan 60 ay vadeli (5 yıl) konut kredilerinin bugün geldiği faiz seviyesi yüzde 0.99. Bir yıl içinde yüzde 1.50’lerden kademe kademe yüzde birin altına düşen konut kredisi faiz oranları müşterilere bankalarıyla yeniden masaya oturma imkanı tanıyor. Müşteri banka ile yeni koşullar üzerinde anlaşamazsa başka bir bankaya giderek kredisini yenileme şansı var.

Şu günlerde uzun vadeli konut kredisi müşterilerini kaybetmek istemeyen ve kapılarına gelen müşteriyi de geri çevirmek istemeyen bankaların açıkladıkları oranların altında faiz verdiği belirtiliyor.
Konut kredisini yenileyenden yüzde 2 komisyon alınıyor
Faiz düşüşüşünde banka konut kredisini yenilemek zorunda mı?
Yenileme zorunluluğu yok, yapmayabilir.

Bu durumda kredi kullanıcısı ne yapabilir?

Konut kredisinde düşen faiz oranlarını göz önünde tutarak başka bir bankaya gidip kredisini yeni koşullara bağlayabilir.
Bankalar bu tür müşterilere nasıl yaklaşıyorlar?
Şu anda bankalar arasında konut kredilerinde pazar rekabeti yaşandığından genelde bir diğer bankadan gelen müşterinin bu talebine olumlu yaklaşılıyor.

Bankaların rekabetindeki bu yaklaşımın ana nedeni nedir?

Konut kredisi kullanan müşteriler uzun vadeli kredi aldıkları için bankayla da ilişkileri uzun yıllara dayanıyor. Bankalar mevduat, otomatik ödemeler ve diğer bankacılık ürünlerini de sunabileceği bu tür müşterileri elinde tutmak için çaba gösteriyorlar.
Bankalar yenilemede cari faizi uygulamak zorunda mı?
Bankalar, cari faizi uygulamak ya da uygulamamakta serbestler.

Bazı bankaların kendi müşterisine yenileme yapmayıp başka müşteriye yapması mümkün mü?

Olabilir ve suç değildir. Banka müşterilere farklı yaklaşımlarda bulunabilir.
Müşteri başka bankaya gittiğinde yine komisyon ödüyor mu?
Bankaler yeni faiz oranından krediyi taksitlendiriyorlar. Ancak yine müşteriden yüzde 2 oranında yenileme komisyonu alıyorlar.
Bunun dışında alınan masraflar var mı?
Evet bankalar yaptıkları işlemlerin ücretlerini alıyorlar. Dosya açılış ücreti, ekspertiz bedeli ve hukuk ücreti alıyorlar.

Rekabette kimler var?

Konut kredisi müşterisiyle en az 3 - 4 yıllık uzun vadeli bir ilişki başlatan bankalar, bu müşterileri maaş ödediği, ek hesap açtığı, otomatik ödemelerini gerçekleştirdiği, kredi kartı kullandırdığı yani diğer bankacılık ürünlerini de sattığı veya satacağı potansiyel müşteri olarak değerlendiriyorlar.

Bu nedenle bankacılıkta sektörün önde gelen büyük bankaları bu rekabette galip çıkmak için riskleri de üstelenerek maliyetlerinin altında kredi veriyorlar.

Konut kredilerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre kamu bankası olan Ziraat Bankası özel bankalar ile dikkat çeken bir rekabet yaşıyor. Konut kredilerinde Finansbank’ın önemli bir atağı var.
Bu iki bankayı Garanti, Akbank, İş Bankası ve Vakıfbank birbirine yakın artışlarla izliyorlar.

Faiz daha fazla düşer mi?

Konut kredisi faizlerinde şu anda bankalar arasında yaşanan rekabetin bir diğer önemli nedeni de önümüzdeki aylarda faizlerin ne kadar düşüp düşmeyeceğine ilişkin beklentilerden oluşuyor. Yılın ikinci yarısında Merkez Bankası’ndan (MB) faiz artışı bekleyen bankalar, bankalararası piyadaki faizlerde de düşüş izlenmediğinden gelecek aylarda faiz düşüşü değil artışı bekliyorlar. Bu nedenle de şu günlerde uygun seviyelerde olduklarına inandıkları oranlardan müşteriyi ellerinde tutmak veya yeni müşteri kazanma planları yapıyorlar.

Bankalar her ne kadar yüzde 0.99 altında konut kredisi vermiyoruz deseler de rekabet ve bu beklentiler nedeniyle bu oranların altına iniyorlar.

Yenileme nedir?

Daha evvelden alınmış kredinin, kredi alınan bankada ya da başka kuruluşta, vadesinin, faizinin, miktarının ya da kredi türünün birinin
ya da hepsinin değiştirilmesi.