Samanyolu Haber TV'de konuşan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, "Bütün saldırılara rağmen bankamıza bir şey olur endişesi taşımıyoruz." dedi.
Abone olİNTERNETHABER.COM
Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, son günlerde Bank Asya'nın karşı karşıya kaldığı suçlamalar için 'Bankamızı yıpratmaya yönelik bir kampanya var. Bir bankanın itibarını sarsacak açıklama yapmak suçtur.' derken iddialı ifadeleri ile dikkat çekti.
1 MİLYON MÜŞTERİMİZ KARALAMALARA İTİBAR ETMEDİ
Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, Samanyolu Haber TV'de Metin Yıkar'ın canlı yayın konuğu oldu. "Bankamızla ilgili çarpıtılmış bir kampanya var" diyen Ahmet Beyaz "mudilerimiz nezdinde insanlarda bir panik oluşturmak, paralarını çekip bizi bir ödeme güçlüğüne düşürmeye çalışıyor olabilirler" iddiasında bulundu. Medyadaki olumsuz yönde haberlere karşın "1 milyon müşterimiz var ve bu müşterilerimizin büyük çoğunluğu karalama kampanyasına itibar etmedi." diyen Beyaz "Bütün saldırılara rağmen bankamıza bir şey olur endişesi taşımıyoruz." dedi.
BİR BANKA İLE İLGİLİ BÖYLE HABER YAPMANIN CEZASI 3 YIL HAPİSTİR
Bugünlerde hassas bir dönemden geçiyoruz. Son günlerde bankamızla ilgili çarpıtılmış bir kampanya var. Son 10 aydan beri bir kısım insanlar bankamızı hedef tahtası haline getirdi. Bu süreç hiç bir şekilde bizi işimizi yapmaktan alıkoymadı.
Biz özellile ilgili kamu otoritelerinden şunu talep ettik. Bankamızla ilgili çıkan yalan, itibarsızlaştırma kampanyasının bir parçası olan haberlerin durdurulması lazım. Bankacılık kanununun 74. maddesine göre bir banka hakkında bankanın itibarını kıracak haberler yapmak 1 ile 3 yıl arasında hapistir.
BAZI İNSANLAR PANİK OLUP PARALARINI ÇEKTİ
Bizi banka olarak bünyemizi zayıf görüp, mudilerimiz nezdinde insanlarda bir panik oluşturmak, paralarını çekip bizi bir ödeme güçlüğüne düşürmeye çalışıyor olabilirler. Fakat şunu iyi bilsinler ki bu banka çok sağlam temeller üzerine kurulu. Biz 18 yılda nasıl üstün bir performans gösterdiysek bugün de bu performansı sürdürüyor. Yapılan haberlerden dolayı bazı insanlar tedirginliğe kapılıp paralarını çekmiş olabilir. Ama bu dönemde insanlar daha çok bankamızla tanıştı.
Bankamız hakkında yapılan olumsuz haberlere rağmen bugün bankamıza daha çok mevduat girdi.
1 milyon müşterimiz var ve bu müşterilerimizin büyük çoğunluğu karalama kampanyasına itibar etmedi.
BİR KİŞİ BİLE PARAMI ÇEKEMEDİM DİYEMEZ
Ülkemizde faizsiz katılım bankacılığının gelişmesine en büyük katkıda bulunan bir bankayız. 10 aydır insanlar sistematik olarak saldırmaya devam ediyor ve 10 aydır biz de devam ediyoruz. Şunu çok net söyleyebiliriz. Biz 1 kişiyi bile bankanın kapısından çevirmedik. 1 kişi bile ben bankadan paramı çekemedim diyemez.
17 Aralık'tan sonra banka olarak çok yoğun denetimlerden geçtik. Bu denetimlerden rahatsız değiliz. Dün olduğu gibi bugün de faaliyetlerimizi hukuk içerisinde sürdürüyoruz.
Bizim hakkımızda bine yakın yalan haber çıktı hergün çıkıp birilerini yalanlamak mümkün değil.
Her sene ekonomiye 2,5 milyar liralık katkıda bulunuyoruz. Sermayemiz azalırsa biz bu katkıyı sağlayamayız.
KİMSEYLE BİR HESABIMI OLAMAZ
Türkiye'de halka açık en büyük firmayız. Bank Asya'nın yüzde 54'ü halka açık. Bunların yaklaşık yarısı yabancı fonların elinde. Bunlar Türkiye'ye Bank Asya'ya güvenmiş yatırım yapmıştır. Hisselerimizin 5 hafta kapatılması gibi bu tip işlemler sadece Bank Asya'ya değil yabancı yatırımcının Türkiye'ye bakış açısını değiştirir.
Herhangi bir banka ile ilgili çıkabilecek bir problem bütün ülke ekonomisini etkiler.
Bankacılık yapıyoruz, ticari bir müesseseyiz. Kimseyle bir hesabımız olamaz.
Bir gün hukuk özgür olur. Kimsenin yaptıklarının yanına kalacağını sanmam. Biz yalan haberlere karşı hakkımızı hukukumuzu sonuna kadar kullanacağız.
Bir bankayı yıpratmanın kanunda suç olmasına rağmen ısrarla buna devam edilmesini anlayamıyoruz.
BUGÜN ŞUBELERİMİZ DOLDU TAŞTI
BDDK bankayı inceler ve denetler. Banka hakkında yapılacak bir işlem varsa yerine getirir. Bunun dışında başka hiç bir şeye itibar etmemek lazım.
Hisselerimizin borsada kapatılmasını anlayamadık bizi tatmin eden bir gerekçe yok. Hisse senetlerinin kapalı olduğu dönemde yatırımcı açısından ciddi bir mağduriyet olduğunu düşünüyoruz. Hisselerimizin kapalı olduğu sürede yaşanan mağduriyetin hesabını kim verecek?
Bugün şubelerimiz doldu taştı. İnsanlar güvenip bankamızda hesaplar açtı.
Bir bankadaki sermaye ile bankanın risklerinin dengesini ölçen sermaye yeterlilik rasyosu bankacılık kanununda yüzde 8'dir BDDK'ya göre yüzde 12'dir. Türk bankacılık sektöründe bu rakam yüzde 14-15 civarındayken bizim şu anda bu rakam yüzde 17.5'dir ve bizim şu anda açıklayacağımız rakam yüzde 20'ler seviyesinde olacağız. Biz sektörde sermayesi en güçlü 3 bankadan biriyiz.
İnsanların bankamıza sahip çıkması samimi bir gayrettir.
Karalama kampanyası ile müşterilerimiz tedirgin ediliyor ama hiçbir zaafiyet yaşamadık, 10 ayda bunca çirkin tablo karşısında hiçbir mağduriyet yaşatmadık.
KİMSEDEN LÜTUF BEKLEMİYORUZ
Sermayeye ihtiyacı olmayan bir bankayız ama bize olan teveccühü karşılıksız bırakmamak adına sermaye artırımına gittik. Bankamız açısından çok olumlu bir netice olacağına inanıyorum.
Eğer Türkiye'ye yabancı sermaye yabancı, yatırımcı gelecekse önce hukukun sağlanması lazım. Bu ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şey yabancı sermayedir. Bankamızla oynanması Türkiye ekonomisi ile oynanması anlamına geliyor. Kimseden lüfut beklemiyoruz, hakkımız hukukumuz neyse korunsun biz onu istiyoruz.
Bankamıza yapılan haksızlıktır, bu yapılan zulümdür. Yapılan hukuksuzluğu bütün dünya görüyor.
Bütün saldırılara rağmen bankamıza bir şey olur endişesi taşımıyoruz.