Bankasya 'nın açılış günü videosu TMSF el koyunca zirveye çıktı. Bank Asya açılışında Çiller, Gülen, Gül ve Erdoğan var. İşte Bank Asya videosu.
Abone olİNTERNETHABER.COM- Bank Asya'ya TMSF tarafından el konulması gündeme bomba gibi düştü. Gülen cemaatinin finans kuruluşu olarak bilinen Bank Asya nasıl kuruldu? İşte 1996 yılında Cemaat lideri Fethullah Gülen ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller başta olmak üzere geniş bir katılımla açılışı yapılan Bank Asya'nın ilk görüntüleri ve açılışta yer alan flaş isimler...
Tam adıyla Asya Katılım Bankası A.Ş. olarak bilinen Bank Asya, Türkiye'nin altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996'da Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamıştı.
AÇILIŞ KURDELESİNİ ÇİLLER KESMİŞTİ
Nur Cemaati lideri Fethullah Gülen öncülüğünde açılışı yapılan ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in açılış kurdelesini kestiği Bank Asya'nın, 20 Aralık 2005 tarihinde "Asya Finans Kurumu Anonim Şirket"i olan şirket unvanı "Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirilmişti.
GÜL VE ERDOĞAN DA ORADAYDI
Çiller'in kestiği açılış kurdelesini tutan isimlerden biri de eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'dü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, o dönemde Cemaat lideri Fethullah Gülen'e yakınlığıyla dikkat çekti.
ÇİLLER MAKASA TÜKÜRMÜŞTÜ
Dönemin Başbakanı Çiller'in, açılış kurdelesini kesmek üzere makası aldığında batıl bir itikad olarak adledilen "makasa doğru tükürme" hareketini yapmıştı.
TMSF BANK ASYA'YA NEDEN EL KOYDU?
17-25 Aralık sürecinin ardından mali açıdan zora düşen Bank Asya'ya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konuldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verdi.
BDDK GEREKÇEYİ AÇIKLADI
BDDK, Bank Asya'nın Bankacılık Kanunu kapsamında "kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması" şartını ihlal ettiğini belirledi.
TMSF: "TMSF sadece yönetime el koydu. Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Bank Asya’nın mevcut Yönetim Kurulu’nu değiştirerek, yeni Yönetim Kurulu ve Genel Müdür ataması yaptı. Yapılan değişikliğin ardından da Bank Asya’nın Ümraniye’de bulunan Genel Müdürlük binasında, yeni Yönetim Kurulu Üyeleri Aydın Gündoğdu, Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"BANKAMIZ KAMUOYUNUN DESTEĞİYLE DÜNDEN DAHA GÜÇLÜ"
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Vekilliği görevine atandığını belirten Aydın Gündoğdu şöyle konuştu:
"Bankalar Kanunu’nun 18’inci maddesi 5’inci bendi uyarınca, Bank Asya’nın bugün itibariyle yönetim kurulu ve genel müdürü değişmiştir. Bu konuda gerek Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, gerek Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, gerekse bankamız ilgili açıklamaları yaptı. Kamuoyunu bilgilendirdik. Ben tabi gerek halkımız, gerek müşterilerimiz gerekse personelimiz açısından bilgilendirmek istediğim bir iki konuya temas edeceğim"
"BURASI BİR KATILIM BANKASI"
"Bugün Bank Asya dünden daha güçlü bir banka bunu hepimizin bilmesi gerekir. Çünkü bugün bankamızın arkasında kamuoyunun da desteği oldu. Bu mevduat sahipleri için oldukça önemli olduğunu düşünüyorum ve mevzuatların bundan sonraki süreçte de artarak devam ettirecekleri gönlüm arzu ediyor. Yine Yönetim Kurulu’na baktığımız zaman katılım bankacılığında çok deneyimli bir ekip de var aramızda. Onların deneyimlerinden istifade edeceğiz. Burası bir katılım bankası. Katılım bankası belli prensiplerle yürüyen bir bankacılık. O anlamda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Katılım bankacılığı konusunda en hassas şekilde davranacağımızı hepinizin bilmesini istiyorum."
"BANK ASYA’YI DAHA İLERİYE TAŞIMANIN GAYRETİ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ"
"Dün olduğu gibi bugün de ekibimizle birlikte Bank Asya’yı daha ileriye taşımanın gayreti içerisinde olacağız. Tüm çalışma arkadaşlarıma bundan sonraki süreçte başarılar diliyorum. Onların hepsinin tek tek desteğini istiyorum. Zaten kendileriyle gerekli çalışmaları yapacağız. Ümit ediyorum ki daha güzel günleri hep beraber, müşterilerimle, çalışanlarımızla üst yönetimimizle kol kola, el ele, yürek yüreğe iyi bir vizyonla geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum."
BANK ASYA'DA PARASI OLANLAR NE YAPACAK?
TMSF, BDDK'dan aldığı kararı uygulayarak Bank Asya'daki yüzde 63'lük hisselere el koydu. Peki bu bankada parası olanlar ne yapacak?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.
Bank Asya'da 100 bin TL'nin altında parası olanlar sigorta güvencesi altında olacaklar.